|
Recept na Sýrový chléb (s prefermentem)
Recept na Sýrový chléb (s prefermentem) je zařazen v kategorii slané pečivo.
K přípravě Sýrový chléb (s prefermentem) budete potřebovat níže uvedené suroviny, které si dopředu nakupte a nachystejte.
|
Použité suroviny:
na preferment: 100 g pšeničné celozrnné mouky 100 g pšeničné chlebové mouky 200 g vody 2 g droždí – všechny suroviny smícháme a zakryté necháme v teple místnosti asi 12 hodin pracovat. Dále potřebujeme: 300 g pšeničné chlebové mouky 200 g vody 2 rovné lžičky soli 100 g tvrdého sýra (min.45%) nakrájeného na kostičky.
|
|
Zvětšit obrázek
|
Recept na Sýrový chléb (s prefermentem)
Recept na Sýrový chléb (s prefermentem): K vykvašenému prefermentu přidáme 150 g vody, všechnu pšeničnou chlebovou mouku, promícháme a necháme 30 minut odpočinout (proběhne autolýza, mouka přirozeně bobtná a vytváří se lepková síť). Pak vlijeme sůl, rozmíchanou ve zbylých 50 g vody a robotem vymísíme těsto. Je hodně řídké, ale není třeba se lekat – delším mísením trochu zpevní a následným překládáním pak ještě víc. Robot nechávám pracovat i 10 minut, občas nožem těsto ze stěn mísy přiškrábnu k háku. Hotové těsto vyškrábneme na pomoučenou desku stolu, poprvé popřekládáme a necháme kynout přímo na stole. Po 20-30 minutách překládáme znovu – stěrkou těsto, pokud je třeba, podškrábneme od stolu, „rohy“ těsta pak chytneme pomoučenými prsty, povytáhneme je a postupně složíme do obálky. Toto překládání pak zopakujeme ještě dvakrát, vždy po 20-30 minutové přestávce na kynutí – těsto tak vlastně kyne už 1-1,5 hodiny. (V hodně teplém prostředí nebo v létě bude samozřejmě kynout rychleji a tak je ntřeba časy mezi kynutími upravit podle potřeby.) Po poslední půlhodince kynutí těstu opět povytáhneme rohy – teď už hodně opatrně, abychom z něj nevyhnali zbytečně moc vzduchových bublin – a na vzniklý čtverec rozházíme polovinu kostiček sýra. Za rohy těsto poskládáme do obálky, necháme asi 10 minut odpočinout a znovu opatrně povytahujeme do přibližného čtverce. Poházíme zbylé kostičky sýra, povytažením za rohy a složením do obálky bochník uzavřeme a pomocí stěrky přeneseme na moukou dobře vysypanou utěrku. Tam ho uložíme stejně, jako ležel na stole (tj.závěrem nahoru), i s utěrkou bochník uložíme do kulaté ošatky nebo cedníku, necháme dokynout a upečeme. Pečeme v dobře vyhřáté troubě na 250 °C. Pokud je možné, na dlaždici nebo alespoň dvou plechách na sobě – dobře nahřáté pak způsobí pěkné vyskočení bochníku. Je možné péct i se starým plechem na dně trouby, do kterého po vykulení ošatky na dlaždici, před zavřením trouby, chrstnete asi 100 ml horké vody pro vytvoření páry….ale pekla jsem dvakrát i bez něj, jen jsme chleba postříkali vodou z rozprašovače a vyskočil nádherně, nepopraskal. - na nejvyšší teplotu (250°C) je třeba péct jen asi 15-20 minut. Pak teplotu snížíme na 210-220°C a chleba dopečeme. - kostičky sýra je lepší krájet spíš menší, z těch větších zůstávaly dost velké zbytky. - kromě překládání jsem bochník nijak nestáčela – tvar mu podržela ošatka a následné prudké pečení.
Poznámka k receptu na Sýrový chléb (s prefermentem): Celopšeničný chleba, lehounký, díratý, s oky lemovanými zbytky roztaveného sýra. Určitě nezabere tolik práce, jak to na první pohled vypadá. Většinu času se jen čeká na vykynutí – tenhle okatý krasavec je totiž vykynutý pouhými dvěma gramy čerstvého droždí. Není třeba čekat nečinně – já jsem si třeba během kynutí uvařila celý oběd a od něj jen odskakovala přeložit těsto, kynoucí na vedlejší lince. Originál receptu: http://www.pekarnomanie.cz/syrovy-chleb-s-preferme...
Doporučujeme navštívit diskuzi receptu Sýrový chléb (s prefermentem), kde se můžete zeptat na detaily přípravy,
uvést své vylepšení receptu nebo pochválit autora za kvalitní ispiraci.
|
|
|
Doplňující informace:
- Autor receptu: cathleen
- Datum vložení: 01.01.2015
- Počet porcí: n/a
- Doba přípravy: n/a
- Zařazení receptu: Slané pečivo
- Suroviny: na preferment: 100 g pšeničné celozrnné mouky 100 g pšeničné chlebové mouky 200 g vody 2 g droždí – všechny suroviny smícháme a zakryté necháme v teple místnosti asi 12 hodin pracovat. Dále potřebujeme: 300 g pšeničné chlebové mouky 200 g vody 2 rovné lžičky soli 100 g tvrdého sýra (min.45%) nakrájeného na kostičky
|
|
Chcete-li recept vylepšit, máte-li podobný nebo jiný zajímavý recept na sýrový chléb (s prefermentem),
pochlubte se s ním v diskuzi. Děkujeme
|
Otázky a odpovědi týkající se receptu na Sýrový chléb (s prefermentem) - diskuse je zatím prázdná - vložte svůj příspěvek jako první
Vložit nový komentář/dotaz/odpověď Sýrový chléb (s prefermentem)
|
|
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|