|
Recept na Kvásek
Recept na Kvásek je zařazen v kategorii ostatní.
K přípravě Kvásek budete potřebovat níže uvedené suroviny, které si dopředu nakupte a nachystejte.
|
Použité suroviny:
2 hrnky (250 ml) teplé vody 1 polévková lžíce cukru nebo medu 1 polévková lžíce sušeného droždí 2 hrnky hladké mouky.
|
|
Zvětšit obrázek
|
Recept na Kvásek
Recept na Kvásek: Vodu nalijeme do 2litrové nádoby (nejlépe keramické, hlavně ne kovové), přidáme cukr nebo med a droždí v tomto pořadí. Po troškách přidáme mouku. Nádobu přikryjeme utěrkou a necháme kvásek odpočívat na teplém místě. Přikrýt lze i fólií, ale musí být navolno, aby mohl unikat plyn. Směs začne bublat téměř okamžitě. Necháme kvásek pracovat asi 2 až 5 dní, ale nesmíme ho zapomenout jednou denně zamíchat (navrchu se usadí kapalina). Až směs přestane bublat a začne navinule vonět, opět zamícháme a buď ihned použijeme nebo uložíme do ledničky. Kvásek by měl konzistencí připomínat těsto na lívance. Kdyby směs zrůžověla a nepříjemně čpěla, dostaly se do ní nějaké špatné kvasinky a musíme začít od začátku. Před použitím kvásek vyndáme z ledničky a necháme ho pár hodin (až 12) odpočívat v teple. Pak odebereme tolik kvásku, kolik je ho potřeba na recept a odebraný kvásek doplníme. Doplnění kvásku: Ke zbylému kvásku přidáme 1 hrnek mouky a ½ hrnku vody, možno přidat až 1 hrnek vody – záleží na tom, jak hustý kvásek potřebujeme) a opět ho necháme pár hodin (aspoň 12) v teple „lovit“ čerstvé kvasinky. Pak je opět připraven k akci nebo k odpočinku v ledničce. Oživení kvásku: Jestli kvásek delší dobu nepoužíváme (měl by se použít aspoň jednou za dva tři týdny), musí se oživit. Postup je stejný jako při doplnění.
Poznámka k receptu na Kvásek: Racky, omlouvám se, že odpovídám s takovým zpožděním... Nádoba z nerez oceli je naprosto v pořádku, ale delší vystavení kovům jako měď, mosaz a zejména hliník, může způsobit problémy. Už jsem slyšela o lidech, kteří si kvásek přikryli hliníkovou fólií a kvásek jim jí "sežral". Ale zamíchat kvásek hliníkovou lžící není problém, když jí tam nezapomete...
Doporučujeme navštívit diskuzi receptu Kvásek, kde se můžete zeptat na detaily přípravy,
uvést své vylepšení receptu nebo pochválit autora za kvalitní ispiraci.
|
|
|
Doplňující informace:
- Autor receptu: Jitkab
- Datum vložení: 19.03.2010
- Počet porcí: 24 krajíčků
- Doba přípravy: n/a
- Zařazení receptu: Ostatní
- Suroviny: 2 hrnky (250 ml) teplé vody 1 polévková lžíce cukru nebo medu 1 polévková lžíce sušeného droždí 2 hrnky hladké mouky
|
|
Chcete-li recept vylepšit, máte-li podobný nebo jiný zajímavý recept na kvásek,
pochlubte se s ním v diskuzi. Děkujeme
|
Otázky a odpovědi týkající se receptu na Kvásek - diskuse je zatím prázdná - vložte svůj příspěvek jako první
Vložit nový komentář/dotaz/odpověď Kvásek
|
|
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|