|
Recept na Sertéspörkölt – Vepřový perkelt s tarhoňou
Recept na Sertéspörkölt – Vepřový perkelt s tarhoňou je zařazen v kategorii vepřové maso.
K přípravě Sertéspörkölt – Vepřový perkelt s tarhoňou budete potřebovat níže uvedené suroviny, které si dopředu nakupte a nachystejte.
|
Použité suroviny:
Na perkelt: 800 g vepřová kýta, 30 g sádlo (nebo dle libosti), 1 velká cibule, nasekané, 3 lžičky papriky, 1 zelená paprika a 1 žlutá paprika nakrájené na kostičky, 100 g nasekaných sušených rajčat, sůl, špetka mletého římského kmínu, 1 stroužek česneku, 1 lžička mletý pepř, Na tarhoňu: 1 kg hrubé mouky, 4 vejce,.
|
|
Zvětšit obrázek
|
Recept na Sertéspörkölt – Vepřový perkelt s tarhoňou
Recept na Sertéspörkölt – Vepřový perkelt s tarhoňou: Perkelt: Očištěné maso nakrájíme na 2 cm kousky. Osmahneme cibuli na sádle až zesklovatí, a zaprášíme paprikou. Přidáme maso, papriky a rajče, sůl a promícháme, pak zakryjeme a necháme dusit. Přivedeme k varu a vaříme asi 90 minut dokud maso nezměkne. Podáváme s haluškami nebo tarhoňou, popřípadě brambory a zapíjíme červeným vínem, jako je Egri Bikaver. Český strávník si může posloužit knedlíkem a pivem. Tarhoňa: Vypracujeme těsto z uvedených surovin - mouky a vajec. Uhnětené těsto protlačíme velkým kovovým sítem tak, aby vznikaly drobné kuličky - tarhoňa. Většinou vždy připravujeme větší zásobu, tarhoňu usušíme např. na slunci, na vzduchu nebo v troubě a pak v sáčcích z řídké tkaniny uchováváme na vzdušném místě. Hodně štěstí a Dobrou chuť! - Jó étvágyat!
Poznámka k receptu na Sertéspörkölt – Vepřový perkelt s tarhoňou: Pörkölt je jedním ze čtyř pilířů maďarské kuchyně. Co my Češi obecně považujeme za Vídeňský guláš (Gulyás) je vlastně pörkölt. Perkelt ("porkölt") je vždy připravován z kuřecího,vepřového, hovězího, skopového nebo jehněčího masa s malým množstvím husté šťávy, která je vytvořena rozvařením velkého množství nadrobno nakrájené cibulky. Přidáním smetany se perkelt mění na paprikáš. Paprikáš ("paprikás") můžeme také připravit z jakéhokoliv masa. Obvykle obsahuje méně papriky než perkelt. Do paprikáše se přidává několik minut před podáním hustá smetana, ke zjemnění chuti. Třetím pilířem maďarské kuchyně je guláš ("gulyásleves"). Ten se liší od perkeltu tím, že má mnoho štávy. Rozdíl mezi gulášem a perkeltem je ten, že perkelt podléváme během dušení co nejméně, kdežto guláš ředíme hodně vodou a proto ke konci vaření obsahuje velké množství šťávy. Posledním pilířem této kuchně je tokáň ("tokány"). Obvykle je připravován z hovězího, skopového a jehněčího masa. Od perkeltu se liší tím, že maso krájíme na krátké, tenké proužky. Připravujeme ho bez papriky, místo ní dáme jiná koření jako je černý pepř a majoránka, které nikdy nepřidáváme do perkeltu a paprikáše. Někdy můžeme přidat houby nebo fazole a hlavně smetanu. http://dadala.hyperlinx.cz/hov/hovr0002.html
Doporučujeme navštívit diskuzi receptu Sertéspörkölt – Vepřový perkelt s tarhoňou, kde se můžete zeptat na detaily přípravy,
uvést své vylepšení receptu nebo pochválit autora za kvalitní ispiraci.
|
|
|
Doplňující informace:
- Autor receptu: evosheek (Ivo)
- Datum vložení: 22.04.2013
- Počet porcí: 4 porce
- Doba přípravy: n/a
- Zařazení receptu: Vepřové maso
- Suroviny: Na perkelt: 800 g vepřová kýta, 30 g sádlo (nebo dle libosti), 1 velká cibule, nasekané, 3 lžičky papriky, 1 zelená paprika a 1 žlutá paprika nakrájené na kostičky, 100 g nasekaných sušených rajčat, sůl, špetka mletého římského kmínu, 1 stroužek česneku, 1 lžička mletý pepř, Na tarhoňu: 1 kg hrubé mouky, 4 vejce,
|
|
Chcete-li recept vylepšit, máte-li podobný nebo jiný zajímavý recept na sertéspörkölt – vepřový perkelt s tarhoňou,
pochlubte se s ním v diskuzi. Děkujeme
|
Otázky a odpovědi týkající se receptu na Sertéspörkölt – Vepřový perkelt s tarhoňou - diskuse je zatím prázdná - vložte svůj příspěvek jako první
Vložit nový komentář/dotaz/odpověď Sertéspörkölt – Vepřový perkelt s tarhoňou
|
|
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|