|
Recept na Špaldovo-žitný chléb
Recept na Špaldovo-žitný chléb je zařazen v kategorii slané pečivo.
K přípravě Špaldovo-žitný chléb budete potřebovat níže uvedené suroviny, které si dopředu nakupte a nachystejte.
|
Použité suroviny:
400 g špaldové mouky 400 g žitné celozrnné mouky 200 g hladké mouky 200 ml vlažného mléka 500 ml vlažné vody 2 lžíce oleje 1 kostka droždí (42 g) 1 lžička cukru 2 lžičky soli 2 lžičky kmínu 2 lžičky chlebového koření (dá se koupit v DM) sádlo na vymazání plechu 100 ml teplé vody + 1/2 lžičky soli na potření.
|
|
Zvětšit obrázek
|
Recept na Špaldovo-žitný chléb
Recept na Špaldovo-žitný chléb: Do vlažného mléka dáme lžičku cukru, zamícháme a rozdrobíme do něj droždí. Počkáme 10 minut než nám vzejde kvásek. Mezitím do mísy prosijeme všechny tři mouky (žitná jde hůř, ale jde to, nebojte se toho). Přidáme sůl, kmín a koření a promícháme. Přilijeme vykynutý kvásek, olej a vlažnou vodu a zpracujeme v těsto. Těsto vyklopíme na vál a 5 minut rukama zpracováváme. Trochu se ze začátku lepí, ale vydržte, ke konci budete mít hezký bochánek propracovaného těsta. Těsto dáme do mísy, přikryjeme utěrkou a necháme 40 minut kynout. Mělčí kulatou mísu vyložíme pečicím papírem. Z vykynutého těsta vytvarujeme bochánek a dáme ho do mísy na dalších 30 minut kynout (kdo má ošatku, použije ošatku). Troubu si předehřejeme na 225°C a na dno trouby dáme kastrůlek s vodou. Po půl hodině přendáme vykynutý bochánek i s pečicím papírem na plech pomaštěný sádlem. Bochánek lehce párkrát nařízneme ostrým nožem a pomašlujeme slanou vodou. Vložíme do trouby na nižší mřížku a pečeme 10 minut při 225°C, potom teplotu stáhneme na 180°C a pečeme 30-40 minut. Během pečení ještě 2x-3x potřeme bochník slanou vodou. Upečený bochník vyndáme na mřížku a necháme vychladnout. Správně upečený bochník má při poklepání na dno znít dutě. Nejlepší je namazaný máslem s hrnkem mléka.
Poznámka k receptu na Špaldovo-žitný chléb: Díky špaldové mouce má chleba výraznou chlebovou vůni, krásně popraskanou kůrku a je vláčný. Špalda má vysokou nutriční hodnotu a je výjimečná svým složením: má vysoký podíl bílkovin, tuku s vysokým obsahem nenasycených mastných kyselin, sacharidů, minerálů a vitamínů skupiny B a neobsahuje cholesterol. Je lehce stravitelná. Má pozitivní účinky na imunitní systém. Více o špaldě zde: http://www.velkaepocha.sk/200901226928/Spalda-budi...
Doporučujeme navštívit diskuzi receptu Špaldovo-žitný chléb, kde se můžete zeptat na detaily přípravy,
uvést své vylepšení receptu nebo pochválit autora za kvalitní ispiraci.
|
|
|
Doplňující informace:
- Autor receptu: duckie
- Datum vložení: 02.05.2011
- Počet porcí: bochník 1,5 kg
- Doba přípravy: n/a
- Zařazení receptu: Slané pečivo
- Suroviny: 400 g špaldové mouky 400 g žitné celozrnné mouky 200 g hladké mouky 200 ml vlažného mléka 500 ml vlažné vody 2 lžíce oleje 1 kostka droždí (42 g) 1 lžička cukru 2 lžičky soli 2 lžičky kmínu 2 lžičky chlebového koření (dá se koupit v DM) sádlo na vymazání plechu 100 ml teplé vody + 1/2 lžičky soli na potření
|
|
Chcete-li recept vylepšit, máte-li podobný nebo jiný zajímavý recept na Špaldovo-žitný chléb,
pochlubte se s ním v diskuzi. Děkujeme
|
Otázky a odpovědi týkající se receptu na Špaldovo-žitný chléb - diskuse je zatím prázdná - vložte svůj příspěvek jako první
Vložit nový komentář/dotaz/odpověď Špaldovo-žitný chléb
|
|
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|