|
Recept na Můj chleba - favorit č.1
Recept na Můj chleba - favorit č.1 je zařazen v kategorii domácí pekárna.
K přípravě Můj chleba - favorit č.1 budete potřebovat níže uvedené suroviny, které si dopředu nakupte a nachystejte.
|
Použité suroviny:
Voda -270 - 300 ml vody, 400 g hladké mouky, 100 g žitné chlebové jemně mleté mouky /Kaufland/, 2 lžíce drceného nebo mletého kmínu, lžíce octa, 120 g ve slupce vařených brambor, 2 lžičky - 2,5 lžičky soli, lžička cukru, lžička koření na chleba /koupila jsem v drogerii DM, ale nemusí být/, 25-27 g čerstvého droždí. /Místo lžičky používám odměrku, která byla součástí pekárny/.
|
|
Zvětšit obrázek
|
Recept na Můj chleba - favorit č.1
Recept na Můj chleba - favorit č.1: Do pekárny nalijeme nejprve odměřené množství vody, přidáme lžíci octa, 2,5 lžičky soli, hladkou mouku smíchanou s žitnou chlebovou moukou,chlebové koření,2 lžíce drceného nebo mletého kmínu, brambory nastrouhané najemno, cukr a kvasnice. Zapneme program těsto. Konzistence se nesmí podobat tuhé kouli. Těsto je takové volnější. Nevím, jak to lépe nazvat.Když bude potřeba, tak přidejte po kapkách vody. Každá mouka je jinak žíznivá. Po vykynutí těsto pomocí stěrky přendáme na pomoučený vál a v mouce ho oválíme, aby nelepilo. Potom ho shrneme do pomoučené ošatky nebo misky /tu držíme těsně pod pracovní deskou/a necháme opět kynout cca 30 minut. Mezitím si rozpálíme troubu na 230 stupňů a dospodu dáme kastrolek s horkou vodou. Mřížka je přesně uprostřed. Až je trouba předehřátá, tak vyklopíme opatrně těsto z ošatky na plech s pečícím papírem. Pracujeme rychle, aby se těsto nerozjelo moc do stran. Není moc tuhé, jak jsem psala výše, ale " značně povolené". Necháme péct cca 10 minut na 230 st. a potom ztlumíme na 180 st.Pečeme dalších 35 minut.Během pečení jednou až dvakrát potřeme obyčejnou vodou. /Já používám rozprašovač/ Hotový chleba musí být na poklep dutý. Pokud nemáte ošatku, tak nezoufejte. Stačí, když si dáte do trouby na 230 st.rozpálit hrnec s poklicí nebo mísu z jenského skla na 30 min.Vykynuté těsto potom přendáte do rozpáleného hrnce a pečete pod poklicí 30 minut a potom ztlumíte na 190 st. a pečete dalších 20 minut. Chleba je takto snad ještě lepší:-) Viz. foto
Poznámka k receptu na Můj chleba - favorit č.1: Základ těsta se odvíjí od receptu Merylas /Farmářské bagety nebo bulky/ a různým přidáváním ingrediencí jsem docílila chleba, který peču nejčastěji a je pro nás a naše známe jednička. Vydrží být několik dní velmi měkkoučký a vláčný. Vůbec není suchý:-) Pokud nevlastníte pekárnu, tak můžete tento chleba samozřejmě udělat i ručně. Není to tak pracné, protože těsto je volnější. Můžete do těsta též přidat škvarky, cibuli, česnek, bylinky...
Doporučujeme navštívit diskuzi receptu Můj chleba - favorit č.1, kde se můžete zeptat na detaily přípravy,
uvést své vylepšení receptu nebo pochválit autora za kvalitní ispiraci.
|
|
|
Doplňující informace:
- Autor receptu: BILKOVAI (Iveta Bílková)
- Datum vložení: 22.03.2012
- Počet porcí: n/a
- Doba přípravy: n/a
- Zařazení receptu: Domácí pekárna
- Suroviny: Voda -270 - 300 ml vody, 400 g hladké mouky, 100 g žitné chlebové jemně mleté mouky /Kaufland/, 2 lžíce drceného nebo mletého kmínu, lžíce octa, 120 g ve slupce vařených brambor, 2 lžičky - 2,5 lžičky soli, lžička cukru, lžička koření na chleba /koupila jsem v drogerii DM, ale nemusí být/, 25-27 g čerstvého droždí. /Místo lžičky používám odměrku, která byla součástí pekárny/
|
|
Chcete-li recept vylepšit, máte-li podobný nebo jiný zajímavý recept na můj chleba - favorit č.1,
pochlubte se s ním v diskuzi. Děkujeme
|
Otázky a odpovědi týkající se receptu na Můj chleba - favorit č.1 - diskuse je zatím prázdná - vložte svůj příspěvek jako první
Vložit nový komentář/dotaz/odpověď Můj chleba - favorit č.1
|
|
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|