|
Recept na Kvaskovy chleb bez hneteni
Recept na Kvaskovy chleb bez hneteni je zařazen v kategorii slané pečivo.
K přípravě Kvaskovy chleb bez hneteni budete potřebovat níže uvedené suroviny, které si dopředu nakupte a nachystejte.
|
Použité suroviny:
25 g pravidelne krmeneho zitneho kvasku (vedeneho minimalne 14 dni - viz. odkazy v poznamce) 150 g zitne celozrnne mouky 300 g psenicne chlebove mouky 320 g vody (prevarene) 10 g soli 1/2 lzicky drceneho kminu 1/4 lzicky mleteho kardamomu.
|
|
Zvětšit obrázek
|
Recept na Kvaskovy chleb bez hneteni
Recept na Kvaskovy chleb bez hneteni: Do vyssi misy presijeme obe mouky, pridame sul, kmin, kardamom a promichame. Kvasek promichame s vodou, aby se dostatecne okyslicil a prilijeme k moucne smesi. Vymichame lepive testo. Prikryjeme potravinarskou folii a nechame pres noc (12 hodin, pri pokojove teplote) kynout. Do rana by melo testo temer zdvojnasobit objem a na povrchu by mely byt jemne dirky. Testo prendame na pomoucenou pracovni plochu, prikryjeme misou, ve ktere kynulo a nechame asi 15 minut byt. Testo se mirne roztece do stran. V teto fazi testo nekolikrat prelozime. Testo uchopime na horni dva rohy, vytahneme mu "usi" a prelozime smerem dolu. Stejnym zpusobem provedeme z leve i prave strany. Nakonec prelozime smerem nahoru. Vznikly balicek dlani ruky nekolikrat povalime po plose, cimz dostaneme spacifikovany bochanek testa, ktery prendame do osatky ci misky (hladka cast testa smerem dolu, svary nahoru), kterou jsme vylozili platnem ci uterkou a vysypali nejlepe zitnou celozrnnou moukou. Testo posypeme moukou, prikryjeme a nechame na teplem miste 2 hodiny kynout. Pokud se testu nechce, prendame vice do tepla a dame mu vice casu. Troubu, spolu s vyssi nadobou na peceni o prumeru 21 - 23 cm (pokud mozno s poklici), vyhrejeme na 250 stupnu a nechame dalsich 15 minut volne bezet. Hrnec (nadoba na peceni) musi byt hodne horky. Hrnec vyjmeme z trouby, rychle do nej prekulime vykynute testo (coz muze lehce zasycet), uzavreme a vlozime zpet do trouby. Pracujeme rychle, abychom udrzeli co nejvyssi teplotu a opatrne, abychom se nepopalili. Nechame 10 minut pect. Pote odstranime poklici a dalsich 25 minut dopekame (pokud chleb zacina prilis rychle hnednout, snizime teplotu na 230 stupnu). Vysledna barva bochniku (cca 700 g) by mela byt kastanove hneda. Chleb nechame na mrizce zcela vychladnout. Teprve potom krajime, jinak si potrhame stridku.
Poznámka k receptu na Kvaskovy chleb bez hneteni: Osobne nevlastnim vhodny hrnec s poklici, proto pouzivam nekolikrat prelozeny alobal jako poklicku, kterym hrnec pevne uzavru. Dulezite je opravdu pevne uzavrit, aby neunikala para a chleb hezky vybehl (naskocil). inspirace ze stranek pana Cuketky (lehce upraveno) navod na zalozeni zitneho kvasku: http://www.toprecepty.cz/recept/6809-zitny-kvasek/ navod na vedeni kvasku: http://domacipekarny.dama.cz/zajimavosti_historie_... stranky o kvaskovani: http://diskuse.dama.cz/diskuse.php?d=24893
Doporučujeme navštívit diskuzi receptu Kvaskovy chleb bez hneteni, kde se můžete zeptat na detaily přípravy,
uvést své vylepšení receptu nebo pochválit autora za kvalitní ispiraci.
|
|
|
Doplňující informace:
- Autor receptu: aisha
- Datum vložení: 23.05.2013
- Počet porcí: n/a
- Doba přípravy: n/a
- Zařazení receptu: Slané pečivo
- Suroviny: 25 g pravidelne krmeneho zitneho kvasku (vedeneho minimalne 14 dni - viz. odkazy v poznamce) 150 g zitne celozrnne mouky 300 g psenicne chlebove mouky 320 g vody (prevarene) 10 g soli 1/2 lzicky drceneho kminu 1/4 lzicky mleteho kardamomu
|
|
Chcete-li recept vylepšit, máte-li podobný nebo jiný zajímavý recept na kvaskovy chleb bez hneteni,
pochlubte se s ním v diskuzi. Děkujeme
|
Otázky a odpovědi týkající se receptu na Kvaskovy chleb bez hneteni - diskuse je zatím prázdná - vložte svůj příspěvek jako první
Vložit nový komentář/dotaz/odpověď Kvaskovy chleb bez hneteni
|
|
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|