|
Recept na Pařížské noky
Recept na Pařížské noky je zařazen v kategorii bezmasá jídla.
K přípravě Pařížské noky budete potřebovat níže uvedené suroviny, které si dopředu nakupte a nachystejte.
|
Použité suroviny:
Noky: 250 ml mléka, 100 g másla, 150 g hladké mouky, špetka soli, 4 vejce, 4 lžíce strouhaného parmezánu nebo podobného sýra. Bešamelová omáčka: 50 g másla, 50 g hladké mouky, 1/2 l studeného mléka, špetka soli, trošku strouhaného muškátového oříšku, 3 lžíce strouhaného sýra (může být gouda, parmezán, gruyére a pod.), 1 žloutek, 100 ml smetany na vaření. Podle chuti dobrá šunka nakrájená na kostičky Kousek másla do zapékacích formiček a trochu sýra navrch na zapečení..
|
|
Zvětšit obrázek
|
Recept na Pařížské noky
Recept na Pařížské noky: Noky se tvoří z odpalovaného těsta. Nejsou složité, jen je potřeba dodržet postup. Mléko a máslo přivedeme k varu, osolíme a vsypeme najednou všechnu mouku. Na mírnějším plameni důkladně promícháváme a propařujeme, až vznikne hladká koule z těsta, která se nelepí na hrnec a nechává na dně bílý povlak. Necháme vychladit. Pak do tohoto těsta postupně zašleháme jedno vejce po druhém (= další přidáme až tehdy, když je to dřívější dokonale zapracované). Vznikne ne moc hustá kaše, do které zamícháme nastrouhaný sýr. Těsto přendáme do cukrářského sáčku s hladkou zdobičkou a do hrnce s vroucí vodou tvoříme noky asi 2,5 cm dlouhé, na konci zdobičky nok vždycky odřízneme nožem máčeným ve vroucí vodě. Lépe je, když na takovou práci máte pomocníka. Pokud se vám nedaří, můžete zkusit tvořit noky pomocí dvou lžiček, noky nesmí být velké. Noky vaříme po částech od vyplutí na hladinu asi 1 minutu. Vybereme je děrovanou naběračkou. Na bešamelovou omáčku v kastrolu rozpustíme máslo, přidáme mouku a umícháme světlou jíšku. Jakmile začne bělat, zalijeme studeným mlékem se solí a dobře rozšleháme dohladka. Strouhneme trošku muškátového oříšku a provaříme do zhoustnutí. Do částečně zchladlého přidáme smetanu, žloutek a sýr, promícháme. Můžeme vmíchat šunku. Keramické zapékací jednoporcové misky nebo jednu společnou vymažeme změklým máslem, dno pokryjeme omáčkou, vložíme všechny noky, opět zalijeme omáčkou, povrch posypeme sýrem a zapečeme v troubě vyhřáté na 180-200°C dočervena. Podáváme horké s hlávkovým nebo jiným zeleninovým salátem.
Poznámka k receptu na Pařížské noky: Noky v bešamelu při zapékání nabudou, jsou jako polštářky. Jídlo má jemnou, delikátní chuť. Dieta to tedy není... Recept mi poslala kamarádka :)
Doporučujeme navštívit diskuzi receptu Pařížské noky, kde se můžete zeptat na detaily přípravy,
uvést své vylepšení receptu nebo pochválit autora za kvalitní ispiraci.
|
|
|
Doplňující informace:
- Autor receptu: zizala
- Datum vložení: 29.04.2014
- Počet porcí: 4
- Doba přípravy: n/a
- Zařazení receptu: Bezmasá jídla
- Suroviny: Noky: 250 ml mléka, 100 g másla, 150 g hladké mouky, špetka soli, 4 vejce, 4 lžíce strouhaného parmezánu nebo podobného sýra. Bešamelová omáčka: 50 g másla, 50 g hladké mouky, 1/2 l studeného mléka, špetka soli, trošku strouhaného muškátového oříšku, 3 lžíce strouhaného sýra (může být gouda, parmezán, gruyére a pod.), 1 žloutek, 100 ml smetany na vaření. Podle chuti dobrá šunka nakrájená na kostičky Kousek másla do zapékacích formiček a trochu sýra navrch na zapečení.
|
|
Chcete-li recept vylepšit, máte-li podobný nebo jiný zajímavý recept na pařížské noky,
pochlubte se s ním v diskuzi. Děkujeme
|
Otázky a odpovědi týkající se receptu na Pařížské noky - diskuse je zatím prázdná - vložte svůj příspěvek jako první
Vložit nový komentář/dotaz/odpověď Pařížské noky
|
|
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|