|
Recept na Žitný celozrnný kváskový chléb
Recept na Žitný celozrnný kváskový chléb je zařazen v kategorii slané pečivo.
K přípravě Žitný celozrnný kváskový chléb budete potřebovat níže uvedené suroviny, které si dopředu nakupte a nachystejte.
|
Použité suroviny:
500 g žitný kvásek 500 g žitné jemně mleté mouky 1 PL kmínu 1 PL soli 40-50 g ovesných vloček s klíčky 20 g lněného nebo sezamového semínka 2-3 PL slunečnicového semínka 20 g pšeničných klíčků 20-40 g ovesných otrub 450 ml vody.
|
|
Zvětšit obrázek
|
Recept na Žitný celozrnný kváskový chléb
Recept na Žitný celozrnný kváskový chléb: Do mísy připravíme veškeré suché ingredience a řádně promícháme. Pak odměříme kvásek (když bude trochu více, nevadí), nakonec přilejeme vodu. Krátce promícháme, aby vznikla kompaktní hmota. Necháme 20 odpočinout, mouka naváže vodu. Pak asi 5 minut proděláme (těsto mezitím mírně zahoustlo, je lepivé, drží tvar, mírně nakyslé). Potom přendáme do formy buď vyložené papírem na pečení nebo vymazané olejem. Já peču v římském hrnci, takže dávám papír. Necháme kynout v pokojové teplotě 20°-22° po dobu 4-6 hodin. Ideální je ráno zadělat, po obědě upéct upéct nebo po obědě zadělat a večer upéct. Troubu předehřejeme na 250°. Pečeme 20 min, pak zmírníme na 200°a dopékáme 40 minut. Po upečení vyndáme z formy, případně odstraníme papír a potřeme slanou vodou ze všech stran. Necháme řádně vychladnout (4-5 hodin). Máme asi 1,4 kg chleba, zdravého, jako za časů našich babiček. to půlkilo žitné mouky můžeme zmenšit a doplnit buď pšeničnou chlebovou nebo špaldovou.
Poznámka k receptu na Žitný celozrnný kváskový chléb: Recept na kvásek je zde na webu uveden. Chléb má předpoklady vydržet 4-5 dní ve srovnatelné kvalitě. U nás ale dva dny nepřežije. Peču každých 1,5 dne. Mám ale jistotu - je 100% celozrnný, bez éček a přitom chutný a měkký.
Doporučujeme navštívit diskuzi receptu Žitný celozrnný kváskový chléb, kde se můžete zeptat na detaily přípravy,
uvést své vylepšení receptu nebo pochválit autora za kvalitní ispiraci.
|
|
|
Doplňující informace:
- Autor receptu: Anri.
- Datum vložení: 02.12.2010
- Počet porcí: 3 osoby na 2 dny :-)
- Doba přípravy: n/a
- Zařazení receptu: Slané pečivo
- Suroviny: 500 g žitný kvásek 500 g žitné jemně mleté mouky 1 PL kmínu 1 PL soli 40-50 g ovesných vloček s klíčky 20 g lněného nebo sezamového semínka 2-3 PL slunečnicového semínka 20 g pšeničných klíčků 20-40 g ovesných otrub 450 ml vody
|
|
Chcete-li recept vylepšit, máte-li podobný nebo jiný zajímavý recept na Žitný celozrnný kváskový chléb,
pochlubte se s ním v diskuzi. Děkujeme
|
Otázky a odpovědi týkající se receptu na Žitný celozrnný kváskový chléb - diskuse je zatím prázdná - vložte svůj příspěvek jako první
Vložit nový komentář/dotaz/odpověď Žitný celozrnný kváskový chléb
|
|
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|