|
Recepty -
Bezmasá jídla jíškaBezmasá jídla - návody k vaření - online kuchařka
| Tato kategorie obsahuje pokrmy, které v základní podobě neobsahují maso. Do této kategorie nejsou zahrnuty nápoje. Děti jedí málo masa. Některým nechutná, u jiných na něm zase netrvají rodiče. Přibývá dokonce rodin, ve kterých děti jedí jen vegetariánská nebo makrobiotická jídla.
Jíška je zahušťovací prostředek do polévek a omáček vyráběný z tuku a mouky. Starší generace pro ni používaly také pojem zásmažka či zápražka. Jíška se zhotovuje z na váhu přibližně stejného množství tuku a mouky. Používá se do ní především mouka pšeničná hladká, která zajistí pokrmu jemnost, ale příprava se při zaváření zkrátí, pokud se jíška vyrobí z mouky kukuřičné. Základní postup pro zhotovení jíšky je takový, že do rozehřátého či rozpáleného tuku se vmíchá mouka. Pak se praží, dokud nezmizí chuť mouky za syrova a nedocílí se požadované barvy jíšky. Čerstvě zhotovená jíška se zalije vodou, mlékem či jinou tekutinou z receptu a povaří se alespoň 20-30 minut, aby změkly škrobnaté látky v ní obsažené a byly stravitelnější. Tekutina by se měla přidávat po menších částech za stálého míchání, aby nevznikly hrudky, a neměla by být horká či dokonce vařící. V současnosti narůstá obliba granulovaných jíšek, které se dají koupit v běžném obchodě a doporučovaná doba jejich zaváření je velmi krátká.; Světlá jíška, bílá jíška, bledá jíška – pro její přípravu se používá tuk nejlépe máslového typu (například kombinace másla a rostlinného tuku), který se nechá jen rozpustit (ne rozpálit), vmíchá se mouka a praží se, jen dokud jíška pění; přidává se především do světlých polévek (bramboračka, květáková, houbová apod.). Světlá jíška po přidání mléka vytváří bešamel např. pro zapékané pokrmy.; Tmavá jíška – pro její přípravu lze použít másla i v kombinaci s olejem nebo sádlem, které se rozpálí, mouka se na něm praží delší dobu a jíška tak získá ostřejší chuť; nechá-li se však příliš ztmavnout, zhořkne. Přidává se především do tmavých polévek (gulášová, hrachová) a omáček.; Vaječná jíška – do tuku opraženého s moukou se vmíchá vajíčko; používá se do zeleninových polévek, které většinou mají vaječnou jíšku přímo v názvu.; Cibulová jíška – cibule se zpění na tuku a pak se přidá k zapražení mouka; přidává se do luštěninových pokrmů, zeleninových polévek, perkeltů, omáček, špenátu a zelí.; Dietní jíška, suchá jíška – mouka se opraží nasucho, bez tuku, případně se malé množství tuku přidá až nakonec, protože je tak snadněji stravitelná.; Cukrová jíška je starší název pro drobenku používanou na moučnících. Zdroj: https://cs.wikipedia.org |
Nalezeno: 5 receptů | Zobrazuji: 1-5 receptů | |
Guláš z hlívy ústřičné |
|
Nakrájíme na drobno cibuli a osmažíme nejlépe na sádle. Přidáme umytou a pokrájenou hlívu ústřičnou, zasypeme kmínem a podusíme. Pak přidáme gulášové koření, česnek a zalijeme vodou nebo vývarem a necháme dusit. Dusíme déle, protože hlíva je tužší,...
|
|
|
Paprikovo-rajčatová omáčka se sójovými kostkami |
|
Sójové kostky necháme ve vývaru vařit aspoň 10 min. Poté přidáme nakrájenou papriku, rajčata a cibuli, rajský protlak, bazalku, koření, tabasco. Zamícháme a necháme podusit, dokud nezměkne paprika. Zahustíme dle uvážení a servírujeme. Hodí se k těst...
|
|
|
Smetanová těstovinová rýže s listovým špenátem a kukuřicí |
|
Těstovinovou rýži uvaříme podle návodu a scedíme. Do kastrůlku vložíme zmražený špenát, kukuřičná zrna, utřený česnek, osolíme, podlijeme trochou vody nebo vývaru a necháme rozmrazit. Zalijeme smetanou, uvedeme k varu a zahustíme jíškou. Na závěr př...
|
|
|
Špenátový koláč |
|
Cibuli nakrájíme a osmahneme ji na oleji, přidáme mražený špenát a necháme rozmrznout. Přidáme trochu vody a prolisujeme česnek. Necháme chvilku provařit. Nakonec zahustíme a dochutíme. Listové těsto vyválíme na vále a přendáme do formy (nejlépe do kol...
|
|
|
Špenát s brambory |
|
Špenát uvaříme a přidáme asi hrnek vody. Zahustíme jíškou a provaříme. Osolíme, opepříme, přidáme v trošce mléka rozšlehané dvě vejce a prolisovaný česnek. Podáváme s vařenými brambory a vejci natvrdo....
|
|
| |
| Nalezeno: 5 receptů | Zobrazuji: 1-5 receptů |
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|