|
Recepty -
Bezlepkové tukDietní recepty - Bezlepkové - návody k vaření - online kuchařka
| Bezlepková dieta je dieta spočívající ve snaze po eliminaci konzumace potravin obsahujících lepek (neboli gluten) ze stravy dotyčného, zpravidla ze zdravotních důvodů. Konzumace potravin obsahujících lepek osobami nemocnými celiakií nebo alergií na lepek by mohla vést k vážným zdravotním komplikacím. Nemocným Duhringovou nemocí se vytváří vyrážka. Osoby držící bezlepkovou dietu tedy konzumují buď potraviny přirozeně bezlepkové nebo potraviny obsahující lepek jen v minimální koncentraci (deglutenizované). Základem diety je nekonzumování potravin vyrobených z nedeglutenizovaných (běžných) obilovin (ječmen, pšenice, žito a oves), které jsou na lepek bohaté, a jejich nahrazení bezlepkovými potravinami, jako je např. proso, rýže, brambory či kukuřice. Tato dieta je v současnosti jedinou známou léčbou celiakie, alergie na lepek a Duhringovy nemoci. Celiakie je dosud nevyléčitelná. Pro bezlepkovou dietu jsou vhodné např. následující potraviny: mléko, tvrdé sýry, smetana, maso, vnitřnosti (játra, ledviny), vejce, ovoce, zelenina, rýže, kukuřice, sója, laskavec, pohanka, tuky, cukry, med, káva, čaj, kakao.
Vícenenasycené mastné kyseliny (angl. PUFA) jsou nejvíce obsaženy v tucích rostlinného původu a v rybím tuku. Pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi efektivněji než MUFA, a tím snižovat riziko vzniku krevních sraženin. Mají významnou úlohu v prevenci srdečně-cévních onemocnění. Do této skupiny vícenenasycených mastných kyselin patří omega-6 a omega-3 nenasycené mastné kyseliny kyseliny, které jsou pro naše zdraví velmi důležité. Transmastné kyseliny, neboli TFA (trans-fatty acids), se podílejí se na zvýšení hladiny cholesterolu v krvi a mají negativní vliv na náš srdečně-cévní systém. Rostlinné tuky jsou získávány z rostlin, které hromadí ve svých plodech, semenech nebo jiných částech tuky. Tyto tuky obsahuje např. dužnina a jádra palmy olejné, kokos, olejniny, jako jsou řepka, sója, slunečnice, sezam, podzemnice, světlice, aj. Převážná většina tuků rostlinného původu má ze zdravotního hlediska velmi vhodné složení mastných kyselin, protože obsahují vícenenasycené mastné kyseliny, které mají příznivější vliv na naše zdraví než tuky živočišné. Výjimku tvoří například tuk kokosový a palmojádrový, ve kterém převažují nasycené mastné kyseliny, jež jsou považovány za nevhodné pro zdraví. Často také tuky samy o sobě obsahují některé příměsi, jako jsou steroly, lecitiny, vitamíny rozpustné v tucích a jiné látky. Nenasycené mastné kyseliny, zejména kyselina linolová a linolenová, jsou samy o sobě nepostradatelnou součástí potravy, neboť je jich třeba k syntéze glycerofosfatidů a prostaglandinů. Proto se označují jako vitamin F. Zdroj: https://cs.wikipedia.org |
Nalezeno: 14 receptů | Zobrazuji: 1-14 receptů | |
Nejlepší recept na Punčové cukroví bez lepku, mléka a vajec |
|
Ze všech surovin zaděláme hladké pevné těsto, zabalíme jej do fólie a necháme v chladu alespoň hodinu odpočinout. Poté rozválíme na plát silný asi 4 mm a vykrájíme srdíčka či jiné oblíbené tvary. Přeneseme je na plech vyložený pečicím papírem a peče...
|
|
|
Nejlepší recept na Perníčky bez lepku, mléka a vajec |
|
Med, tuk, cukr a vodu zahřejeme na mírném plameni, až se vytvoří jemná kašička. Tu přidáme ke směsi mouky, škrobu, sody, koření a kakaa a vypracujeme hladké těsto, které necháme alespoň hodinu odpočinout v chladu. Poté z něho vyválíme plát silný asi 4 m...
|
|
|
|
|
Dvoupatrový dort bez lepku, mléka a vajec |
|
Jablka nastrouháme na hrubším struhadle. Všechny pevné suroviny včetně ořechů odměříme do hlubší mísy a promícháme je. Přidáme olej, vodu a nastrouhaná jablka a důkladně promícháme. Podle potřeby přilijeme trochu vody, aby vzniklo ne příliš husté tě...
|
|
|
Kávová srdíčka s ledovou polevou |
|
Ze všech surovin vypracujeme hladké těsto, které necháme alespoň 2 hodiny odpočinout v chladu. Poté vyválíme na tloušťku cca 3 mm a vykrájíme srdíčka. Pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem při 160 °C 7-10 min. Vychladlá srdíčka slepíme meruňkovo...
|
|
|
|
Kokosové pracny bez lepku, mléka a vajec - recept od maminky |
|
Ze všech surovin vypracujeme těsto, které necháme alespoň 2 hodiny odpočinout v chladu. Poté jím plníme formičky na pracny a pečeme při 160 °C asi 10 minut. Upečené cukroví necháme krátce vychladnout, opatrně vyklepeme z formiček a obalíme ve vanilkovém cukr...
|
|
|
Marokánky bez lepku, mléka a vajec |
|
V mléce rozmícháme mouku, přidáme cukr a máslo a přivedeme k varu. Za stálého míchání vaříme směs asi 3 minuty, až směs zhoustne a stane se z ní bešamel. Směs odstavíme z plotny a vmícháme do ní všechny přísady. Dobře promícháme, a když směs vychla...
|
|
|
|
Nejlepší recept na Střapaté hvězdičky bez lepku, mléka a vajec |
|
Ze všech surovin vypracujeme hladké těsto, které necháme alespoň 2 hodiny odpočinout v chladu. Poté vyválíme na tloušťku cca 3 mm a vykrájíme malé hvězdičky. Pečeme při 160 °C 7-10 min. Upečené cukroví necháme zchladnout na plechu, teprve poté jej přend...
|
|
|
Ježečci s mandlovým bříškem bez lepku, mléka a vajec |
|
Ze všech surovin vypracujeme hladké těsto, které necháme alespoň 2 hodiny odpočinout v chladu. Z těsta odebereme malý kousek, do kterého zabalíme celou mandli. Vyválíme oválek a na jedné straně ho protáhneme mírně špičky jako čumáček. Pokládáme na papír...
|
|
|
Linecké cukroví bez lepku, mléka a vajec |
|
Ze všech surovin vypracujeme hladké těsto, které necháme alespoň 2 hodiny odpočinout v chladu. Poté vyválíme na tloušťku cca 3 mm a vykrájíme libovolné tvary. U části z nich ještě vykrojíme kolečkem dírku v prostředku. Pečeme při 160 °C 7-10 min. Upečen...
|
|
|
|
| Nalezeno: 14 receptů | Zobrazuji: 1-14 receptů |
|
|
|