|
Recept na Kváskový chléb - verze 1.1
Recept na Kváskový chléb - verze 1.1 je zařazen v kategorii předkrmy.
K přípravě Kváskový chléb - verze 1.1 budete potřebovat níže uvedené suroviny, které si dopředu nakupte a nachystejte.
|
Použité suroviny:
chlebový kvas 50% cca 600g viz. poznámky chlebová pšeničná mouka 400g chlebová žitná mouka 100g hladká mouka 200g sůl 20g kmín celý 5g voda 300 ml hladká mouka na 2. hnětení, posypání ošatky apod. cca 60g.
|
|
Zvětšit obrázek
|
Recept na Kváskový chléb - verze 1.1
Recept na Kváskový chléb - verze 1.1: Do nádoby, ve které budu mísit těsto, dám všechny suché ingredience kromě hladké mouky a promísím na sucho. Mouku samozřejmě proseji. (Když jsem byl mlád, tak mě docela zajímalo, proč se mouka prosívá před použitím. Protože moje babička byla hospodyně a kuchařka na slovo vzatá, zeptal jsem se přímo jí. A jelikož by bylo škoda před vámi tuto informaci zatajit, budu přímo citovat. Tedy na můj dotaz, proč pořád tu mouku prosívá, se babička zamyslela a řekla: "Mouka se dycky prosejvá. Kdo ji neprosejvá, tak je blbej, protože to pak není k žrádlu. A běž si hrát. Až to bude hotový, tak tě zavolám." A pro sebe: "To sou porád otázky. Fakani nedaj pokoj a nedaj pokoj." Když jsem byl o dost starší, dozvěděl jsem se v nějakém televizním pořadu ohledně prosívání mouky toto : Nějaký docent z vysoké školy potravinářských technologií tam všem objasnil, že prosívání mouky má vliv na spoustu věcí a řada dalších faktorů je ve stadiu výzkumu. Bohužel si z odpovědi nepamatuji ani slovo. Tak i přes vysokou erudici a nespornou snahu pana docenta jsou to naštěstí rady mojí babičky, které mě provázejí doposud.) Protože už mám řádně promíseno, přidám chlebový kvas a přichrstnu vodu. Při prvním hnětení si pomáhám strojem. Když se ingredience spojí v jednolité těsto, řádně prohnětu. Po té přidáním hladké mouky zahustím na tu správnou hydrataci ( cca 37-38% ). Pak už je čas na odpočinek. Čas není zcela určující. Poté, co těsto přibere na objemu, tak za 2 hod, přistoupím k druhému hnětení. Růčo na vále, podsypáno obyčejnou hladkou moukou. Vytvaruji 2 bochníky nebo šišky a dám do vysypaných ošatek. Tedy do ošatek vysypaných moukou. Ne do ošatek, které se mi vysypou po otevření skříně. Po opravdu řádném nakynutí (cca 3 hod) dám na plech do trouby rozehřáté na maximum. Za 5-10 minut stáhnu na 170° C a dopeču 45 min. A je to!
Poznámka k receptu na Kváskový chléb - verze 1.1: Pokud přesně dodržíte recept, s největší pravděpodobností se to stejně napoprvé nepovede podle vašich nejtajnějších přání. To nevadí. Vytrvejte. Svůj první pokus jsem si schoval na broušení nožů. I když se to nepovede dokonale, stejně je výsledek lepší, než drtivá většina tuzemské produkce. Je to obyčejný konzumní chléb neobyčejné chuti. http://www.toprecepty.cz/recept/6809-zitny-kvasek/...
Doporučujeme navštívit diskuzi receptu Kváskový chléb - verze 1.1, kde se můžete zeptat na detaily přípravy,
uvést své vylepšení receptu nebo pochválit autora za kvalitní ispiraci.
|
|
|
Doplňující informace:
- Autor receptu: od trouby
- Datum vložení: 23.10.2012
- Počet porcí: n/a
- Doba přípravy: n/a
- Zařazení receptu: Předkrmy
- Suroviny: chlebový kvas 50% cca 600g viz. poznámky chlebová pšeničná mouka 400g chlebová žitná mouka 100g hladká mouka 200g sůl 20g kmín celý 5g voda 300 ml hladká mouka na 2. hnětení, posypání ošatky apod. cca 60g
|
|
Chcete-li recept vylepšit, máte-li podobný nebo jiný zajímavý recept na kváskový chléb - verze 1.1,
pochlubte se s ním v diskuzi. Děkujeme
|
Otázky a odpovědi týkající se receptu na Kváskový chléb - verze 1.1 - diskuse je zatím prázdná - vložte svůj příspěvek jako první
Vložit nový komentář/dotaz/odpověď Kváskový chléb - verze 1.1
|
|
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|