|
Recepty -
Bezmasá jídla hrášekBezmasá jídla - návody k vaření - online kuchařka
| Tato kategorie obsahuje pokrmy, které v základní podobě neobsahují maso. Do této kategorie nejsou zahrnuty nápoje. Děti jedí málo masa. Některým nechutná, u jiných na něm zase netrvají rodiče. Přibývá dokonce rodin, ve kterých děti jedí jen vegetariánská nebo makrobiotická jídla.
Hrách je důležitá luštěnina, pěstuje se hlavně kvůli chutným plodům, které obsahují vitamíny (hlavně skupiny B). Ve větším množství obsahuje také minerální látky, zvláště fosfor a draslík, ale i vápník a hořčík. Výživnost hrachu byla dobře známá už naším prababičkám.. hrách nás nasytí a dodá nám spoustu zdravé energie, je totiž skvělým rostlinným zdrojem bílkovin. V dobách, kdy maso bylo vzácné na talíři těžce pracujících lidí z chudších vrstev, hrách byl, spolu s čočkou, jednou z nejdůležitějších potravin. Pro jeho výživnou hodnotu by ho do svého jídelníčku měli pravidelně zařadit nejen vegetariáni, ale i sportovci, děti v době vývinu a všichni fyzicky pracující lidé. Je ideálním zdrojem bílkovin i pro ty, co se kvůli zdravotním potížím musí vyvarovat tuků, v tomto ohledu je jednou z rostlinných alternativ masa. Mimo proteinů v něm však najdeme mnoho dalších prospěšných látek. Hrášek, zejména ten mladý a čerstvý, je bohatým zdrojem vitaminu C, jednoho z nejmocnějších antioxidantů. Dále v něm najdeme mnoho karotenů, které chrání náš zrak a stimulují obnovu sliznic, a v neposlední řadě vysoké hodnoty některých vitaminů skup. B, hlavně B1 (thiamin), B2 (riboflavin) a B3 (niacin). Jmenované vitaminy skup. B jsou nesmírně důležité jak pro naše mentální zdraví a pevné nervy, tak pro zdravou pleť a vlasy, krevní oběh, zásobování buněk živinami a naši imunitu vůbec. Vysoký obsah hořčíku je dalším jeho velkým pozitivem, je též zdrojem vápníku, fosforu, draslíku a mědi. V povšimnutíhodné koncentraci v něm najdeme i mnoho nukleových kyselin - látek, které v našem těle působí regeneračně, doslova omlazují náš organismus. Čerstvý je výborný v salátech nebo jako příloha k masu, rybě či jakémukoli slanému pokrmu. Při tepelných úpravách se téměř nekladou meze naší fantazii a chuti. Českou klasikou je jistě hrachová polévka nebo kaše, ale hrášek můžeme "přihodit" do různých zeleninových či masových polévek, do rizota, těstovin, skvělý je i v kari nebo v jiných úpravách asijské kuchyně. Kuličky mraženého nebo čerstvého hrášku se hodí i do omelet, do směsí na plnění tortily, do masových rolád, sekané nebo karbanátků, oblíbené je u nás i dušené hovězí maso s mrkví a hráškem. Zdroj: https://cs.wikipedia.org |
Nalezeno: 20 receptů | Zobrazuji: 1-20 receptů | |
Bulgureto s houbami a hlívovým šmakounem |
|
Na oleji osmahneme bulgur a podlijeme 400-500 ml vývaru nebo vody. Vaříme tak 15 min, odstavíme a pod pokličkou necháme dojít. Osmahneme cibulku, přidáme zeleninu a houby, podusíme (dle zeleniny), nakonec přidáme Šmakouna. Bulgur prokypřime, smícháme se zelenin...
|
|
|
Recept na Zeleninový džuveč od babičky |
|
Zeleninu podusit s kouskem masoxu. Trochu podlít a dát do ní trochu protlaku. Na dno zapékacího pekáčku dáme asi 5 mm silně nakrájená rajčata po celém dnu. Posolit a popepřit. Na ně dáme 1/2 dušené zeleniny a opět na ní nakrájená osolená a opepřená rajča...
|
|
|
Recept na Dietní zeleninové rizoto |
|
Rýži uvaříme tak, jak jsme zvyklí a nad párou si rozehřejeme mraženou zeleninu. Na pánvi wok zahřejeme lžíci olivového oleje, přidáme nadrobno nakrájenou cibulku, přecezené žampiony, zeleninu a posléze také rýži. Osolíme, opepříme a pořádně promích...
|
|
|
Amarant se zeleninou na způsob rizota |
|
Nejdříve si připravíme zeleninovou směs. Na oleji orestujeme drobně nakrájenou cibuli, po chvíli k ní přidáme pórek. Když je cibulka hotová (zesklovatí a začne mírně zlátnout), přisypeme mraženou zeleninu, lehce podlijeme vodou a přiklopíme pokličkou. Po c...
|
|
|
Předvýplatní zapečené brambory se špenátem a hermelínem |
|
Omyté brambory vaříme ve slupce do "skoroměkka" - dojdou v troubě (Do vody rád přidávám i libeček, pažitku, kmín a 2 lžičky soli. I přes tu slupku brambory chytnou lepší chuť). Během varu brambor si na másle zlehka osmažíme na kolečka nebo půlměsíčky...
|
|
|
Recept na Cuketová omáčka s širokými nudlemi |
|
Cukety a česnek nakrájíme na slabé plátky (do 2mm). Na velké nepřilnavé pánvi rozehřejeme olej s máslem, přidáme cukety a česnek, osolíme, opepříme, smažíme na mírném ohni do změknutí, asi 20-30 minut. Mezitím uvaříme těstoviny, na poslední 2 minuty p...
|
|
|
Recept na Jednoduché zeleninové rizoto |
|
Na oleji osmahneme mraženou zeleninu a podusíme doměkka, ochutíme vegetou, solí, pepřem a špetkou červené papriky. Přidáme uvařenou rýži, promícháme a chvilku společně osmahneme. Podáváme posypané sýrem a se zeleninovou oblohou....
|
|
|
Rizotto |
|
Uvařte rýži, dejte na ni kukuřici, pak nasypte hrášek, mrkvičky rozřízněte napůl. Uvařte fazole, přisypte k zbytku rizotta. Všechny druhy paprik nakrájejte na kostičky a nakonec zavařené okurky nakrájejte na kolečka a pak na čtvrtky....
|
|
|
Omeleta s hráškem a sýrovým přelivem |
|
Vejce rozšleháme, přidáme konzervovaný hrášek a okořeníme Podravkou. Vlijeme na rozpálenou pánev s trochou oleje a smažíme po obou stranách do růžova( Mně se osvědčilo dělat v MT na talíři crisp). Mezitím dáme ohřát mléko, přidáme sýry a vaříme d...
|
|
|
Muffiny na slano |
|
Orestujeme cibuli a česnek, přidáme na malé kostičky nakrájené brambory, 1 papriku červenou a asi 10 minut restujeme, až směs změkne, necháme vychladnout. Rozšleháme 5 vajec, přidáme 2 lžíce strouhaného sýra a mraženou zeleninu, aby to bylo barevné, zamíc...
|
|
|
Jáhly se zeleninou |
|
Sparene jahly dame do vody v pomeru 1 dil jahel na 3 dily vody. Vhodime zeleninovou kostku, privedeme k varu a pote plamen stahneme. Nechame na mirnem plameni varit cca 15-20 minut (nebo dokud nejsou jahly mekke a vsechna tekutina se nevsakne). Mezitim si na masle zprudka osmahne...
|
|
|
Kuskus se zeleninou a hlívou ústřičnou - recept od maminky |
|
Kuskus zalijeme 250ml zeleninového vývaru z bujónu, zamícháme a poté necháme 5 minut nabobtnat. Hlívu podusíme do změknutí v troše vody. Na lžíci olivového oleje orestujeme hlívu se zeleninou. Osolíme, opepříme a ochutíme kořením na gyros. Přisypeme kuskus...
|
|
|
Placky plněné zeleninovou směsí |
|
Těsto na placky smíchejte do konzistence velmi řídké kaše a smažte na oleji či másle stejně jako palačinky. Na másle osmahněte cibulku, přidejte petržel a mrkev a společně duste do poloměka. Po dušení přidejte zylou zeleninu, chvilku smažte a zalijte zaky...
|
|
|
Cina z kousku Quorn s celozrnnym kuskusem |
|
Kousky Quorn dame na 15 minut do trouby, pote pokrajime na mensi kousky a dame do marinady. Tu pripravime smichanim oleje, sojove omacky, horcice, mleteho kminu a 1/2 jemne pokrajene chilli papricky. Nechame zhruba 2 hodiny marinovat v lednici. Pote zprudka osmahneme na rozehrate...
|
|
|
Sekaná ze sójového granulátu - recept od maminky |
|
Sój. granulát uvaříme v osolené vodě, poté vodu slijeme a granulát vymačkáme, aby byl co nejsušší. Přidáme nasekanou cibuli, červ. papriku, prolisováný česnek, hrášek, vejce, strouhanku a výše uvedené koření. Pořádně prohněteme a utvoříme několik ...
|
|
|
Rychly bulgur se zeleninou - recept od maminky |
|
Behem vareni bulguru k nemu pridame nastrouhane strouzky cesneku. Mezitim na panvi rozehrejeme maslo, okorenime chilli a pridame zeleninu. Pak pridame uvareny bulgur, vmichame strouhany syr, prikryjeme poklickou a nechame spojit chute. Servirujeme bud jako prilohu nebo sypane sy...
|
|
|
Recept na Dýně s rýží a tempehem |
|
1. Dát vařit rýži (dle návodu). 2. Na oleji lehce opéct cibuli nadrobno, pak přidat dýni a pod pokličkou dusit doměkka. 3. Vsypat hrášek. Dýně by se měla rozpadat a vytvářet "huhňavou" hmotu. 4. Osolit, opepřit. 5. Na jiné pánvičce/rendlíku na miniatur...
|
|
|
Nejlepší recept na Zeleninovo-houbová omáčka s polentou |
|
Na rozpustenem masle osmahneme zeleninu (zacala jsem salotkami, pote jsem pridala mrkev, fazolove lusky, hrasek, fenykl a nakonec porek). Pote pridame na jemne platky pokrajene zampiony, zarestujeme a vse zalijeme smetanou. Dochutime soli, muzeme zakapnout i sojovou omackou a nec...
|
|
|
Recept na Mrkev dušená s hráškem |
|
Mrkev nakrájíme na nudličky nebo na kolečka a dáme dusit do malého množství vařící slané vody s nakrájenou cibulí asi na 15 minut. Pak přidáme hrášek, máslo, cukr a dodusíme doměkka. Posypeme petrželkou. Podáváme k bramborám nebo dušenému masu....
|
|
|
Selská omeleta s hráškem - recept od maminky |
|
Brambory nakrájíme na plátky a zlehka je osmahneme na trošce oleje. Vejce rozšleháme, na jedno vejce přidáme 1 lžíci studené vody nebo mléka / omeleta je kypřejší /, osolíme, opepříme a zalijeme brambory. Přidáme hrášek / nebo šunku, sýr, co kdo má rád /...
|
|
|
| Nalezeno: 20 receptů | Zobrazuji: 1-20 receptů |
|
|
|