|
Recept na Bretaňský far
Recept na Bretaňský far je zařazen v kategorii moučníky - Řezy s ovocem, bublaniny.
K přípravě Bretaňský far budete potřebovat níže uvedené suroviny, které si dopředu nakupte a nachystejte.
|
Použité suroviny:
6 vajec 250 g krupicového cukru 250 g polohrubé mouky 130 g slaného másla (nebo obyčejného a lžička soli) 1 litr plnotučného mléka 2 lžíce rumu 1 vanilinový cukr asi 150 g vypeckovaných sušených švestek.
|
|
Zvětšit obrázek
|
Recept na Bretaňský far
Recept na Bretaňský far: Vejce rozklepneme do mísy a za stálého prošlehávání metlou přisypáváme cukr a vanilkový cukr. Následně ručně nebo elektrickým šlehačem šleháme 5-10 minut do světlé pěny. Mléko svaříme v kastrolu a po částech do něj vmícháváme kousky másla (asi lžičku si ponecháme na vydatné vymazání formy). Ve chvíli, kdy se na povrchu máslového mléka vytvářejí bubliny, sundáme kastrol z plotýnky a přilijeme rum. Mléčnou směs necháme prochladnout a tenkým pramínkem přilijeme k vejcím s cukrem. Prošleháváme další 3 minuty. Přisypeme mouku a zároveň ji zapracováváme metlou. Vznikne hutná, ale tekoucí hmota. Dalších 5 minut šleháme ruční metlou, abychom těsto "provzdušnili". Těsto necháme 5 minut odpočívat a mezitím zapékací (kameninovou, porcelánovou, skleněnou) mísu vydatně vymažeme máslem a dno rovnoměrně pokryjeme švestkami. Těsto naléváme do míst mezi švestkami, aby se udržely na původních místech a opatrně dolijeme zbytek. Vložíme do trouby rozehřáté na 200°C (horkovzdušné 180°C) a pečeme 70-80 minut. V polovině pečení snížíme teplotu o 20°C. Po upečení necháme far ještě 5 minut ve vypnuté troubě a poté ho vyndáme a necháme vychladnout.
Poznámka k receptu na Bretaňský far: Tentokrát jsem far nepekla já, ale můj muž s dcerou. Podle tohoto receptu, který pochází z některého ze starých vydání časopisu Apetit, se koláč vždy skvěle povede. Moučník se ve výsledku skládá ze dvou (respektive tří) vrstev, které se vytvoří během pečení. Spodní připomíná velmi pevný puding, vrchní puding našlehaný a povrch tvoří křupavá hnědá krustička.
Doporučujeme navštívit diskuzi receptu Bretaňský far, kde se můžete zeptat na detaily přípravy,
uvést své vylepšení receptu nebo pochválit autora za kvalitní ispiraci.
|
|
|
Doplňující informace:
- Autor receptu: Eliza
- Datum vložení: 26.12.2009
- Počet porcí: 4
- Doba přípravy: n/a
- Zařazení receptu: Moučníky - Řezy s ovocem, bublaniny
- Suroviny: 6 vajec 250 g krupicového cukru 250 g polohrubé mouky 130 g slaného másla (nebo obyčejného a lžička soli) 1 litr plnotučného mléka 2 lžíce rumu 1 vanilinový cukr asi 150 g vypeckovaných sušených švestek
|
|
Chcete-li recept vylepšit, máte-li podobný nebo jiný zajímavý recept na bretaňský far,
pochlubte se s ním v diskuzi. Děkujeme
|
Otázky a odpovědi týkající se receptu na Bretaňský far - diskuse je zatím prázdná - vložte svůj příspěvek jako první
Vložit nový komentář/dotaz/odpověď Bretaňský far
|
|
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|