|
Recept na Salát Waldorf
Recept na Salát Waldorf je zařazen v kategorii saláty.
K přípravě Salát Waldorf budete potřebovat níže uvedené suroviny, které si dopředu nakupte a nachystejte.
|
Použité suroviny:
hrst vlašských ořechů, nakrájených nahrubo dvě jablky - kyselejší - oloupaná a nakrájená na větší kostky šálek rozpůlených kuliček červeného hroznového vína jedno žebro řapíkatého celeru, pokrájeného nadrobno půl šálku strouhaného kokosu 2 vrchovaté lžíce tučného bílého jogurtu 1 vrchovatá lžíce dobré majonezy šťáva a kůra z půlky citronu 2 lžíce hnědého cukru špetka soli, špetka kayenského pepře.
|
|
Zvětšit obrázek
|
Recept na Salát Waldorf
Recept na Salát Waldorf: Vlašské ořechy lehce opražíme na suché pánvi, až lehce zhnědnou - pozor, nepřežeňte, rychle se pálí a hořknou. Jablka, víno, celer a kokos dáme do mísy a přidáme zchladlé ořechy. Zalijeme zálivkou, kterou připravíme smícháním jogurtu, majonezy, kůry a šťávy z citronu, cukru, soli a pepře. Lehce promícháme a necháme vychladit. Řapíkatý celer nenahrazujte celerem bulvovým. Oba sice mají charakteristické celerové aroma, ale bulvový celer nemůže nahradit šťavnatost a křupavost celeru řapíkatého
Poznámka k receptu na Salát Waldorf: Salát poprvé připravil v roce 1893 maître d’hôtel ve Waldorf Astroria v New Yorku City - Oscar Tschirky. V původním receptu byl jenom celer, červená jablka a majonéza. Postupem času se přidaly ořechy, někdo dává i hroznové víno, část majonézy se nahrazuje jogurtem. Ačkoliv Oscar Tschirky, který byl pracovníkem hotelu, je všeobecně považován za vynálezce receptu, stále přetrvávají určité spory o jeho vzniku. Oscar Tschirky ostatně prohlašoval, že více jídel připravovaných v hotelu Waldorf pochází z jeho receptů (např. Benediktská vejce. Alternativní teorie tvrdí, že recept byl vytvořen v rámci speciálního waldorfského obědového systému, řetězce jídelen pro obědy, které zahájily svůj provoz ve dvacátých letech 20.stol, jehož logem bylo právě jablko.
Doporučujeme navštívit diskuzi receptu Salát Waldorf, kde se můžete zeptat na detaily přípravy,
uvést své vylepšení receptu nebo pochválit autora za kvalitní ispiraci.
|
|
|
Doplňující informace:
- Autor receptu: hosta
- Datum vložení: 01.05.2013
- Počet porcí: n/a
- Doba přípravy: n/a
- Zařazení receptu: Saláty
- Suroviny: hrst vlašských ořechů, nakrájených nahrubo dvě jablky - kyselejší - oloupaná a nakrájená na větší kostky šálek rozpůlených kuliček červeného hroznového vína jedno žebro řapíkatého celeru, pokrájeného nadrobno půl šálku strouhaného kokosu 2 vrchovaté lžíce tučného bílého jogurtu 1 vrchovatá lžíce dobré majonezy šťáva a kůra z půlky citronu 2 lžíce hnědého cukru špetka soli, špetka kayenského pepře
|
|
Chcete-li recept vylepšit, máte-li podobný nebo jiný zajímavý recept na salát waldorf,
pochlubte se s ním v diskuzi. Děkujeme
|
Otázky a odpovědi týkající se receptu na Salát Waldorf - diskuse je zatím prázdná - vložte svůj příspěvek jako první
Vložit nový komentář/dotaz/odpověď Salát Waldorf
|
|
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|