|
Recept na Pravý pařížský dort s krájecí polevou
Recept na Pravý pařížský dort s krájecí polevou je zařazen v kategorii dorty.
K přípravě Pravý pařížský dort s krájecí polevou budete potřebovat níže uvedené suroviny, které si dopředu nakupte a nachystejte.
|
Použité suroviny:
TĚSTO: Den předem, nebo v den D ráno - suroviny a korpus, průměr 22cm: 3vejce 3lžíce moučkového cukru 2 lžíce slunečnicového oleje špetka soli do sněhu 1 lžíce tmavého holandského kakaa 3 lžíce polohrubé mouky 1 lžička prášku do pečiva. PAŘÍŽSKÝ KRÉM: Den předem - suroviny a postup na pařížský krém: 2 šlehačky 40% tuku 1 šlehačka 30% tuku 300g čokolády na vaření Orion KRÁJECÍ POLEVA: 200g čokolády na vaření 6 lžic vody cca 1 polévkovou lžíci másla 3 lžíce šlehačky 30%-ní.
|
|
Zvětšit obrázek
|
Recept na Pravý pařížský dort s krájecí polevou
Recept na Pravý pařížský dort s krájecí polevou: TĚSTO NA KORPUS: Nejprve vyšleháme bílky se špetkou soli do pevna. Pak přidáme 2 lžíce cukru, přešleháme. Pak po jednom přidáváme žloutky a ještě lžíci cukru. Nakonec přišleháme dvě lžíce oleje. Na závěr vařečkou nebo gumovou stěrkou zlehka zamícháme směs kakaa, mouky a prášku do pečiva. Hotové těsto nalejeme do vymazané a vysypané zavírací formy o průměru 22cm a dáme péct na cca 20 minut na horkovzduch do vyhřáté trouby na 180stupňů Celsia. Korpus necháme vychladnout než ho budeme plnit. (Péct můžeme i ve formě, do které na dno přivřeme pečící papír a jinak nevymazáváme a nevysypáváme. Po upečení a vychladnutí pak boky objedneme nožem a oddělíme od formy.) PAŘÍŽSKÝ KRÉM POSTUP: Do hrnce nalijeme šlehačky, do nich nalámeme čokoládu. Ohříváme a rozpouštíme čokoládu. Přivedeme pomalu k varu a vaříme cca 1 minutu za stálého míchání. Vychladlé dáme pořádně vychladit do lednice, do druhého dne. Než jdeme dort plnit (na druhý den), vyšleháme ručním šlehačem na nejvyšší stupeň hned po vyndání z lednice, musí být dobře vychlazený. Krém je vyšlehaný, jak drží hezky tvar, bude to opravdu hutný krém. KRÁJECÍ POLEVA POSTUP: 200g čokolády na vaření nalámeme do plechového hrnku, který dáme ohřívat ve vodní lázni na mírném plameni. K čokoládě hned na začátku přidáme 6 lžic vody a za průběžného míchání čokoládu rozpouštíme. Na závěr přidáme kousek másla, cca 1 polévkovou lžíci. Jakmile je rozpuštěno, přidáme ještě 3 lžíce šlehačky 30%-ní. Zamícháme a jakmile je poleva hladká vypneme, vyndáme z vodní lázně a necháme chladnout. Dort poléváme, když je čokoláda trochu ochladlá (byla celkem hustá), ale dobře se mi po dortě i bocích roztekla, nemusela jsem ani ničím roztírat. Vychladlý korpus jsem si dala na větší kousek pečícího papíru (kvůli poléváni polevou). Na korpus jsem rozetřela pařížský krém a dala cca na 1 hodinu vychladit do lednice. Mezitím jsem si připravila polevu, kterou jsem pak dort polila a dala znovu vychladit do lednice. Ze zbytku smetany ke šlehání jsem si připravila šlehačku, do které jsem přidala ztužovač šlehačky, trochu cukru moučka a tím jsem dort zdobila.
Poznámka k receptu na Pravý pařížský dort s krájecí polevou: Tento recept mi poslala kamarádka. Ta se inspirovala na: http://www.urybicky.cz/2010/05/pravy-parizsky-dort-podle-zdenky-s-krajeci-polevou/ Dort jsem pekla pro přítele kamarádky a ta chtěla tvar srdíčko, proto přikládám fotky dortu ve tvaru srdce (musela jsem si upravit množství ingrediencí o 1/3 nahoru). Tady jsem ale uvedla množství surovin dle původního receptu t.j. do kulaté formy o průměru 22 cm. Pozor korpus je strašně křehký a nadýchaný.
Doporučujeme navštívit diskuzi receptu Pravý pařížský dort s krájecí polevou, kde se můžete zeptat na detaily přípravy,
uvést své vylepšení receptu nebo pochválit autora za kvalitní ispiraci.
|
|
|
Doplňující informace:
- Autor receptu: meya.z (Martina)
- Datum vložení: 16.12.2010
- Počet porcí: kulatá forma průměr 22 cm
- Doba přípravy: n/a
- Zařazení receptu: Dorty
- Suroviny: TĚSTO: Den předem, nebo v den D ráno - suroviny a korpus, průměr 22cm: 3vejce 3lžíce moučkového cukru 2 lžíce slunečnicového oleje špetka soli do sněhu 1 lžíce tmavého holandského kakaa 3 lžíce polohrubé mouky 1 lžička prášku do pečiva. PAŘÍŽSKÝ KRÉM: Den předem - suroviny a postup na pařížský krém: 2 šlehačky 40% tuku 1 šlehačka 30% tuku 300g čokolády na vaření Orion KRÁJECÍ POLEVA: 200g čokolády na vaření 6 lžic vody cca 1 polévkovou lžíci másla 3 lžíce šlehačky 30%-ní
|
|
Chcete-li recept vylepšit, máte-li podobný nebo jiný zajímavý recept na pravý pařížský dort s krájecí polevou,
pochlubte se s ním v diskuzi. Děkujeme
|
Otázky a odpovědi týkající se receptu na Pravý pařížský dort s krájecí polevou - diskuse je zatím prázdná - vložte svůj příspěvek jako první
Vložit nový komentář/dotaz/odpověď Pravý pařížský dort s krájecí polevou
|
|
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|