|
Recept na Uzbecký plov (po česku)
Recept na Uzbecký plov (po česku) je zařazen v kategorii vepřové maso.
K přípravě Uzbecký plov (po česku) budete potřebovat níže uvedené suroviny, které si dopředu nakupte a nachystejte.
|
Použité suroviny:
½ kg masa na větší kostky ½ kg rýže 400 g mrkve na tenké nudličky 2 cibule nahrubo nakrájené 1 velká hlavička česneku 1 lžička římského kmínu 1 ½ l vývaru (zeleninového, kuřecího k vepř., hovězího k hov. masu) sůl, pepř oleje na pánev trochu více.
|
|
Zvětšit obrázek
|
Recept na Uzbecký plov (po česku)
Recept na Uzbecký plov (po česku): Pokrm budeme připravovat nejlépe v hlubším litinovém kastrolku. Vše si nejdříve nakrájíme. Na oleji osmažíme dozlatova nahrubo nakrájenou cibuli. Přidáme na větší kousky nakrájené maso, prudce orestujeme cca 10min. Osolíme, opepříme a přidáme nudličky mrkve. Restujeme dále cca 10 min. a mícháme. Přidáme česnek, kmín, sůl, pepř a zalijeme vývarem tak, aby bylo maso ponořené a dusíme asi 5-10min. podle druhu masa. Nyní přidáme rýži, kterou rozložíme na maso, zalijeme vývarem a pod pokličkou při mírném ohni dusíme, dokud rýže není měkká. Jakmile začne vstřebávat vývar, uděláme obrácenou vařečkou díry, aby se vývar dostal ke dnu. Nemícháme, jen kontrolujeme vývar a příp. dolijeme i vodu, aby byla šťáva a zároveň se tak rýže nemůže připálit-není úplně na dně (doporučuji hlídat šťávu tak do poloviny, aby rýže nebyla suchá). Trvá to max. 30min. (podle druhu rýže) Hotové na talířích sypeme cibulovou natí. Jednoduchý a nenáročný pokrm.
Poznámka k receptu na Uzbecký plov (po česku): Zdroj: inspirace netkucharka.cz – místo vody jsem zvolila vývar a oleje jen trochu pod cibuli. Tento pokrm je hodně rozšířen po střední Asii a vaří se při slavnostních příležitostech (svatby,narozeniny apod.). Jako koření se používají i kuličky dřišťálu, ale ten se může pro jeho kyselost vynechat a navíc u nás není populární. Důležitý je ale kmín římský, který má svoji charakteristickou chuť i vůni a nelze jej zaměnit s obyčejným kmínem. Nejlépe použít maso skopové nebo jehněčí, ale běžně se dělá i z hovězího, či vepřového. Může se k tomu servírovat kečup, feferonky, nebo se k tomu přikusují i bagety. Pije se k tomu čaj, ale i pivo, víno a muži si mohou dovolit i vodku, protože v Asii dávají více tuku (pravý plov se totiž dělá na sádle z uzbeckých beranů). A nakonec: recept, který moc nezaujme pro svoji jednoduchost, ale já ráda zkouším kuchyni z různých končin světa. Když to mohou jíst jiní, tak proč ne my :-)
Doporučujeme navštívit diskuzi receptu Uzbecký plov (po česku), kde se můžete zeptat na detaily přípravy,
uvést své vylepšení receptu nebo pochválit autora za kvalitní ispiraci.
|
|
|
Doplňující informace:
- Autor receptu: jahoda
- Datum vložení: 14.04.2011
- Počet porcí: 6
- Doba přípravy: n/a
- Zařazení receptu: Vepřové maso
- Suroviny: ½ kg masa na větší kostky ½ kg rýže 400 g mrkve na tenké nudličky 2 cibule nahrubo nakrájené 1 velká hlavička česneku 1 lžička římského kmínu 1 ½ l vývaru (zeleninového, kuřecího k vepř., hovězího k hov. masu) sůl, pepř oleje na pánev trochu více
|
|
Chcete-li recept vylepšit, máte-li podobný nebo jiný zajímavý recept na uzbecký plov (po česku),
pochlubte se s ním v diskuzi. Děkujeme
|
Otázky a odpovědi týkající se receptu na Uzbecký plov (po česku) - diskuse je zatím prázdná - vložte svůj příspěvek jako první
Vložit nový komentář/dotaz/odpověď Uzbecký plov (po česku)
|
|
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|