|
Recept na Kynuté pěry
Recept na Kynuté pěry je zařazen v kategorii sladká jídla.
K přípravě Kynuté pěry budete potřebovat níže uvedené suroviny, které si dopředu nakupte a nachystejte.
|
Použité suroviny:
Těsto: 42 g droždí (1 kostka) lžička cukru (nebo 1 kostka) 120 g hrubé mouky 450 g polohr. mouky špetka soli 250 ml mléka 1 vejce rozpuštěné máslo na polití strouhanka nebo tvaroh nebo mák na posypání + ml. cukr + máslo ovoce na naplnění (švestky, špendlíky, borůvky, jahody, maliny aj.).
|
|
Zvětšit obrázek
|
Recept na Kynuté pěry
Recept na Kynuté pěry: Rozdrobíme droždí do hrnečku, přidáme cukr a dobře zamícháme. Pak přidáme 1-2 lžíce mouky a asi polovinu vlahého mléka. Zamícháme, dáme na teplé místo a necháme vzejít kvásek. Když droždí vzejde (dělají se v roztoku bublinky a pěna) můžeme je nalít do připravené, osolené a prosáté mouky. Pak přidáme zbytek vlahého mléka, ve kterém jsme rozmíchali vejce a vypracujeme tuhé těsto dohladka. Těsto v míse pěkně urovnáme, posypeme je trochou mouky, přikryjeme čistým ubrouskem či utěrkou a dáme vykynout na teplé místo. Než nám těsto vykyne nachystáme si posypku. Strouhanku smícháme s mletým cukrem (16 lžic strouhanky + 8 lžic cukru), přidáme 2 lžíce másla a krátce za stálého míchání opražíme. Nesmí zhnědnout, byla by hořká (spálená). Když těsto vykyne tak, že zvětší minimálně o polovinu i více svůj původní objem, vyklopíme je na mírně pomoučený vál. Uválíme silnější váleček, ze kterého ukrajujeme jednotlivé díly, roztlačíme je na placku dlaní a do ní pečlivě zabalíme osušené vybrané ovoce. Můžeme z těsta také vykrajovat kousky lžící a z nich po naplnění udělat opět kulaté knedlíky, ty naklademe na pomoučené místo a necháme ještě vykynout (asi 15 minut). Pak je vložíme do hrnce s vařící osolenou vodou, přikryjeme poklicí a vaříme podle velikosti 5 až 8 minut, při čemž v druhé polovině této doby je obrátíme (po 2,5-4 min.). Dobu vaření pečlivě hlídáme. Nesmíme je převařit, splaskly by se nám. Uvařené knedlíky rychle vyndáme na síto, propícháme vidličkou nebo je natrhneme dvěma vidličkami, aby z nich vyšla pára. Dáme je na mísu a na talíři posypeme zvolenou posypkou, omastíme rozpuštěným máslem a podáváme. Přeji všem nebeskou a sladkou chuť :o).
Poznámka k receptu na Kynuté pěry: http://recepty-online3.webnode.cz/recepty/ Pěry - Velké nadýchané ovocné knedlíky, jsou lehké jako pírko. Recept i název pochází z Valašska a Slovácka. Pěry mi dělávala moje babička, maminka a teď je vařím i já, protože jsou báječné... Recept je z kuchařky ,,Kniha rozpočtů a kuchařských předpisů", str.205, Česká grafická unie Praha, 1941 podle Janků-Sandtnerové.
Doporučujeme navštívit diskuzi receptu Kynuté pěry, kde se můžete zeptat na detaily přípravy,
uvést své vylepšení receptu nebo pochválit autora za kvalitní ispiraci.
|
|
|
Doplňující informace:
- Autor receptu: Iness
- Datum vložení: 04.10.2012
- Počet porcí: n/a
- Doba přípravy: n/a
- Zařazení receptu: Sladká jídla
- Suroviny: Těsto: 42 g droždí (1 kostka) lžička cukru (nebo 1 kostka) 120 g hrubé mouky 450 g polohr. mouky špetka soli 250 ml mléka 1 vejce rozpuštěné máslo na polití strouhanka nebo tvaroh nebo mák na posypání + ml. cukr + máslo ovoce na naplnění (švestky, špendlíky, borůvky, jahody, maliny aj.)
|
|
Chcete-li recept vylepšit, máte-li podobný nebo jiný zajímavý recept na kynuté pěry,
pochlubte se s ním v diskuzi. Děkujeme
|
Otázky a odpovědi týkající se receptu na Kynuté pěry - diskuse je zatím prázdná - vložte svůj příspěvek jako první
Vložit nový komentář/dotaz/odpověď Kynuté pěry
|
|
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|