RECEPTY | Kuchařka s recepty na vaření online
Recepty - kuchařka online

 Recepty - Pečené med

    Recepty, vaření, online kuchařka, Recept online - Cukroví - Pečené med Med je hustá sladká a lepkavá kapalina, vytvářená včelami (případně i jiným hmyzem) sběrem a zahušťováním sladkých šťáv – především ne

Recepty - Pečené med

Cukroví - Pečené - návody k vaření - online kuchařka

Cukroví - Pečené

Med je hustá sladká a lepkavá kapalina, vytvářená včelami (případně i jiným hmyzem) sběrem a zahušťováním sladkých šťáv – především nektaru z květů (tzv. med květový) a výměšků hmyzu (tzv. medovice), kterou vylučují například mšice. Sběrem a přetvořením medovice vzniká medovicový med neboli lesní med. Tmavost lesního medu je způsobena barvivy obsaženými v míze lesních dřevin. Med má zvláštní chuť, pro kterou mu někteří lidé dávají přednost před cukrem a jinými sladidly. Má vhodné chemické vlastnosti pro pečení. Kapalný med se nekazí. Díky vysokému obsahu cukru ničí bakterie procesem zvaným osmolýza (prasknutí buňky destrukcí buněčné membrány). Nemohou se na něm uchytit ani kvasinky ze vzduchu, protože obsah vody je příliš nízký. Přírodní neupravený med má obsah vody asi 14–18 %. Je-li obsah vody pod 18 %, nemůže se v medu množit prakticky žádný organismus. Při dlouhodobém skladování při pokojové (nebo vyšší) teplotě se může díky sedimentaci (usazování) cukrů na povrchu medu v nádobě vytvořit tenká řidší vrstvička, v níž se rozmnoží osmofilní druhy kvasinek (zkvášejí koncentrované roztoky cukrů – nad 50 %), které jsou v medu přirozeně obsaženy. Takové kvašení ovlivňuje především senzorické, nikoliv nutriční vlastnosti medu. Než se začal v evropské kuchyni používat třtinový a posléze i řepný cukr, hlavním sladidlem byl med. Až do 17. století se používal zejména do kaší, některých druhů chleba, nápojů (medovina), ale i masitých jídel, na některé věci se však nehodil (např. piškot a cukrovinky). Dost časté bylo spojení medu a pepře (peprník→perník), zázvoru, šafránu. Po 2700 let byl med užíván pro léčení chorob včetně tropických až do plného pochopení příčin infekce v moderních dobách a nasazení antibiotik. Lidové používání medu se tak dostalo vědeckého vysvětlení: med působí jako antibakteriální/antiseptický činitel. Antibakteriální vlastnosti medu jsou výsledkem nízké aktivity vody v medu způsobující osmózu, efekt peroxidu vodíku a vysoké kyselosti. Český med, který produkují domácí včelaři, patří k nejkvalitnějším výrobkům. Pravidla vydaná v roce 1999 Českým svazem včelařů pro regionální známku Český med jsou přísnější, než evropská směrnice pro med i česká vyhláška ministerstva zemědělství.11 V českých obchodech se však objevují medy či směsi medů ze zahraničí, jejichž obsah bývá často nedobrý. Jedná se o produkty, které obsahují jen málo medu, výrobky jsou směsicí škrobu kukuřice, třtiny a různých sirupů. V těchto "medech" se často nachází velké procento hydroxymethylfurfuralu, což znamená, že tento výrobek byl prakticky uvařen a tím pádem znehodnocen.
Zdroj: https://cs.wikipedia.org



Nalezeno: 75 receptůZobrazuji: 1-20 receptů
1 | |
Recept na Nejlepší marokánky
Nejlepší marokánky Smetanu společně s cukrem rozehřejeme v hrnci, přidáme med, máslo a provaříme na hustou konzistenci. Dále přidáme mouku, provaříme na hustou kaši a přidáme zbylé suroviny. Lžící nanášíme hromádky na pečící papír a rozetřeme na slabou placku. Pečeme...
Nejlepší recept na Medová kolečka s karamelovým krémem
Medová kolečka s karamelovým krémem Na vál prosejeme mouku s jedlou sodou a práškem do pečiva, přidáme ostatní suroviny a zpracujeme těsto, které necháme nejlépe přes noc v chladu odležet. Těsto vyválíme na pomoučené prac.desce a vykrajujeme kolečka, v troubě celkem nabudou tak je nedávat pří...
Nejlepší recept na Ořechové roládky - cukroví
Ořechové roládky - cukroví Vypracujeme těsto a necháme v chladu odležet. Vyválíme na tloušťku 5 mm, potřeme medem, posypeme hrubě nasekanými ořechy, mletou skořicí a špetkou tlučeného hřebíčku. Opatrně svineme do pevné rolády, zabalíme do fólie a necháme v chladničce ztuhnout. N...
Medové dortíčky s piškotem - recept od maminky
Medové dortíčky s piškotem Ze všech surovin vypracujeme těsto a necháme v lednici odpočinout, nejlépe do druhého dne. Na krém uvaříme puding s vanilkou a necháme vychladnout, pak ušleháme máslo s cukrem a postupně zašleháváme vychladlý puding. Z těsta vyválíme plát a vykrajujeme kol...
Vločkové hrudky
Vločkové hrudky 1) Na tuku oprazime vlocky, pridame cukr a nechame rozpustit. 2) Po vychladnuti pridame vejce, rozinky, vse ostatni a dobre promichame...medu pridavame tolik,aby se to dobre pojilo(v puvodnim receptu bylo jen 120g cukru moucka-ja dala jen pulku a jeste prirodni a zbytek nahradi...
Nejlepší recept na Měkké medové perníčky
Měkké medové perníčky Cukr utřeme se 2 vejci a změklou Herou, poté přidáme med a koření. Do této kašičky vmícháme mouku se sodou. Medu nedáváme víc, perníčky by byly tvrdé! Vypracujeme těsto a necháme 30 minut odpočinout v lednici. Těsto rozválíme na silnější plát a vykr...
Nejlepší recept na Perníčky ze šlehačky - vykrajované
Perníčky ze šlehačky - vykrajované Vejce, cukr, med dobře utřít v míse. Pak přidat mouku, koření, sodu a zlehka promícháme. Nakonec nalít tekutou šlehačku. Zpracovat těsto - je vláčné, hebké, jemné. Když se víc lepí, přidat trochu mouky. Lepivé bude trošku z medu - zbytečně moc mouky ...
Nejlepší recept na Perníková roláda II.
Perníková roláda II. Těsto necháme uležet přes noc, rozvážíme na 6 stejných částí, každý díl rozválíme na obdelník (úzký a dlouhý přes celý velký plech – t.j. tak, aby se závin zatočil maximálně 4x – tlustější by se nepropekl – těsto vyválet tence, tak na 2,5 mm...
Nejlepší recept na Florentýnky
Florentýnky Z mouky, másla, cukru, kakaa, soli a žloutku vypracujeme těsto. Uložíme asi na hodinu do chladu. Na pomoučeném válu vyválíme plát silný asi 5mm. Kulatým tvořítkem s vroubkovaným okrajem vypichujeme kroužky, které rovnáme na plech vyložený pečícím papírem....
Medovo - karamelová kolečka
Medovo - karamelová kolečka Ve vodní lázni zahřejeme med, tuk, cukr a mícháme, dokud se vše nespojí. Necháme částečně vychladnout, poté přidáme vajíčko a kůru. Promícháme a přidáme do směsi mouky a sody. Promícháme, vypracujeme těsto, ze kterého na pomoučeném vále vykrajujeme k...
Recept na Medové košíčky, Kávové kuličky
Medové košíčky, Kávové kuličky MEDOVÉ KOŠÍČKY: Do mouky přidáme vejce, cukr krupici, tuk, špetku citronové kůry, kypřící prášek, med a mléko a vypracujeme těsto, které rozválíme na placku.Vykrájíme kolečka, která vkládáme do formiček košíčků a upečeme na 175 stupních asi 12 min...
Bezlepkové perníčky od Nominalu
Bezlepkové perníčky od Nominalu Med i tuk rozehřejeme a důkladně promícháme s ostatními ingrediencemi. Těsto pak zabalíme například do mikrotenu, aby neokoralo, a uložíme v chladu (nejlépe alespoň do druhého dne). Těsto rozválíme na dobře pomoučněné ploše (je velmi vláčné) na tloušť...
Nejlepší recept na Ořechové medové kostky - cukroví
Ořechové medové kostky - cukroví Vypracujeme těsto a dáme na hodinu do chladu. Rozválíme na plech propícháme vidličkou a potřeme marmeládou, kterou jsem si rozehřála v mikrovlnce, aby se to lépe roztíralo. A na těsto s marmeládou dáme ořechovou směs. A upečeme. Ořechová směs: rozpustíme...
Perníkové cukroví
Perníkové cukroví Ze všech surovin vypracujeme těsto. Můžeme nechat odležet, ale není nutné. Na pomoučeném vále vyválíme plát, z něj vykrajujeme libovolně tvary. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180° cca 10 minut - zezlátnou. Vychladlé slepujeme povidly a vršek namočíme do ...
Perníkové koule
Perníkové koule Vypracujeme těsto a necháme 24 hodin odpočinout. Vykrájíme kolečka (3mm tloušťka) a pokládáme na sádlem vymazanou formičku, potíráme rozšlehaným vejcem a pečeme v mírné troubě na 170°C asi 15 minut. Po upečení zlehka oddělíme těsto od formiček. Po vychl...
Marokánky s medem
Marokánky s medem Nejprve v pánvi rozpustíme máslo se smetanou, přidáme cukr a med. Svaříme, hodně mícháme. Poté přisypáváme mouku, až vznikne kašovitá hmota, mícháme, aby se nepřipálila. Přisypeme oříšky (nakrájené na menší kousky, jak kdo má rád), hrozinky, brus...
Nejlepší recept na Makové linecké roládky
Makové linecké roládky Těsto vypracujeme smícháním všech surovin a necháme v lednici hodinu odpočinout. Na náplň také smícháme všechny suroviny. Těsto rozdělíme na dvě poloviny a každou vyválíme na plát cca 40x25cm. Potřeme áplní (není příliš řídká, spíše rozprostřem...
Čokoládová očka
Čokoládová očka Mouku smícháme s kakaem a solí. Ušleháme máslo a cukr, přidáme žloutky, smetanu a extrakt vanilky. Řádně prošleháme a postupně přidáváme mouku smíchanou s kakaem a solí. Těsto necháme cca 1 hod v chladničce odpočinout. Z těsta vytvoříme kuličky / veli...
Perníkové těsto hned měkké na perníčky, chaloupku
Perníkové těsto hned měkké na perníčky, chaloupku Mouku dáme na vál, přidáme moučkový cukr, koření, sodu, kakao. Ve vodní lázni rozpustime med, máslo a přidáme vejce, zchladíme a přidáme do mouky. Těsto důkladně vyhněteme. Necháme tak 24 hodin v chladu odležet. Upečeme. Perníčky se ještě horké potír...
Recept na Bobříci
Bobříci Med, cukr a olej rozpustíme ve vodní lázni, necháme vychladnout, do hmoty vmícháme mouku, koření a kypřící prášek a vytvoříme pevnější těsto. Necháme hodinu odpočinout v ledničce. Z marcipánu vyválíme válečky na prst tlusté, z těsta obdélníčky dlou...
1 | |
Nalezeno: 75 receptůZobrazuji: 1-20 receptů



Nenašli jste co hledáte?
Zkuste Google vyhledávání!

Custom Search

ROZDĚLENÍ DLE KATEGORIÍ
PEČENÉ

 → Plněné


Bezmasá jídla
Bramborová jídla
Cukroví
Dietní recepty
Domácí pekárna
Dorty
Drůbeží maso
Grilování
Houby
Hovězí maso
Jiné maso
Luštěniny
Mikrovlnná trouba
Minutky
Mleté maso
Mořské plody
Moučníky
Nápoje
Omáčky
Ostatní
Pizzy
Pokrmy z vnitřností
Polévky
Pomalý hrnec
Pomazánky
Předkrmy
Přílohy
Pro děti
Pro začátečníky
Ryby
Saláty
Sladká jídla
Slané pečivo
Studená kuchyně
Sýry
Těstoviny
Vepřové maso
Zavařeniny
Zdobení
Zeleninová jídla

SUROVINY
Přehled nejběžnějších surovin, ze kterých vaříte: zobraz všechny suroviny

Běžné suroviny
Koření
Maso
Mléčné výrobky
Ostatní
Ovoce
Přílohy
Přísady
Zelenina

Probíhající diskuze
Poslední diskutované recepty:

hamannovy uši - Hamanovy uši
Vložil: Honza Vodička
2022-03-24 09:26:25

Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle toda raba...
Husa - Husička v pomalém hrnci
Vložil: Sylva
2021-12-13 08:17:27

Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ...
králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci
Vložil: Michal Procházka
2020-10-23 23:29:37

Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ? Děkuji...
hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci
Vložil: Ariana
2020-06-25 21:20:59

Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c...
Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát
Vložil: Marie H.
2020-05-13 23:28:50

Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím....


recept-online.cz - online kuchařka s mnoha recepty na přípravu chutných a zdravých jídel
sitemap.txt
TOPlist