|
Recept na Základní hnědá omáčka, odborně nazývaná:…..
Recept na Základní hnědá omáčka, odborně nazývaná:….. je zařazen v kategorii pro začátečníky.
K přípravě Základní hnědá omáčka, odborně nazývaná:….. budete potřebovat níže uvedené suroviny, které si dopředu nakupte a nachystejte.
|
Použité suroviny:
Jo, já to sem napíšu a strýček Rejpal nebo jeho tetka mi budou lát, že mi tam něco schází nebo přebejvá. Neboli, že to není přesně. 2 cibule 3 mrkve 2 kořeny petržele ½ kořenového nebo 1 klacík /řapíkatý celer 30 dkg ořez ze šunky od kosti , Dvě kila telecí nebo hovězí kosti , 20 dkg slaniny, snítku tymiánu, bobkový list, případně nové koření a celý pepř ½ kostky přepuštěného máslo, Olej podle potřeby 1 l víno Madeira- je fakt drahé. Lze nahradit jiným vínem podobné chuti, tmavší polosladké červené s kořeněnou chutí. Dej tam Vavřince a je to. Nezapomeňte osolit. Sice mně za to budou nadávat, ale neskočím proto z okna. Množství surovin lze upravit podle toho jaké množství chceme uvařit. Koření podle vlastní chuti. To víš, nevaříš prvně. Tři listy, čtyři bobky a deset-patnáct pepřů. To nechám na tobě..
|
|
Zvětšit obrázek
|
Recept na Základní hnědá omáčka, odborně nazývaná:…..
Recept na Základní hnědá omáčka, odborně nazývaná:…..: Suroviny a postup jsou přizpůsobeny možnostem našich vážených přátel a čtenářů. Trochu teorie neuškodí. Toto je základ všech hnědých omáček. Nemusíte pro domácí použití vařit z tohoto základu, ale je dobré nalít do tvořítek a nechat zmrznout. Potom používat na takzvané dotažení. Někdy se tím dá zachránit i malinko pokažené dílo. Já tomu říkám zázračný uzdravovač omáček. Tak tedy vezmi tašku a upaluj do zeleniny. Kup od každého jak je psáno. U Jarouška v masně sis zamluvila co bylo třeba, tak se tam zastav, šibalsky na něj mrkni. Vezmi co Ti přichystal, on tomu rozumí, neboj se a věř mu, kosti jistě nasekal. Poděkuj, případně zaplať a hurá domů. Sekni taškou na kredenc, sprdni dětí a uvař kafíčko. Než ho vypiješ, tak ti zlatíčko z leknutí, ač nechtíc, očistí tu zeleninu. Zvládáš je, máš to zmáknutý. Pochval sama sebe a dej se do díla. Nakrájej zeleninu na větší kousky, řekněme tak 1-2 cm silné. Pro metr ho nežeň, je tam fotbal a čistil. Cibulku nasekej na hrubo. Vezmi kastrol tak veliký, aby se to v něm pěkně restovalo. Restuj zeleninku na oleji /másle/ nebo obojím, teď musíš rozhodnout, jak tmavou omáčku chceš mít. Čím víc orestuješ, tím bude tmavší. Míchej, nekoukej, dej si decku toho červeného. Přidej tam ty kosti, slaninku nakrájenou na kostky jo, jo šunčičku nežrat, nakrájet a šup s tím do kastrolu. Přidej to máslíčko, podlij vínem, klidně půl litru. Přidej vodu - litr? Hele, podle potřeby a teď to dej na plotnu a nech pomalu vařit a vařit a - no klidně čtyři hodinky. Dlouho? No to není, v původní vlasti to vaří dvanáct i více hodin. Je to hotové? No to není, ale ty kosti vyhoď. Že bys dala ještě deci a není? Jo děvečko, byl ten fotbálek a u toho červené chutná. Nezlob se na něj, je na Tebe hodnej a že už to není to, co bývalo, ale to víš, lepšího po málu. A bude se to zhoršovat. Nech si kecy na koledu, práce nečeká. Všechno přelij přes cedník a co ti zůstane - v ceďáku to rozmixuj, vím, vím, od Ježuly dostala. Jsi šikulka, víš si rady. Dej to do toho kastrolu a pořádně to promíchej a pokud je toho polovina původního množství, tak je to hotové. Nechej vychladit, jo můžeš tam škrábnout sardelku nebo trochu pasty, ale to můžeš udělat, až když budeš dělat ptáky nebo podobné dobroty. Nalij do tvořítka a nech zmrazit. Používej, jak bylo popsáno. Budou tě milovat, velebit, hýčkat, nikdy tě nevymění, to mi věř, až uvaříš a přidáš, jak jsem psal. Dávám možnost přidat cokoli se ti bude zdát že se to tam hodí. Už to asi nebude základní. Pokud to bude chutnat tobě, robátkům i taťkovi, tak je to jedině dobře.
Poznámka k receptu na Základní hnědá omáčka, odborně nazývaná:…..: Zase, kdo vyfotí, ať přidá. Než mně přijedou hladová robátka, to bude trvat. Už mají své a tak na mně ... ne ne mají dědu pořád rádi.
Doporučujeme navštívit diskuzi receptu Základní hnědá omáčka, odborně nazývaná:….., kde se můžete zeptat na detaily přípravy,
uvést své vylepšení receptu nebo pochválit autora za kvalitní ispiraci.
|
|
|
Doplňující informace:
- Autor receptu: podle potřeby
- Datum vložení: 01.08.2010
- Počet porcí: 4
- Doba přípravy: n/a
- Zařazení receptu: Pro začátečníky
- Suroviny: Jo, já to sem napíšu a strýček Rejpal nebo jeho tetka mi budou lát, že mi tam něco schází nebo přebejvá. Neboli, že to není přesně. 2 cibule 3 mrkve 2 kořeny petržele ½ kořenového nebo 1 klacík /řapíkatý celer 30 dkg ořez ze šunky od kosti , Dvě kila telecí nebo hovězí kosti , 20 dkg slaniny, snítku tymiánu, bobkový list, případně nové koření a celý pepř ½ kostky přepuštěného máslo, Olej podle potřeby 1 l víno Madeira- je fakt drahé. Lze nahradit jiným vínem podobné chuti, tmavší polosladké červené s kořeněnou chutí. Dej tam Vavřince a je to. Nezapomeňte osolit. Sice mně za to budou nadávat, ale neskočím proto z okna. Množství surovin lze upravit podle toho jaké množství chceme uvařit. Koření podle vlastní chuti. To víš, nevaříš prvně. Tři listy, čtyři bobky a deset-patnáct pepřů. To nechám na tobě.
|
|
Chcete-li recept vylepšit, máte-li podobný nebo jiný zajímavý recept na základní hnědá omáčka, odborně nazývaná:…..,
pochlubte se s ním v diskuzi. Děkujeme
|
Otázky a odpovědi týkající se receptu na Základní hnědá omáčka, odborně nazývaná:….. - diskuse je zatím prázdná - vložte svůj příspěvek jako první
Vložit nový komentář/dotaz/odpověď Základní hnědá omáčka, odborně nazývaná:…..
|
|
|
|
|