|
Recept na Vánočka z Pokladů klasické české kuchyně
Recept na Vánočka z Pokladů klasické české kuchyně je zařazen v kategorii moučníky - kynuté.
K přípravě Vánočka z Pokladů klasické české kuchyně budete potřebovat níže uvedené suroviny, které si dopředu nakupte a nachystejte.
|
Použité suroviny:
230 g hladké mouky, 100 g polohrubé mouky, 1/2 kostky droždí (cca 20 g), 115 ml vlažného mléka, 60 g cukru, 1 sáček vanilkového cukru (8g), 70 g změklého másla, 4 g soli, 5 g nastrouhané citronové kůry, 1 vejce, 35 g rozinek, 35 g nasekaných loupaných mandlí, mandlové lupínky na posypání, rozšlehané vajíčko na pomazání.
|
|
Zvětšit obrázek
|
Recept na Vánočka z Pokladů klasické české kuchyně
Recept na Vánočka z Pokladů klasické české kuchyně: Těsto zaděláme tzv. na omládek: do mísy smícháme polohrubou a hladkou mouku, uděláme v ní důlek, vlijeme do něj 2/3 mléka a rozdrobíme droždí. Ze stran do něj po troškách vmícháváme mouku dokud nevznikne těstíčko husté asi jako na lívance. Povrch posypeme jemnou vestvou hladké mouky a necháme v teplém místě asi 30 minut vzejít. Přidáme všechny ostatní suroviny (oba cukry, máslo, sůl, citronovou kůru a vejce), dolijeme zbylé mléko a vypracujeme těsto. Nakonec vmícháme rozinky a mandle. Těsto vyndáme a necháme 30 minut vyzrát (odpočinout) na válu (pod těsto se nejvíce hodí dřevo, ale ani plastem nic nezkazíte), nevhodný je nerez nebo mramor, protože chladí. Odpočinuté těsto rozdělíme na 6 dílů (o váze cca 100g), každý vyválíme válečkem na placku, stočíme a rukou vyválíme na pramen asi 30 cm dlouhý. Těsto tak pěkně utáhneme a vánočka se nebude rozplétat. Prameny na jednom konci spojíme a upleteme vánočku. Vánočku dáme na plech a necháme hodinu kynout. Pomašlujeme vejcem, posypeme mandlovými lupínky a pečeme 40-50 minut v troubě rozehřáté na 160 °C. Po upečení jsem vánočku potřela rozpuštěným máslem s trochou rumu:)
Poznámka k receptu na Vánočka z Pokladů klasické české kuchyně: Opravdu moc dobrá vánočka, všem chutnala. Recept je naprosto perfektní.
Doporučujeme navštívit diskuzi receptu Vánočka z Pokladů klasické české kuchyně, kde se můžete zeptat na detaily přípravy,
uvést své vylepšení receptu nebo pochválit autora za kvalitní ispiraci.
|
|
|
Doplňující informace:
- Autor receptu: Haribacek (Zdiška)
- Datum vložení: 20.02.2014
- Počet porcí: n/a
- Doba přípravy: n/a
- Zařazení receptu: Moučníky - Kynuté
- Suroviny: 230 g hladké mouky, 100 g polohrubé mouky, 1/2 kostky droždí (cca 20 g), 115 ml vlažného mléka, 60 g cukru, 1 sáček vanilkového cukru (8g), 70 g změklého másla, 4 g soli, 5 g nastrouhané citronové kůry, 1 vejce, 35 g rozinek, 35 g nasekaných loupaných mandlí, mandlové lupínky na posypání, rozšlehané vajíčko na pomazání
|
|
Chcete-li recept vylepšit, máte-li podobný nebo jiný zajímavý recept na vánočka z pokladů klasické české kuchyně,
pochlubte se s ním v diskuzi. Děkujeme
|
Otázky a odpovědi týkající se receptu na Vánočka z Pokladů klasické české kuchyně - diskuse je zatím prázdná - vložte svůj příspěvek jako první
Vložit nový komentář/dotaz/odpověď Vánočka z Pokladů klasické české kuchyně
|
|
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|