RECEPTY | Kuchařka s recepty na vaření online
Recepty - kuchařka online

 Recept na Valašské frgály

    Recepty, vaření, online kuchařka, Recept na Valašské frgály, recepty Valašské frgály, Valašské, frgály


Recept na Valašské frgály

Recept na Valašské frgály je zařazen v kategorii moučníky - kynuté. K přípravě Valašské frgály budete potřebovat níže uvedené suroviny, které si dopředu nakupte a nachystejte.

Použité suroviny:
300 g hladké mouky, 200 g hrubé mouky, 120 g moučkového cukru, 2 žloutky, 120 g rozpuštěného vlahého másla nebo jiného tuku, trošku soli, citronová kůra, zhruba 1,2 - 1,5 dl mléka - podle potřeby, 30 g čerstvého droždí Různé náplň - tvarohová, povidlová, maková, zelná, hrušková, jablečná Drobenka Trochu rozpuštěného másla s rumem na pokapání frgálů po upečení.

Valašské frgály
Zvětšit obrázek

Recept na Valašské frgály

Recept na Valašské frgály:
Z části vlažného mléka, droždí, trošky cukru a mouky si připravíme kvásek a po vykynutí přidáme k mouce a všemu ostatnímu a zpracujeme ne moc tuhé, vláčné těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme vykynout. Pak těsto rozdělíme na zhruba 5 dílů, vyválíme kulaté, ne moc hrubé frgály a dáme na plech vyložený pečícím papírem. Potřeme připravenou náplní, posypeme drobenkou a necháme chvíli kynout. Pak dáme do předehřáté trouby a zvolna upečeme. Ještě horké pokapeme rozpuštěným vlahým máslem s trochou rumu. Zelná náplň - 500 g nakrouhaného zelí spaříme a ve velmi malém množství vody dusíme doměkka s troškou soli. Pak přidáme zhruba 40 g másla, 50 g cukru, 50 g namočených rozinek, ochutíme mletou skořicí, možná i malinko dosolíme a po vychladnutí použijeme. Tvarohová náplň - 250 g tvarohu v kostce, 1 vejce, 1 vanilkový cukr, citronová kůra, zhruba 80 - 100 g cukru, možno i trochu vlahého másla a pokud je náplň hustá, tak přidáme trochu sladké smetany, mléka nebo i rumu. Vše smícháme. Povidlová náplň - hustější povidla rozmícháme s troškou rumu, přidáme malinko mleté skořice, vanilkového cukru, strouhané citronové kůry a i cukr. Pokud jsou povidla řidší, tak se dají zahustit strouhaným perníkem. Jablečná náplň - Jablka rozvaříme na hustou kaši, přidáme cukr podle potřeby, ochutíme mletou skořicí a bydyánem, zahustíme strouhaným perníkem. Podobně uděláme hruškovou náplň. Maková náplň - 250 mletého máku, zhruba 2,5 - 3 dl mléka, 80 - 100 g cukru, 1 vanilkový cukr, trochu medu - 2 lžíce nebo možno i marmeláda, mletá skořice, citronová kůra, 40 g másla, strouhaný perník na zahuštění, pokud nemáme tak i piškoty. Mák chvíli povaříme a přidáme vše ostatní podle svých zvyklostí a chuti. Hrušková náplň ze sušeného ovoce - 300 g sušených hrušek, 200 g sušených jablek, 150 g cukru, 100 g povidel, 100 g strouhaného perníku, skořice, hřebíček, badyán, možno i trochu rumu Sušené ovoce ve vodě uvaříme s kořením, scedíme a umeleme na masovém mlýnku. Přidáme všechno ostatní a jestli je třeba, tak zředíme trochou vývaru, ve kterém se ovoce vařilo. Recept na tuto náplň je z Lidových receptů - Valašké recepty a nemám ji vyzkoušenou. Drobenka - 250 g polohrubé mouky, 200 g másla nebo jiného tuku, 200 g moučkového cukru, možno i malinko rumu

Poznámka k receptu na Valašské frgály:
Recept na těsto mám z malé regionální valašské kuchařky a zbytek si dělám odhadem podle svých zvyklostí. Na Valašsku se hlavně dělají frgály s náplní ze sušených hrušek a i s přídavkem jiného sušeného ovoce, jablek a švestek, ale to jsem ještě nedělala. Někdo si nakrájené, neloupané hrušky peče v troubě a pak se pomelou a použijí, nebo i konzervují. Frgály jsem před léty poprvé ochutnala v Rožnově pod Radhoštěm a taky jsem tam ochutnala medovinu. Úžasné věci :-)) Recept na povidla z hrušek najdete zde http://www.toprecepty.cz/recept/10460-hruskova-pov...

Doporučujeme navštívit diskuzi receptu Valašské frgály, kde se můžete zeptat na detaily přípravy, uvést své vylepšení receptu nebo pochválit autora za kvalitní ispiraci.

Doplňující informace:
  • Autor receptu: Merylas
  • Datum vložení: 29.11.2008
  • Počet porcí: n/a
  • Doba přípravy: n/a
  • Zařazení receptu: Moučníky - Kynuté
  • Suroviny: 300 g hladké mouky, 200 g hrubé mouky, 120 g moučkového cukru, 2 žloutky, 120 g rozpuštěného vlahého másla nebo jiného tuku, trošku soli, citronová kůra, zhruba 1,2 - 1,5 dl mléka - podle potřeby, 30 g čerstvého droždí Různé náplň - tvarohová, povidlová, maková, zelná, hrušková, jablečná Drobenka Trochu rozpuštěného másla s rumem na pokapání frgálů po upečení
 
Chcete-li recept vylepšit, máte-li podobný nebo jiný zajímavý recept na valašské frgály, pochlubte se s ním v diskuzi. Děkujeme

Diskusní fórum Otázky a odpovědi týkající se receptu na Valašské frgály - diskuse je zatím prázdná - vložte svůj příspěvek jako první

Vložit nový komentář/dotaz/odpověď Valašské frgály

Položky označené * je nutné vyplnit.
Vaše jméno *:
Email :
Předmět *:
Text příspěvku *:
Opište kód *:
(ochrana proti spamu)
"recept"
Jesliže chcete dostávat reakce/odpovědi na Váš příspěvek, nezapomeňte vyplnit
položku "Email". Váš email nebude zobrazen, ani jinak využit/zneužit.

 


Nenašli jste co hledáte?
Zkuste Google vyhledávání!

Custom Search

ROZDĚLENÍ DLE KATEGORIÍ
Bezmasá jídla
Bramborová jídla
Cukroví
Dietní recepty
Domácí pekárna
Dorty
Drůbeží maso
Grilování
Houby
Hovězí maso
Jiné maso
Luštěniny
Mikrovlnná trouba
Minutky
Mleté maso
Mořské plody
Moučníky
Nápoje
Omáčky
Ostatní
Pizzy
Pokrmy z vnitřností
Polévky
Pomalý hrnec
Pomazánky
Předkrmy
Přílohy
Pro děti
Pro začátečníky
Ryby
Saláty
Sladká jídla
Slané pečivo
Studená kuchyně
Sýry
Těstoviny
Vepřové maso
Zavařeniny
Zdobení
Zeleninová jídla

SUROVINY
Přehled nejběžnějších surovin, ze kterých vaříte: zobraz všechny suroviny

Běžné suroviny
Koření
Maso
Mléčné výrobky
Ostatní
Ovoce
Přílohy
Přísady
Zelenina

Probíhající diskuze
Poslední diskutované recepty:

hamannovy uši - Hamanovy uši
Vložil: Honza Vodička
2022-03-24 09:26:25

Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle toda raba...
Husa - Husička v pomalém hrnci
Vložil: Sylva
2021-12-13 08:17:27

Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ...
králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci
Vložil: Michal Procházka
2020-10-23 23:29:37

Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ? Děkuji...
hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci
Vložil: Ariana
2020-06-25 21:20:59

Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c...
Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát
Vložil: Marie H.
2020-05-13 23:28:50

Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím....


recept-online.cz - online kuchařka s mnoha recepty na přípravu chutných a zdravých jídel
sitemap.txt
TOPlist