|
Recept na Šleha(čkové)né koláčky
Recept na Šleha(čkové)né koláčky je zařazen v kategorii moučníky - kynuté.
K přípravě Šleha(čkové)né koláčky budete potřebovat níže uvedené suroviny, které si dopředu nakupte a nachystejte.
|
Použité suroviny:
Na těsto: 30 g droždí 120 g másla 80 g krupicového cukru 125 ml mléka vanilkový cukr 2 žloutky kůra z půlky citronu malá lžička soli 200 ml 30% smetany ke šlehání 500 g hladké mouky Na náplň: 300 g kvalitního tvarohu, např. farmářského hrst rozinek 80 g moučkového cukru 50 g másla vanilkový cukr kůra z půlky citronu 1 žloutek Na drobenku: 50 g hrubé mouky 40 g másla 40 g moučkového cukru A ještě: hrst spařených a oloupaných mandlí vejce na potření koláčků borůvkovou marmeládu nebo jinou oblíbenou, příp. povidla 2 plechy + pečící papír.
|
|
Zvětšit obrázek
|
Recept na Šleha(čkové)né koláčky
Recept na Šleha(čkové)né koláčky: Z droždí, lžičky krupicového cukru a lžičky mléka necháme v teple vzejít kvásek. Ve šlehači vyšleháme do pěny máslo s cukry, přidáme žloutky. Mouku prosijeme do zadělávací mísy, přidáme sůl, žloutkový krém a vzešlý kvásek. Nakonec zlehka vmícháme dotuha ušlehanou smetanu. Vypracujeme vláčné těsto a necháme asi hodinu kynout. Na tvarohovou náplň utřeme ve šlehači máslo s cukry, přidáme strouhanou citronovou kůru, žloutek, tvaroh a rozinky, které můžeme, ale nemusíme, namočit předem do rumu. Drobenku připravíme smícháním a promnutím surovin na ni určených. Vykynuté těsto rozválíme do obdélníku a rádýlkem rozdělíme na 40 čtverců. Můžeme samozřejmě udělat více menších.. to záleží :-) Doprostřed každého čtverce klademe lžičkou tvarohové hromádky ( plná kávová lžička ) Těsto pevně uzavřeme a tvarujeme koláčky, které klademen na plech s pečícím papírem. Nemáme-li, plechy lehce vymažeme olejem. Do každého koláčku uděláme uprostřed důlek. Já používám k tomuto účelu vejce, jehož špičatější část namáčím do hladké mouky. Okraje koláčků potřeme rozšlehaným vejcem. Ďolíčky naplníme marmeládou nebo povidlím, posypeme drobenkou, mandlemi a necháme ještě cca 15 minut nakynout. Poté pečeme v troubě, rozehřáté na 180 st. ( dolní + spodní ohřev ) asi 20 minut dozlatova.
Poznámka k receptu na Šleha(čkové)né koláčky: Zdroj: Vaříme krok za krokem. Mírně upraveno. Vím, že receptů na kynuté koláče je tu dost, ale stejný jsem nenašla. Koláče jsou voňavé máslem, s těstem se výborně pracuje, netřeba ani podsypávat moukou. Pokud budete pracovat s pečkou, v žádném případě nepoužívejte program s nahříváním. Já použila program "těstoviny" a to 2x. Kynout jsem pak nechala v míse.
Doporučujeme navštívit diskuzi receptu Šleha(čkové)né koláčky, kde se můžete zeptat na detaily přípravy,
uvést své vylepšení receptu nebo pochválit autora za kvalitní ispiraci.
|
|
|
Doplňující informace:
- Autor receptu: rebeka (Naďa)
- Datum vložení: 22.04.2013
- Počet porcí: cca 40 ks, 2 plechy
- Doba přípravy: n/a
- Zařazení receptu: Moučníky - Kynuté
- Suroviny: Na těsto: 30 g droždí 120 g másla 80 g krupicového cukru 125 ml mléka vanilkový cukr 2 žloutky kůra z půlky citronu malá lžička soli 200 ml 30% smetany ke šlehání 500 g hladké mouky Na náplň: 300 g kvalitního tvarohu, např. farmářského hrst rozinek 80 g moučkového cukru 50 g másla vanilkový cukr kůra z půlky citronu 1 žloutek Na drobenku: 50 g hrubé mouky 40 g másla 40 g moučkového cukru A ještě: hrst spařených a oloupaných mandlí vejce na potření koláčků borůvkovou marmeládu nebo jinou oblíbenou, příp. povidla 2 plechy + pečící papír
|
|
Chcete-li recept vylepšit, máte-li podobný nebo jiný zajímavý recept na Šleha(čkové)né koláčky,
pochlubte se s ním v diskuzi. Děkujeme
|
Otázky a odpovědi týkající se receptu na Šleha(čkové)né koláčky - diskuse je zatím prázdná - vložte svůj příspěvek jako první
Vložit nový komentář/dotaz/odpověď Šleha(čkové)né koláčky
|
|
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|