| Bezlepková dieta je dieta spočívající ve snaze po eliminaci konzumace potravin obsahujících lepek (neboli gluten) ze stravy dotyčného, zpravidla ze zdravotních důvodů. Konzumace potravin obsahujících lepek osobami nemocnými celiakií nebo alergií na lepek by mohla vést k vážným zdravotním komplikacím. Nemocným Duhringovou nemocí se vytváří vyrážka. Osoby držící bezlepkovou dietu tedy konzumují buď potraviny přirozeně bezlepkové nebo potraviny obsahující lepek jen v minimální koncentraci (deglutenizované). Základem diety je nekonzumování potravin vyrobených z nedeglutenizovaných (běžných) obilovin (ječmen, pšenice, žito a oves), které jsou na lepek bohaté, a jejich nahrazení bezlepkovými potravinami, jako je např. proso, rýže, brambory či kukuřice. Tato dieta je v současnosti jedinou známou léčbou celiakie, alergie na lepek a Duhringovy nemoci. Celiakie je dosud nevyléčitelná. Pro bezlepkovou dietu jsou vhodné např. následující potraviny: mléko, tvrdé sýry, smetana, maso, vnitřnosti (játra, ledviny), vejce, ovoce, zelenina, rýže, kukuřice, sója, laskavec, pohanka, tuky, cukry, med, káva, čaj, kakao.
Hermelín je označení pro český sýr s bílou ušlechtilou plísní na povrchu. Hermelín obsahuje velké množství vápníku, který prospívá našim kostem, zubům či nehtům. Hermelín a jiné plísňové sýry nejsou vhodné pro pacienty s šetřící dietou, protože se jedná o hůře stravitelnou potravinu. Při redukční dietě dejte přednost plísňovému sýru s nižším obsahem tuku. Ideálním společníkem hermelínu je podle názoru someliéra svěží červené víno typu bourgogne. U nás je nejvhodnější odrůdou Rulandské modré a Merlot nebo nejrůznější ovocitá cuvées, se kterým se skvěle doplňuje. Zdroj: https://cs.wikipedia.org |