|
Recept na Slepička nebo kohout z kynutého těsta
Recept na Slepička nebo kohout z kynutého těsta je zařazen v kategorii zdobení.
K přípravě Slepička nebo kohout z kynutého těsta budete potřebovat níže uvedené suroviny, které si dopředu nakupte a nachystejte.
|
Použité suroviny:
Jakékoliv sladké nebo slané kynuté těsto zhruba z 300 - 400 g mouky. Já dělala ze 400 g, ale slepice je opravdu hodně velká. Použila jsem : 400 g hladké mouky, 1,5 lžičky soli, 20 g rozpuštěného vlahého sádla, zhruba 250 g(ml) vlažné vody - dle potřeby, půl lžičky cukru, 15 g čerstvého droždí a na potření povrchu 1 vejce a různá semínka - mák, sezam, len a na oko jedno dýňové..
|
|
Zvětšit obrázek
|
Recept na Slepička nebo kohout z kynutého těsta
Recept na Slepička nebo kohout z kynutého těsta: Kynuté těsto si připravíme buď v domácí pekárně - dolů voda a sádlo, pak mouka smíchaná se solí a nahoru cukr a rozdrobené droždí. Program Těsto. Nebo zaděláme klasicky, mouku smícháme se solí, přidáme vlahý rozpuštěný tuk, kvásek, zbytek vody a vypracujeme těsto. Kvásek si připravíme tak, že odebereme trochu z už odvážené vlažné vody, přidáme lžíci mouky, cukr, droždí, zamícháme, přikryjeme utěrkou a necháme vzejít. Těsto necháme vykynout, vyklopíme na vál, propracujeme a rozdělíme na díly. Nejprve oddělíme kousek těsta na zobák a hřebínek a pak zbytek rozdělíme na 5 dílů, dva z nich budou trošku větší. Z dílů na tělíčko vypracujeme bochánky a z těch pak uděláme zhruba 50 cm dlouhé hady - nevím jak to lépe nazvat :-)) Na pečící plech si dáme teflonovou fólii nebo papír na pečení a z rozválených dílků tvoříme a kompletujeme opeřence. Bude přes celý plech a snažíme se udělat tělo co jak nejdelší. Pak upravíme hlavu, přidáme zobák, hřebínek - spoje na hlavě navlhčíme velmi mírně vodou a necháme kynout. Pak potřeme rozkvedlaným vajíčkem, uděláme oko a dozdobíme semínky dle vlastní fantazie. V původním receptu bylo jiné těsto a mělo se jednat o kohouta, ale to bych musela udělat delší krk. Prostě podařila se mi slepička a i ta by měla mít delší tenký krk :-)) Dělala jsem dnes už po druhé, prvním výtvorem se chlubit nemůžu :-)) a i teď mám zase nedostatky. Ale někdo bude určitě šikovnější a využije např.pro děti nebo na Velikonoce. Půjdou udělat určitě i menší.
Poznámka k receptu na Slepička nebo kohout z kynutého těsta: Nápad není můj, zdroj postupu je: Kotlet.tv Podrobný návod jak připravit kynuté těsto: http://www.toprecepty.cz/recept/24963-jak-na-vyrob... Mám vyzkoušené i sladké těsto podle tohoto receptu, dělala jsem II. verzi bez žloutků. Na jednu slepici jsem použila 400 g těsta a uvedené množství vyjde na 4 kusy. http://www.toprecepty.cz/recept/2175-kynute-testo-...
Doporučujeme navštívit diskuzi receptu Slepička nebo kohout z kynutého těsta, kde se můžete zeptat na detaily přípravy,
uvést své vylepšení receptu nebo pochválit autora za kvalitní ispiraci.
|
|
|
Doplňující informace:
- Autor receptu: Merylas
- Datum vložení: 07.05.2012
- Počet porcí: n/a
- Doba přípravy: n/a
- Zařazení receptu: Zdobení
- Suroviny: Jakékoliv sladké nebo slané kynuté těsto zhruba z 300 - 400 g mouky. Já dělala ze 400 g, ale slepice je opravdu hodně velká. Použila jsem : 400 g hladké mouky, 1,5 lžičky soli, 20 g rozpuštěného vlahého sádla, zhruba 250 g(ml) vlažné vody - dle potřeby, půl lžičky cukru, 15 g čerstvého droždí a na potření povrchu 1 vejce a různá semínka - mák, sezam, len a na oko jedno dýňové.
|
|
Chcete-li recept vylepšit, máte-li podobný nebo jiný zajímavý recept na slepička nebo kohout z kynutého těsta,
pochlubte se s ním v diskuzi. Děkujeme
|
Otázky a odpovědi týkající se receptu na Slepička nebo kohout z kynutého těsta - diskuse je zatím prázdná - vložte svůj příspěvek jako první
Vložit nový komentář/dotaz/odpověď Slepička nebo kohout z kynutého těsta
|
|
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|