|
Recept na "Vydejte se do čokoládového ráje" Čokoládový dort s panna cottou
Recept na "Vydejte se do čokoládového ráje" Čokoládový dort s panna cottou je zařazen v kategorii moučníky - dezerty, zákusky, poháry - Řezy.
K přípravě "Vydejte se do čokoládového ráje" Čokoládový dort s panna cottou budete potřebovat níže uvedené suroviny, které si dopředu nakupte a nachystejte.
|
Použité suroviny:
Na dort: 130g hladké mouky 2 lžíce kakaa 2 vrchovaté lžičky prášku do pečiva 120g třtinového cukru 100g čokolády s vysokým podílem kakaa 100g másla vejce + žloutek 2 lžíce bílého jogurtu 4 lžíce likéru (viz tipy a triky) + 5 lžic na potření korpusu 100ml silné kávy + máslo na vymazání formy Na polevu: 50g čokolády s vysokým podílem kakaa 2 lžíce šlehačky Na krém: 2x mascarpone (tedy celkem 500g) 80g čokolády s vysokým podílem kakaa 3 a ½ lžíce třtinového cukru Na čokoládovou panna cottu: 5 kelímků 40% šlehačky po 200ml (4 celé a 1 načatý z polevy) 100g mléčné čokolády 50g čokolády s vysokým podílem kakaa 5 lžic třtinového cukru 3 lžičky mleté vanilky 1 sáček mleté želatiny (20g).
|
|
Zvětšit obrázek
|
Recept na "Vydejte se do čokoládového ráje" Čokoládový dort s panna cottou
Recept na "Vydejte se do čokoládového ráje" Čokoládový dort s panna cottou: V míse postavené nad hrnec s mírně vroucí vodou rozpusťte 100g hořké čokolády se 100g másla a 120g třtinového cukru. Odstavte z plotny, přidejte 100ml silné kávy, 4 lžíce likéru a důkladně promíchejte. Zvlášť smíchejte ve větší míse suché suroviny – tedy mouku, prášek do pečiva a kakao tak, aby nezůstaly žádné hrudky (klidně si vypomožte metličkou, nebo spirálou). Zapněte troubu na 140°C. Ve třetí míse pak prošlehejte vajíčko, žloutek a 2 lžíce bílého jogurtu. Vaječnou směs přidejte k mírně vychladlé čokoládové hmotě a důkladně prošlehejte. Nakonec do tekutého dílu prosejte kakaovou mouku a vymíchejte hladké hnědé těsto. Formu na dort vymažte máslem a její dno vyložte pečicím papírem (nevysypávejte, jinak by se těsto nezachytilo stěn a naskočilo by vám příliš nepravidelně). Těsto přelijte do formy, přikryjte alobalem a vložte do vyhřáté trouby. Pečte asi hodinu, pak vypněte troubu a nechte ještě 15 minut „dojít“. Když do těsta zapíchnete špejli, měli byste ji vyndat ven čistou, bez vlhkého těsta i drobečků. Horký dort přesuňte na mřížku, po asi 15 minutách jej vyndejte z formy a nechte úplně vychladnout. Mezitím si můžete připravit krém. Hořkou čokoládu rozemelte mixérem na menší kousky (můžete použít i struhadlo, ale to je pracnější a kousky jsou pak moc jemné). Ve větší míse si ručně nebo v robotu vyšlehejte 2 balení mascarpone se 3 a ½ lžícemi cukru (jen cca 1 minutu) a přimíchejte drcenou čokoládu. Odložte odpočinout do chladu. Zatímco krém chladne, můžete si přichystat ještě čokoládovou polevu tak, že si v míse postavené nad hrnec s mírně vroucí vodou rozpustíte 50g čokolády se 2 lžícemi šlehačky a vymícháte v hustou směs. Vychladlý dort podélně rozkrojte dortovým nožem na poloviny. Obě řezné strany pak pomocí mašlovačky potřete likérem a počkejte, až se vsaje do těsta (viz tipy a triky). Jednu polovinu korpusu pomažte asi třetinou krému, přiklopte ke druhé a jemně přimáčkněte. Vrchní část dortu potřete pomocí stěrky čokoládovou polevou a přesuňte do lednice ztuhnout (viz tipy a triky). Do menší misky nasypte sáček mleté želatiny, přidejte 7 lžic studené vody a nechte ji nabobtnat (stačí tak 3 minuty). Všechnu šlehačku (tedy 4 celé a 1 načatou bez 2 lžic) přelijte do většího hrnce nebo pánve, přidejte 5 lžic cukru, 3 lžičky vanilky a společně zahřívejte (nezapomínejte míchat!). Až bude smetana horká (nemusí vřít, stačí otestovat teplotu prstem), vložte do ní nabobtnanou želatinu a důkladně promíchejte metličkou nebo spirálou, aby se beze zbytku rozpustila. Odeberte tak 1 a ½ naběračky stranou do menší misky. Nakonec vložte 1 mléčnou a polovinu 85% čokolády, nechte rozehřát a opět odeberte 1 a ½ naběračky na zdobení. Dortou formu vyložte pruhem alobalu tak, aby přečníval do výšky a vložte do ní upečený korpus. 2/3 ještě teplé panna cotty nalijte do formy, nechte mírně vychladnout a uložte na 15 minut do mrazáku ztuhnout. Většina smetany steče dolů pod korpus a vytvoří tak spodní vrstvu). Nakonec přilijte zbytek čokoládové šlehačky (měla by už zůstat ve vrchní části) a přesuňte do ledničky alespoň na 2 hodiny. Silikonové formičky na pralinky jemně vymažte olejem (nejlépe jen pomaštěným ubrouskem). Do poloviny z nich dejte ½ lžičky tmavé, do zbytku pak stejné množství světlé smetany a uložte alespoň na 30 minut do ledničky ztuhnout. Nakonec zalijte formičky až do vršku zbylou smetanou (na bílou dejte čokoládovou část a opačně). Opět přesuňte do ledničky ztuhnout a poté vyloupněte z formy. Ztuhlý dort můžete ještě tak na 10 minut uložit do mrazáku, aby se vám s ním lépe pracovalo. Pak pomocí gumové (nebo silikonové) stěrky rozetřete krém po celém obvodu boků – klidně si vypomožte uplácáním rukou, protože je krému pořádně silná vrstva. Horní část pak ozdobte panna cottovými polokoulemi (střídejte světlou a tmavou barvu) a do středu naskládejte třeba čokoládové hoblinky (podrobný postup již brzy najdete tady). Podávejte vychlazené, nakrájené na úhledné kousky (nůž si před každým krájením otřete do papírového ubrousku, protože na něm vždy ulpí trocha panna cotty, která by „znečistila“ další porci).
Poznámka k receptu na "Vydejte se do čokoládového ráje" Čokoládový dort s panna cottou: Tipy a triky, stejně jako podrobný fotopostup najdete na: http://www.foodstyle.cz/products/cokoladovy-dort-s... Postup na výrobu čokoládových hoblinek: http://www.foodstyle.cz/products/cokoladove-svitky...
Doporučujeme navštívit diskuzi receptu "Vydejte se do čokoládového ráje" Čokoládový dort s panna cottou, kde se můžete zeptat na detaily přípravy,
uvést své vylepšení receptu nebo pochválit autora za kvalitní ispiraci.
|
|
|
Doplňující informace:
- Autor receptu: K@tka
- Datum vložení: 08.06.2013
- Počet porcí: n/a
- Doba přípravy: n/a
- Zařazení receptu: Moučníky - Dezerty, zákusky, poháry - Řezy
- Suroviny: Na dort: 130g hladké mouky 2 lžíce kakaa 2 vrchovaté lžičky prášku do pečiva 120g třtinového cukru 100g čokolády s vysokým podílem kakaa 100g másla vejce + žloutek 2 lžíce bílého jogurtu 4 lžíce likéru (viz tipy a triky) + 5 lžic na potření korpusu 100ml silné kávy + máslo na vymazání formy Na polevu: 50g čokolády s vysokým podílem kakaa 2 lžíce šlehačky Na krém: 2x mascarpone (tedy celkem 500g) 80g čokolády s vysokým podílem kakaa 3 a ½ lžíce třtinového cukru Na čokoládovou panna cottu: 5 kelímků 40% šlehačky po 200ml (4 celé a 1 načatý z polevy) 100g mléčné čokolády 50g čokolády s vysokým podílem kakaa 5 lžic třtinového cukru 3 lžičky mleté vanilky 1 sáček mleté želatiny (20g)
|
|
Chcete-li recept vylepšit, máte-li podobný nebo jiný zajímavý recept na "vydejte se do čokoládového ráje" Čokoládový dort s panna cottou,
pochlubte se s ním v diskuzi. Děkujeme
|
Otázky a odpovědi týkající se receptu na "Vydejte se do čokoládového ráje" Čokoládový dort s panna cottou - diskuse je zatím prázdná - vložte svůj příspěvek jako první
Vložit nový komentář/dotaz/odpověď "Vydejte se do čokoládového ráje" Čokoládový dort s panna cottou
|
|
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|