|
Recept na Žitné dalamánky
Recept na Žitné dalamánky je zařazen v kategorii domácí pekárna.
K přípravě Žitné dalamánky budete potřebovat níže uvedené suroviny, které si dopředu nakupte a nachystejte.
|
Použité suroviny:
Mléko nebo voda 300 ml a více, vařené brambory 80 g, sůl 2 lžičky, cukr 1/2 lžičky, mouka žitná tmavá 300 g, mouka hladká pšeničná 200 g, droždí 20 g. Voda na pomazání, sůl, kmín, .... na posypání housek..
|
|
Zvětšit obrázek
|
Recept na Žitné dalamánky
Recept na Žitné dalamánky: Do pekárny dáme tekutinu, nastrouhané brambory, sůl, mouku, droždí, cukr a zapneme na program Těsto. Vykynuté těsto dáme na pomoučněný vál, uděláme si z něj silnější váleček a rozdělíme na díly (počet dle velikosti budoucích dalamánků). Z každého dílu si vytvarujeme podlouhlé dalamánky, položíme na pomaštěný plech a necháme vykynout. Vykynuté dalamánky podélně slabě nařízneme, potřeme vodou, posypeme solí, kmínem,..... a pečeme asi 15 min. ve středně vyhřáté troubě (já na 175°C). Dalamánky mají po rozkrojení hutněší těsto, ale nejsou tuhé. Tekutinu dáváme podle toho, jaké máme brambory. V receptu je psáno 375 ml,ale když jsem je dala, bylo těsto mazlavé a musela jsem dost přihušťovat. Jinak taky pozor - tmavá žitná mouka má tendence se lepit a tak pokud chcete mít těsto hladší,obraťte poměr mouky. Pro ruční zpracování: Z droždí, vlažné tekutiny s trochou mouky připravit kvásek a nechat nakynout. Do mísy nasypat zbylou mouku, přidat prolisované (jemně nastrouhané) brambory, sůl, vykynutý kvásek. Vše vypracovat v těsto které má být pružné, tužší (ne tuhé!), přikrýt utěrkou a nechat kynou, až těsto zdvojnásobí svůj objem cca 1 a 1/2 až 2 hod. Další zpracování dle uvedeného výše.
Poznámka k receptu na Žitné dalamánky: Toto je taktéž recept z kuchařky Viléma Vrabce z roku 1969 a je opět určen pro ruční zpracování těsta, ale jelikož mám ještě pečku u sebe (půjčenou) zkusila jsem v ní a šlo to. Ochutnala je celá rodina a všichni chválili a i manžel, který jí jen bílé pečivo je přijal za své. Dokonce jsem je jedla i já, které nikdy kupované dalamánky nechutnaly. Ale na těchto jsme se shodli všichni a tak jsou zařazeny mezi ty, co se budou dělat i nadále.
Doporučujeme navštívit diskuzi receptu Žitné dalamánky, kde se můžete zeptat na detaily přípravy,
uvést své vylepšení receptu nebo pochválit autora za kvalitní ispiraci.
|
|
|
Doplňující informace:
- Autor receptu: mirca75
- Datum vložení: 23.07.2009
- Počet porcí: Až 20 ks - dle velikosti
- Doba přípravy: n/a
- Zařazení receptu: Domácí pekárna
- Suroviny: Mléko nebo voda 300 ml a více, vařené brambory 80 g, sůl 2 lžičky, cukr 1/2 lžičky, mouka žitná tmavá 300 g, mouka hladká pšeničná 200 g, droždí 20 g. Voda na pomazání, sůl, kmín, .... na posypání housek.
|
|
Chcete-li recept vylepšit, máte-li podobný nebo jiný zajímavý recept na Žitné dalamánky,
pochlubte se s ním v diskuzi. Děkujeme
|
Otázky a odpovědi týkající se receptu na Žitné dalamánky - diskuse je zatím prázdná - vložte svůj příspěvek jako první
Vložit nový komentář/dotaz/odpověď Žitné dalamánky
|
|
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|