|
Recept na Valašské frgály
Recept na Valašské frgály je zařazen v kategorii moučníky - kynuté.
K přípravě Valašské frgály budete potřebovat níže uvedené suroviny, které si dopředu nakupte a nachystejte.
|
Použité suroviny:
300 g hladké mouky, 200 g hrubé mouky, 120 g moučkového cukru, 2 žloutky, 120 g rozpuštěného vlahého másla nebo jiného tuku, trošku soli, citronová kůra, zhruba 1,2 - 1,5 dl mléka - podle potřeby, 30 g čerstvého droždí Různé náplň - tvarohová, povidlová, maková, zelná, hrušková, jablečná Drobenka Trochu rozpuštěného másla s rumem na pokapání frgálů po upečení.
|
|
Zvětšit obrázek
|
Recept na Valašské frgály
Recept na Valašské frgály: Z části vlažného mléka, droždí, trošky cukru a mouky si připravíme kvásek a po vykynutí přidáme k mouce a všemu ostatnímu a zpracujeme ne moc tuhé, vláčné těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme vykynout. Pak těsto rozdělíme na zhruba 5 dílů, vyválíme kulaté, ne moc hrubé frgály a dáme na plech vyložený pečícím papírem. Potřeme připravenou náplní, posypeme drobenkou a necháme chvíli kynout. Pak dáme do předehřáté trouby a zvolna upečeme. Ještě horké pokapeme rozpuštěným vlahým máslem s trochou rumu. Zelná náplň - 500 g nakrouhaného zelí spaříme a ve velmi malém množství vody dusíme doměkka s troškou soli. Pak přidáme zhruba 40 g másla, 50 g cukru, 50 g namočených rozinek, ochutíme mletou skořicí, možná i malinko dosolíme a po vychladnutí použijeme. Tvarohová náplň - 250 g tvarohu v kostce, 1 vejce, 1 vanilkový cukr, citronová kůra, zhruba 80 - 100 g cukru, možno i trochu vlahého másla a pokud je náplň hustá, tak přidáme trochu sladké smetany, mléka nebo i rumu. Vše smícháme. Povidlová náplň - hustější povidla rozmícháme s troškou rumu, přidáme malinko mleté skořice, vanilkového cukru, strouhané citronové kůry a i cukr. Pokud jsou povidla řidší, tak se dají zahustit strouhaným perníkem. Jablečná náplň - Jablka rozvaříme na hustou kaši, přidáme cukr podle potřeby, ochutíme mletou skořicí a bydyánem, zahustíme strouhaným perníkem. Podobně uděláme hruškovou náplň. Maková náplň - 250 mletého máku, zhruba 2,5 - 3 dl mléka, 80 - 100 g cukru, 1 vanilkový cukr, trochu medu - 2 lžíce nebo možno i marmeláda, mletá skořice, citronová kůra, 40 g másla, strouhaný perník na zahuštění, pokud nemáme tak i piškoty. Mák chvíli povaříme a přidáme vše ostatní podle svých zvyklostí a chuti. Hrušková náplň ze sušeného ovoce - 300 g sušených hrušek, 200 g sušených jablek, 150 g cukru, 100 g povidel, 100 g strouhaného perníku, skořice, hřebíček, badyán, možno i trochu rumu Sušené ovoce ve vodě uvaříme s kořením, scedíme a umeleme na masovém mlýnku. Přidáme všechno ostatní a jestli je třeba, tak zředíme trochou vývaru, ve kterém se ovoce vařilo. Recept na tuto náplň je z Lidových receptů - Valašké recepty a nemám ji vyzkoušenou. Drobenka - 250 g polohrubé mouky, 200 g másla nebo jiného tuku, 200 g moučkového cukru, možno i malinko rumu
Poznámka k receptu na Valašské frgály: Recept na těsto mám z malé regionální valašské kuchařky a zbytek si dělám odhadem podle svých zvyklostí. Na Valašsku se hlavně dělají frgály s náplní ze sušených hrušek a i s přídavkem jiného sušeného ovoce, jablek a švestek, ale to jsem ještě nedělala. Někdo si nakrájené, neloupané hrušky peče v troubě a pak se pomelou a použijí, nebo i konzervují. Frgály jsem před léty poprvé ochutnala v Rožnově pod Radhoštěm a taky jsem tam ochutnala medovinu. Úžasné věci :-)) Recept na povidla z hrušek najdete zde http://www.toprecepty.cz/recept/10460-hruskova-pov...
Doporučujeme navštívit diskuzi receptu Valašské frgály, kde se můžete zeptat na detaily přípravy,
uvést své vylepšení receptu nebo pochválit autora za kvalitní ispiraci.
|
|
|
Doplňující informace:
- Autor receptu: Merylas
- Datum vložení: 29.11.2008
- Počet porcí: n/a
- Doba přípravy: n/a
- Zařazení receptu: Moučníky - Kynuté
- Suroviny: 300 g hladké mouky, 200 g hrubé mouky, 120 g moučkového cukru, 2 žloutky, 120 g rozpuštěného vlahého másla nebo jiného tuku, trošku soli, citronová kůra, zhruba 1,2 - 1,5 dl mléka - podle potřeby, 30 g čerstvého droždí Různé náplň - tvarohová, povidlová, maková, zelná, hrušková, jablečná Drobenka Trochu rozpuštěného másla s rumem na pokapání frgálů po upečení
|
|
Chcete-li recept vylepšit, máte-li podobný nebo jiný zajímavý recept na valašské frgály,
pochlubte se s ním v diskuzi. Děkujeme
|
Otázky a odpovědi týkající se receptu na Valašské frgály - diskuse je zatím prázdná - vložte svůj příspěvek jako první
Vložit nový komentář/dotaz/odpověď Valašské frgály
|
|
|
|
|