|
Recept na Zapečené houby podle paní Šejbalové
Recept na Zapečené houby podle paní Šejbalové je zařazen v kategorii houby.
K přípravě Zapečené houby podle paní Šejbalové budete potřebovat níže uvedené suroviny, které si dopředu nakupte a nachystejte.
|
Použité suroviny:
10-15 žampionů (nebo jiných hub-viz poznámka, hlavičky a nožičky), asi 150 g různých zbytků masa či uzenin, asi 150 g různých tvrdých sýrů vhodných ke strouhání(zbytky), 1-2 stroužky česneku (podle chuti), trochu petrželky, sádlo na vymazání pekáče, sůl, pepř, (vajíčko)..
|
|
Zvětšit obrázek
|
Recept na Zapečené houby podle paní Šejbalové
Recept na Zapečené houby podle paní Šejbalové: Houbám vykroutíme nožičky (dáme je stranou) a hlavičky vydlabeme na plnění, omyjeme a osušíme. Pak připravíme náplň: Do misky nakrájíme nadrobno zbytky masa nebo uzenin, nasekáme nadrobno nožičky žampionů, nastrouháme zbytky sýra, rozetřeme či prolisujeme česnek, nadrobno nasekáme petrželku, přisolíme, opepříme dle chuti a všechno promícháme. Kdo chce, může přidat vajíčko, aby směs lépe vázala (není nutné). Naplníme hlavičky hub vrchovatě, že budeme mít skoro kuličky. Naskládáme je do pekáčku hodně vymazaného sádlem a dáme zapéct do vyhřáté trouby na cca 200°C asi 20 minut přikryté, aby se všechno propeklo, pak pekáček odkryjeme, můžeme zakápnout trochou vody pro šťávu a asi 10 minut dopečeme do zlatova.
Poznámka k receptu na Zapečené houby podle paní Šejbalové: Podává se s vařeným bramborem, brkaší nebo s chlebem či pečivem. Paní Jiřina Šejbalová (1905-1981, významná česká herečka) byla znamenitá a vyhlášená kuchařka. Zejména za II. svět. války za ní chodila řada kolegů-herců a jiných kumštýřů se dobře nadlábnout. Potravin byl obecně nedostatek a tak paní Šejbalová musela hodně improvizovat a zužitkovat veškeré zbytky v kuchyni a použít, co zahrada a příroda dala. Tento recept byl kdysi uveřejněn v malé kuchařce od J. Šejbalové z poválečné doby, kterou jsem objevil a koupil ve venkovském antikvariátu. Bohužel jsem jí někomu půjčil... Místo žampionů jdou samozřejmě použít malé plodnice bedel nebo i "masáků" (jsou i chuťově lepší než žampasy). "Masáci" jsou jedlé muchomůrky růžovky. Ale POZOR!!! Sběr těchto hub je opravdu pro znalce pro riziko možnosti záměny s jinou jedovatou houbou či muchomůrkou! Kdo bezpečně nerozpozná bedlu nebo "masáka", ať si raději koupí bílé žampiony v supermarketu. Já to taky občas dělám... Nechte si šmakovat!!!
Doporučujeme navštívit diskuzi receptu Zapečené houby podle paní Šejbalové, kde se můžete zeptat na detaily přípravy,
uvést své vylepšení receptu nebo pochválit autora za kvalitní ispiraci.
|
|
|
Doplňující informace:
- Autor receptu: ejajama
- Datum vložení: 30.04.2013
- Počet porcí: 2-3
- Doba přípravy: n/a
- Zařazení receptu: Houby
- Suroviny: 10-15 žampionů (nebo jiných hub-viz poznámka, hlavičky a nožičky), asi 150 g různých zbytků masa či uzenin, asi 150 g různých tvrdých sýrů vhodných ke strouhání(zbytky), 1-2 stroužky česneku (podle chuti), trochu petrželky, sádlo na vymazání pekáče, sůl, pepř, (vajíčko).
|
|
Chcete-li recept vylepšit, máte-li podobný nebo jiný zajímavý recept na zapečené houby podle paní Šejbalové,
pochlubte se s ním v diskuzi. Děkujeme
|
Otázky a odpovědi týkající se receptu na Zapečené houby podle paní Šejbalové - diskuse je zatím prázdná - vložte svůj příspěvek jako první
Vložit nový komentář/dotaz/odpověď Zapečené houby podle paní Šejbalové
|
|
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|