|
Recept na MEDOVNÍK - TROCHU JINAK :-)
Recept na MEDOVNÍK - TROCHU JINAK :-) je zařazen v kategorii dorty.
K přípravě MEDOVNÍK - TROCHU JINAK :-) budete potřebovat níže uvedené suroviny, které si dopředu nakupte a nachystejte.
|
Použité suroviny:
TĚSTO: 10dkg másla, 2 polévkové lžíce medu, 20dkg krystalového cukru, 1 kávová lžička octu, 1 rovná polévková lžíce jedlé sody, 2 vejce, 5 lžic mléka, 45dkg hladké mouky KRÉM: uvařené zahuštěné kondenzované mléko - Salko, 1 máslo POSYPKA NA DORT: strouhané upečené zbytky těsta, instantní káva, sekané nebo mleté ořechy, trochu perníkového koření.
|
|
Zvětšit obrázek
|
Recept na MEDOVNÍK - TROCHU JINAK :-)
Recept na MEDOVNÍK - TROCHU JINAK :-): Do kastrolku dáme cukr, vajíčka, med, ocet, jedlou sodu, mléko a máslo. Vajíčka dobře rozmícháme, aby se nám na plotně nesrazila v kousky a dáme na plotnu vařit. Hmota se musí vařit tak dlouho, až je pěkně karamelově hnědá. Na povrchu se utvoří bohatá pěna, ale musíme pořád míchat, aby se nám směs nepřipálila. Až je směs dostatečně hnědá, odděláme ji z plotny a do horkého nasypeme po menších částech mouku. Dáme hmotu na vál a zpracováváme v hladké nelepivé těsto. Těsto pálí, ale můžeme ho nechat chvíli trochu vychladnout. Těsto má vypadat jako plastelína a dobře se válí. Těsto rozdělíme na 4 díly a z nich rozválíme požadovaný tvar. Rozválené těsto dáme na pečící papír a dáme po částech do trouby. Pečeme pomalu asi na 180°C, protože těsto je dost rychle upečené. Pokud nám zůstane kousek těsta tak ho dáme taky upéct a pak použijeme na strouhání na obalení dortu. Upečené pláty potřeme lehce uvařenou instantní kávou. Umícháme krém ze salka a másla, dokud není úplně hladký. Pak postupně spojujeme pláty krémem. Nakonec vrch dorty i boky potřeme krémem a obalíme je ve směsi: postrouhané upečené zbytky těsta, trochu sypané instantní kávy, 3dkg mletých ořechů, perníkové koření.
Poznámka k receptu na MEDOVNÍK - TROCHU JINAK :-): Z uvedeného možství upečeme dort veliký cca o průměru 25cm. POZOR! Pláty dorty po upečení ztvrdnou, proto si dort upečeme asi 3 dny před plánovanou konzumací. Vlivem potření kávou a krémem, postupně pláty změknou. Můžeme dort nahoře zdobit podle fantazie, ale nemusíme. Já jsem ozdoby vyráběla z marcipánové hmoty a číslice je z čokolády.
Doporučujeme navštívit diskuzi receptu MEDOVNÍK - TROCHU JINAK :-), kde se můžete zeptat na detaily přípravy,
uvést své vylepšení receptu nebo pochválit autora za kvalitní ispiraci.
|
|
|
Doplňující informace:
- Autor receptu: hanat (Hana Tichá)
- Datum vložení: 13.04.2009
- Počet porcí: 6 porcí
- Doba přípravy: n/a
- Zařazení receptu: Dorty
- Suroviny: TĚSTO: 10dkg másla, 2 polévkové lžíce medu, 20dkg krystalového cukru, 1 kávová lžička octu, 1 rovná polévková lžíce jedlé sody, 2 vejce, 5 lžic mléka, 45dkg hladké mouky KRÉM: uvařené zahuštěné kondenzované mléko - Salko, 1 máslo POSYPKA NA DORT: strouhané upečené zbytky těsta, instantní káva, sekané nebo mleté ořechy, trochu perníkového koření
|
|
Chcete-li recept vylepšit, máte-li podobný nebo jiný zajímavý recept na medovnÍk - trochu jinak :-),
pochlubte se s ním v diskuzi. Děkujeme
|
Otázky a odpovědi týkající se receptu na MEDOVNÍK - TROCHU JINAK :-) - diskuse je zatím prázdná - vložte svůj příspěvek jako první
Vložit nový komentář/dotaz/odpověď MEDOVNÍK - TROCHU JINAK :-)
|
|
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|