|
Recept na Perníčky dle paní učitelky
Recept na Perníčky dle paní učitelky je zařazen v kategorii pro začátečníky.
K přípravě Perníčky dle paní učitelky budete potřebovat níže uvedené suroviny, které si dopředu nakupte a nachystejte.
|
Použité suroviny:
60 – 75 dkg hladké mouky 00, 25 dkg cukru krupice, 25 dkg másla, 25 dkg medu, 5 dkg kakaa – holandské raději ne, 2 celá vejce, asi 3 tlučené hřebíčky, ½ kávové lžičky mleté skořice, ½ prášku do pečiva, 1 prášek do perníku, špetka soli Na polevu: 1 bílek, 15 dkg cukru moučka /množství cukru je přímo úměrné velikosti bílku/.
|
|
Zvětšit obrázek
|
Recept na Perníčky dle paní učitelky
Recept na Perníčky dle paní učitelky: Do kastrolku nejprve dáme cukr a kakao a to mezi sebou promísíme. Pak k tomu přidáme máslo, med, vše dáme do vodní lázně a rozpouštíme. Do vychladlé směsi nebo jen velmi mírně vlažné zamícháme 2 vejce. V míse nebo na vále si promícháme mouku s kypřícím práškem a práškem do perníku, špetkou soli a rozpuštěnou směsí zaděláme těsto. Necháme v chladu odpočinout, ne moc dlouho, max. 30 minut. Pak vyválíme plát těsta, vysoký ¾ cm a z něj vykrajujeme libovolné tvary, které krátce upečeme ve vyhřáté troubě. Perníčky můžeme potřít po upečení rozšlehaným vajíčkem, jsou lesklejší, ale když je nepotřeme, tak na nich zase lépe drží poleva na zdobení. Polevu uděláme tak, že 2x přes sítko prosejeme moučkový cukr a pak třeme s bílkem, nejlépe vařečkou, poctivě, až se cukr rozpustí a poleva je hezky hustá. Můžeme přikápnout trochu citronové šťávy nebo rumu a aby nám nevysychala, tak si ji po utření přendáme do menší misky a tu přikryjeme vlhkou utěrkou, aby se na ní nedělal škraloup. Ozdobené perníčky necháme dobře zaschnout a pak je uložíme nejlépe do plechové dózy k rozležení.
Poznámka k receptu na Perníčky dle paní učitelky: Tento recept mám ve své "sbírce" téměř 30 let,dostala jsem ho od jedné paní učitelky, která si ho přivezla z kurzu od paní perníkářky. Dávám ho sem pro začátečníky, protože i já jsem začínala s různými recepty, ale tento je u nás - a komu jsem ho dala,velmi oblíbený. Těsto vůbec nelepí, krásně se vyvaluje, díky máslu a medu je velmi chutné a voňavé. Nebudu za něj "agitovat", ale věřím, že kdo si tyto perníčky upeče, nebude litovat. Sice je trošku nákladnější na suroviny, ale ta chuť za to stojí. Pokud můžu doporučit, nenahrazujte máslo herou nebo jinými umělými tuky. P.S. Fotka je už 7 let stará, zdobení není žádné krajkoví, ale tenkrát zdobila dcerka a měli jsme rozpečeno našich 30 druhů cukroví, tak nebyl čas na velké krášlení :-)) Navíc už v neděli bude sv. Martina, kdy se kouří z komína a tak si myslím, že na pečení perníčků a jejich uležení, tedy pokud k této fázi vůbec dojde, nastává ten správný čas :-)
Doporučujeme navštívit diskuzi receptu Perníčky dle paní učitelky, kde se můžete zeptat na detaily přípravy,
uvést své vylepšení receptu nebo pochválit autora za kvalitní ispiraci.
|
|
|
Doplňující informace:
- Autor receptu: yanull (J@n@)
- Datum vložení: 04.01.2013
- Počet porcí: n/a
- Doba přípravy: n/a
- Zařazení receptu: Pro začátečníky
- Suroviny: 60 – 75 dkg hladké mouky 00, 25 dkg cukru krupice, 25 dkg másla, 25 dkg medu, 5 dkg kakaa – holandské raději ne, 2 celá vejce, asi 3 tlučené hřebíčky, ½ kávové lžičky mleté skořice, ½ prášku do pečiva, 1 prášek do perníku, špetka soli Na polevu: 1 bílek, 15 dkg cukru moučka /množství cukru je přímo úměrné velikosti bílku/
|
|
Chcete-li recept vylepšit, máte-li podobný nebo jiný zajímavý recept na perníčky dle paní učitelky,
pochlubte se s ním v diskuzi. Děkujeme
|
Otázky a odpovědi týkající se receptu na Perníčky dle paní učitelky - diskuse je zatím prázdná - vložte svůj příspěvek jako první
Vložit nový komentář/dotaz/odpověď Perníčky dle paní učitelky
|
|
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|