|
Recept na Třešňový tvarohový dortík se želé košíčky
Recept na Třešňový tvarohový dortík se želé košíčky je zařazen v kategorii moučníky - Řezy s ovocem, bublaniny.
K přípravě Třešňový tvarohový dortík se želé košíčky budete potřebovat níže uvedené suroviny, které si dopředu nakupte a nachystejte.
|
Použité suroviny:
Na korpus: 2 vejce, špetička soli do sněhu, 60 g moučkového cukru, 60 g polohrubé mouky, 1/4 lžičky prášku do pečiva, trochu tuku na vymazání a hrubou mouku na vysypání formy. Na tvarohovou hmotu: 500 g tvarohu ve vaničce, 3 dl mléka, 20 g sypké želatiny, 1 skořicový cukr, moučkový cukr dle potřeby, pár kapek cukrařského aroma Griotte - je možné ho vynechat, 1 Rama Cremefine na šlehání 250 ml nebo jiná šlehačka, zhruba 350 g třešní Na želé košíčky: 1 sáček polské Galaretky - měla jsem višňovou příchuť + 400 ml vody na přípravu Kdo nemá možnost Galaretku koupit, tak použije buď ovocné želé v prášku od Dr. Oetkera, vyrábí se ve dvou příchutích - jahodové a broskvové a připraví si ho dle návodu, ale taky doporučuji ubrat trochu vody, aby pak želé bylo trochu tužší. Taky se může ochutit voda nějakým ovocným sirupem nebo nápojovým práškem - něco jako Tang, Vitacit apd. a na 5 dl ochucené vody použijeme 20 g sypké želatiny. Taktéž můžeme použít nějaký džus nebo neperlivou limonádu. Množství želé si musíme upravit podle velikosti košíčků nebo tvořítek, spíš doporučuji udělat z dvojnásobné dávky. Na dozdobení šlehačku, topping, meduňku nebo mátu..
|
|
Zvětšit obrázek
|
Recept na Třešňový tvarohový dortík se želé košíčky
Recept na Třešňový tvarohový dortík se želé košíčky: Na dno dortové formy si dáme papír na pečení, boky do poloviny vymažeme olejem a vysypeme hrubou mouku. Kdo nemá papír na pečení tak vymaže celou formu a to doporučuji 100%tuk, např Omegu. Žloutky šleháme s cukrem do pěny a po částech přidaváme mouku prosátou s práškem do pečiva a tuhý sníh ušlehaný se špetičkou soli. Lehce vždy promícháme, rozetřeme na dno dortové formy, vložíme do předehřáté trouby a upečeme. Po vychladnutí odstraníme papír na pečení a korpus dáme zpět do čisté formy. Do mléka vsypeme práškovou želatinu, metličkou prošleháme a necháme zhruba 15 minut nabobtnat. Pak za stálého míchání buď ve vodní lázni nebo opatrně a pomalu přímo na plotýnce zahříváme až se želatina rozpustí tak odstavíme, necháme trochu prochladnout. Teplota při rozpouštění stačí kolem 50°C, neměla by přesáhnout 60°C.Tvaroh si prošleháme se skořicovým cukrem a moučkovým cukrem dle potřeby, můžeme přidat malinko griotkového aroma(možná by chutnalo i punčové), přidáme prochladlé mléko s rozpuštěnou želatinou a nakonec už lehce vmícháme ušlehanou šlehačku a ještě zkusíme, jestli máme hmotu dost sladkou, jinak ještě přisladíme. Počkáme, až nám hmota začne malinko tuhnout, vmícháme do ní vypeckované třešně, rozetřeme na korpus, uhladíme a dáme do chladničky ztuhnout. Nejlépe do druhého dne. Dortová forma je úplně plná. Galaretku nebo ovocné želé od Dr. Oetkera si připravíme dle návodu na sáčku. Doporučuji ale ubrat vody - místo 500 ml dát 400 - 450 ml, aby pak želé bylo tužší. Ovocné želé je, dá se říci totéž, co Galaretka, jen se musí přidat cukr nebo náhradní sladidlo. Oba dva přípravky se rozpouštějí v 5 dl horké, převařené vody, ale už se pak nesmí vařit. Musíme počítat s tím, že docela dlouho trvá, než začínají želírovat. Můžeme použít i klasickou sypkou želatinu, na 5 dl ochucené vody ji dáme 18 - 20 g. Želatinu necháme chvíli nabobtnat a pak zahříváme a mícháme do rozpuštění, odstavíme. Teplota nesmí přesáhnout 60°C. Stačí ji rozpustit v polovině ohřáté ochucené vody a pak po rozpuštění smíchat s tou studenou. Tato směs želíruje rychleji. Připravené vlahé ovocné želé nalijeme do silikonových košíčků nebo jiných vhodných tvořítek. Do každého košíčku vložíme pár třešní a necháme pořádně ztuhnout. Taky se dá želé vylít na nějaký pekáček a pak kulatou formičkou vykrajovat. Množství želé si musíme upravit podle velikosti košíčků, abysme měli na každou porci jeden. Spíš doporučuji udělat z 1 lt tekutiny. Pokud máme nějaké třešně navíc, tak je ponoříme do připravené želatiny, vytáhneme, necháme ztuhnout a použijeme ještě na dozdobení.
Poznámka k receptu na Třešňový tvarohový dortík se želé košíčky: Kdo nemá rád skořici, tak se dá přidat místo ní vanilkový cukr a do těsta třeba trošku citronové kůry. Místo třešní se dá použít i jiné sezónní ovoce. Dortová forma je opravdu úplně plná. Dávám odkaz na přípravu ovocného želé http://www.oetker.cz/oetker_cz/html/default/debi-7... Mám tady velmi podobný recept, korpus je stejný, ale tvarohová hmota je jiná, dělaná z 250 g tvarohu v kostce a nepopsala jsem tam výrobu želé košíčků. http://www.toprecepty.cz/recept/1816-moucnik-s-tva... Další velmi podobný recept je taky tady, ale zcela nepečený. http://www.toprecepty.cz/recept/2052-jablecny-dort...
Doporučujeme navštívit diskuzi receptu Třešňový tvarohový dortík se želé košíčky, kde se můžete zeptat na detaily přípravy,
uvést své vylepšení receptu nebo pochválit autora za kvalitní ispiraci.
|
|
|
Doplňující informace:
- Autor receptu: Merylas
- Datum vložení: 09.08.2011
- Počet porcí: 10 - 12
- Doba přípravy: n/a
- Zařazení receptu: Moučníky - Řezy s ovocem, bublaniny
- Suroviny: Na korpus: 2 vejce, špetička soli do sněhu, 60 g moučkového cukru, 60 g polohrubé mouky, 1/4 lžičky prášku do pečiva, trochu tuku na vymazání a hrubou mouku na vysypání formy. Na tvarohovou hmotu: 500 g tvarohu ve vaničce, 3 dl mléka, 20 g sypké želatiny, 1 skořicový cukr, moučkový cukr dle potřeby, pár kapek cukrařského aroma Griotte - je možné ho vynechat, 1 Rama Cremefine na šlehání 250 ml nebo jiná šlehačka, zhruba 350 g třešní Na želé košíčky: 1 sáček polské Galaretky - měla jsem višňovou příchuť + 400 ml vody na přípravu Kdo nemá možnost Galaretku koupit, tak použije buď ovocné želé v prášku od Dr. Oetkera, vyrábí se ve dvou příchutích - jahodové a broskvové a připraví si ho dle návodu, ale taky doporučuji ubrat trochu vody, aby pak želé bylo trochu tužší. Taky se může ochutit voda nějakým ovocným sirupem nebo nápojovým práškem - něco jako Tang, Vitacit apd. a na 5 dl ochucené vody použijeme 20 g sypké želatiny. Taktéž můžeme použít nějaký džus nebo neperlivou limonádu. Množství želé si musíme upravit podle velikosti košíčků nebo tvořítek, spíš doporučuji udělat z dvojnásobné dávky. Na dozdobení šlehačku, topping, meduňku nebo mátu.
|
|
Chcete-li recept vylepšit, máte-li podobný nebo jiný zajímavý recept na třešňový tvarohový dortík se želé košíčky,
pochlubte se s ním v diskuzi. Děkujeme
|
Otázky a odpovědi týkající se receptu na Třešňový tvarohový dortík se želé košíčky - diskuse je zatím prázdná - vložte svůj příspěvek jako první
Vložit nový komentář/dotaz/odpověď Třešňový tvarohový dortík se želé košíčky
|
|
|
|
|