|
Recepty -
Cukroví čokoládaCukroví - návody k vaření - online kuchařka
| Cukroví je obecné označení pro potravinu sladké chuti, která obsahuje cukr nebo umělé sladidlo. Za cukrovinky může považovat například žvýkačky, čokoládu nebo bonbóny. Jsou oblíbené zvláště mezi dětmi. Cukrovinky jsou vyráběny buďto průmyslově nebo mohou být připravovány i manuálně v cukrárnách či pekárnách, řemeslo zabývající se výrobou cukrovinek se nazývá cukrářství. Příbuzným oborem je pak pekařství, kdy zejména některé druhy sladkého pečiva a cukroví lze také považovat za specifický druh cukrovinek. Cukrovinky jsou používány především v době státních svátků, především Velikonoc v podobě čokolád ve tvaru vajíčka nebo zajíčka. Také jako dárky k narozinám v podobě bonboniér apod.
Čokoláda je obvyklá součást nejrůznějších druhů sladkostí a patří bezesporu k nejpopulárnějším na světě. Slovo čokoláda má původ v aztéckém výrazu xocolātl, jenž má stejný význam. Čokoláda se vyrábí z kvašených, pražených a mletých zrnek tropického kakaového stromu Theobroma cacao. Zrna pocházejí z kakaových tobolek – bobů. Výsledný produkt je známý jako čokoláda (intenzivně ochucená hořká potravina – to je definice čokolády v mnoha slovnících). Tento produkt je definován v mnoha zemích jako kakao. V americkém čokoládovém průmyslu je kakao definováno jako sušina kakaových zrn, kakaové máslo je definováno jako tuková složka, a čokoláda je kombinací sušiny a tuku. Tato směs je obvykle oslazena cukrem a jinými přísadami a zpracována do čokoládových tabulek (jejichž jádro se též označuje jako čokoláda), nebo do nápoje (zvaného kakao nebo horká čokoláda). Výroba čokolády je založena na surovinách, které tvoří kakao, a to kakaový prášek, kakaová hmota a kakaová pokrutina. Dále je to tuk, cukr nebo sladidla a další přísady. Tyto přísady se pečlivě promíchají v míchacím stroji. Čokoláda je velmi populární pochutina a je dostupná v mnoha typech. Různé formy a chutě čokolády se vyrábějí obměňováním množství přísad. Neslazená čokoláda Čistý čokoládový nápoj, též znám jako hořká nebo čokoláda na vaření. Je to nesmíšená čokoláda: mletá pražená čokoládová zrna bez přísad dávají silnou, hlubokou čokoládovou chuť do všech sladkostí, do kterých jsou přidána. I s přidaným cukrem jsou používané jako základ vrstvových dortů, koláčků, cukroví, keksů atd.Tmavá čokoláda Čokoláda bez mléka jako přísady, někdy zvaná jako prostá čokoláda. V USA se oficiálně nazývá sladká čokoláda a vyžaduje 15% koncentraci čokoládového moku. Evropské normy specifikují minimálně 35 % kakaové sušiny.Couverture Termín používaný pro čokolády obsahující mnoho kakaového másla nejvyšší kvality. Populární druh čokolády Couverture používaný profesionálními cukráři a často prodáván v gurmánských a speciálních potravinových obchodech obsahuje ingredienty: Valrhona, Lindt, Coco Barry a Esprit des Alpes. Tyto čokolády obsahují vysoké procento čokoládového moku (někdy víc než 70 %) právě jako kakaové máslo, aspoň 32–39 %, jsou velmi tekuté po rozpuštění a mají výbornou chuť.Mléčná čokoláda Čokoláda s přídavkem kondenzovaného nebo sušeného mléka. Evropské normy specifikují minimálně 25 % kakaové sušiny.Bílá čokoláda Cukrářský výrobek založený na kakaovém másle bez pevných kakaových složek.Ledová čokoláda Čokoláda obsahující nerafinovaný kokosový tuk, který se rozpouští již při teplotě 20–23 °C, čímž v ústech způsobuje chladivý efekt. Ledová čokoláda by neměla být uchovávána v ledničce, protože pak se chladivý efekt v ústech nedostaví. Zdroj: https://cs.wikipedia.org |
Nalezeno: 137 receptů | Zobrazuji: 1-20 receptů | 1 | 2 | 3 ... 6 |
Košíčky plněné ořechovou náplní |
|
Ze surovin na těsto uděláme hladké těsto, naplníme košíčky a pečeme asi tak na 180stupňů do zlatova. Náplň: Mléko a cukr se svaří, přidají se piškoty nadrcené nahrubo, nasekané ořechy a rumová tresť (nebo rum). Vznikne hustší kaše. Necháme to vychl...
|
|
|
Košíčky tofifé |
|
Do kastrůlku nalejeme šlehačku, přidáme cukr, med, máslo a vaříme tak dlouho (min. 30 min), až má hmota světlehnědou barvu a zhoustne (odpaří se). Po vychladnutí ještě o poznání víc zhoustne. Pak můžeme tvarovat kuličky, které plníme praženým lískovým...
|
|
|
Nejlepší recept na Kávová zrna marcipánová |
|
Suroviny na marcipán smíchat a vytvořit měkčí těsto. Náplň také smíchat a nechat v lednici ztuhnout. Z marcipánu jsem si vykrájela formičkou oválky, do dřevěné formičky vystlanou potravinářskou fólii jsem vložila oválek, přidala váleček náplně, přikl...
|
|
|
Nejlepší recept na Šohajky II |
|
Čokoládu rozpustíme a smícháme s ostatními surovinami ve vodní lázni. Ořechovou náplň jen smícháme. Plníme do papírových košíčků. Dáme trochu čokolády, doprostřed nápň a zbytek zalejeme čokoládou....
|
|
|
Slepované kokosky |
|
Upečeme si linecké těsto - kolečka. Na kokosky všechny suroviny smícháme, tvoříme lžičkou malé hromádky. Pečeme ve vyhřáté troubě při 200° dorůžova. necháme je vychladnout. Na linecké kolečko dáme lžičkou, nebo zdobícím sáčkem doprostřed "kapk...
|
|
|
Nejlepší recept na Košíčky Izidor |
|
Vypracujeme hladké těsto a necháme v chladničce odležet. Plníme malé formičky na košíčky, formičky nevymazáváme. Do upečených vychladlých košíčků dáme trochu rybízové marmelády a malou kuličku náplně, kterou jsme připravili z ořechů, cukrů a rum...
|
|
|
Čarodějnické prsty - recept od maminky |
|
Troubu předehřejte na 175 stupňů. Všechny přísady dejte do mísy a promíchejte, až získáte hrudky. Vysypte na vál a dlouhými pohyby od těla ven hněťte po trochách do spojení k vláčnému těstu. Nechte vychladit 30 minut v lednici. Vytvarujte 12 malých vál...
|
|
|
Recept na Ořechové nepečené trubičky |
|
Ořechy, cukr, kakao, piškoty a vejce pořádně proděláme. Těsto rozválíme na igelitu, nebo na vále posypaném moučkovým cukrem, na sílu asi půl centimetru. Nakrájíme na malé čtverečky a natáčíme na malé plechové trubičky. Necháme zaschnout do druhého d...
|
|
|
Čokoládové vosí úly - recept od maminky |
|
Piškoty rozválíme válečkem, přidáme moučkový cukr, změklé máslo, kakao a mléko a vše důkladně propracujeme. Z těsta za pomoci tvořítka vytvoříme úly s otvorem pro náplň. Náplň: dva bílky svaříme na nízkém plameni spolu s moučkovým cukrem do husta...
|
|
|
Medové dortíčky s piškotem - recept od maminky |
|
Ze všech surovin vypracujeme těsto a necháme v lednici odpočinout, nejlépe do druhého dne. Na krém uvaříme puding s vanilkou a necháme vychladnout, pak ušleháme máslo s cukrem a postupně zašleháváme vychladlý puding. Z těsta vyválíme plát a vykrajujeme kol...
|
|
|
Plněné čokoládové pralinky |
|
Čistou a suchou silikonovou formu na pralinky necháme v chladničce vychladit, mezitím si v kastrůlku ve vodní lázni pozvolna rozpustíme čokoládu. Tu si nalámeme na menší kousky a mícháme. Čokoládu zbytečně dlouho nezahříváme na vysokou teplotu, jen do té do...
|
|
|
Ischlské chlebíčky - recept od maminky |
|
Heru utřeme s cukrem krupicí a postupně přidáváme mouku, kakao, jeden vanilkový cukr, skořici a 40 g namletých ořechů. Rukama uhněteme těsto, které má konzistenci plastelíny. Těsto necháme přes noc uležet v lednici. Z moučkového cukru, žloutků, jednoho van...
|
|
|
Octové kroužky |
|
těsto: ze všech surovin vypracujeme těsto, které necháme v chladu 2 hodiny odpočinout. Na vále vykrajujeme kolečka se středem, která klademe na plech vyložený pečícím papírem a ve středně vyhřáté troubě upečeme. Já peču na 150 stupňů asi 10-15 minut....
|
|
|
Recept na Stříkané linecké tyčinky |
|
Šleháme máslo a sádlo s moučkovým a vanilkovým cukrem, přidáme žloutky a do vyšlehaného přidat nahřátou! mouku ( mouka musí být opravdu nahřátá, jinak vám to nepůjde protlačit- dávám nahřát do mikrovlnky a nebojte se toho čím teplejší tím lepší)....
|
|
|
Kornoutky z oplatek |
|
Oplatky nakrájíme na čtverce 5x5cm a nad párou z nich stočíme kornoutky.( Stáčíme rychle přes prst, nahřáváme max. po 4 kusech, už po 10-15 vteřinách jsou ohebné. Nesmí se zase moc přepařit, aby nebyly mokré, protože ty jsou pak po uschnutí tvrdé.) Hotov...
|
|
|
Mocca zrna |
|
Vypracujeme těsto, vykrajujeme kávová zrna, pečeme na 180 stupňů. Slepujeme kávovým krémem a polejeme kávovou polevou. Na zaschlou polevu pomocí sáčku napíšeme nápis "Mocca"!...
|
|
|
Ořechové rohlíčky s krémem - recept od maminky |
|
1.recept: Z mouky, cukru, vajec a ořechů zpracujeme těsto a necháme 1 hodinu v chladnu odpočinout. Pokud by bylo řidší, přidáme ořechy(záleží jak jsou velká vejce). Po odpočinutí tvarujeme ručně menší rohlíčky, dáváme na plech s pečícím papírem, troc...
|
|
|
Kolečka s punčovou náplní |
|
Zpracujeme těsto a necháme odležet v chladu. Pak vyvalíme, vykrajujeme kolečka a upečeme. Všechny ingredience na punčovou hmotu vložíme do kastrólu, smícháme a zahříváme za stálého míchání až se hmota spojí. Podle potřeby si upravíme hustotu a dochutím...
|
|
|
Rohlíčky "Ar-Raschid" - recept od maminky |
|
Z odleželého lineckého těsta vyválíme plát asi 2mm silný a vykrajujeme z něj rohlíčky nebo i jiné tvary. Upečeme dorůžova a necháme vystydnout. Na krém vyšleháme máslo, přidáme arašídovou pomazánku (množství podle chuti, pomazánka je dost sladká) a ...
|
|
|
Šuhajdy maminky Aničky |
|
Na náplň umícháme ořechy, cukr, rum a spaříme troškou horkého mléka. Rozdělíme ji do papírových košíčků. Ve vodní lázni rozpustíme nakrájené Kaštany, tuk a dobře promícháme s cukrem a kakaem. Touto čokoládou zalijeme ořechovou náplň v košíčc...
|
|
|
1 | 2 | 3 ... 6 | Nalezeno: 137 receptů | Zobrazuji: 1-20 receptů |
|
|
|