|
Recept na Křupavý koláč s čokoládovým krémem a jahodami
Recept na Křupavý koláč s čokoládovým krémem a jahodami je zařazen v kategorii moučníky - dezerty, zákusky, poháry - nepečené a mražené.
K přípravě Křupavý koláč s čokoládovým krémem a jahodami budete potřebovat níže uvedené suroviny, které si dopředu nakupte a nachystejte.
|
Použité suroviny:
Na těsto: 60g loupaných mandlí (viz tipy a triky) 140g hladké mouky 2 a ½ lžíce třtinového cukru 1 vejce pokojové teploty 100g másla pokojové teploty + 2 lžíce másla na smažení mandliček + 2 pláty průhledné fólie na balení dárků + luštěniny na zatížení pečicího papíru (viz tipy a triky) Na krém: 250g mascarpone 200g smetany ke šlehání 40% 200g čokolády nejlépe s 85% kakaa Na glazuru: 2 lžíce medu.
|
|
Zvětšit obrázek
|
Recept na Křupavý koláč s čokoládovým krémem a jahodami
Recept na Křupavý koláč s čokoládovým krémem a jahodami: Nejprve je třeba opražit si mandličky. Rozehřejte si pánev se silným dnem a jakmile bude rozpálená, nechte v ní roztopit 2 lžíce másla. Vsypte mandle a za neustálého míchání je pražte na středním plameni asi tak 10 minut, až rovnoměrně zezlátnou a rozvoní se kuchyní. Přesuňte je na talíř vyložený papírovým ubrouskem, aby se odsál přebytečný tuk. Ani je nemusíte nechat vychladnout a rozmixujte je úplně na jemno. Přesypte je do větší mísy společně se 140g hladké mouky a promíchejte. Do mixéru od mandliček (nemusíte ho umývat) přesuňte 100g změklého másla, 1 vejce pokojové teploty a jednu a půl lžíce třtinového cukru a vše společně vyšlehejte do světlé pěny (trvá to minimálně 4 minuty). Máslovou směs přendejte k mandličkám s moukou a propracujte v měkké těsto. Jelikož by se vám s ním špatně pracovalo, zabalte ho do potravinové fólie a uložte alespoň na 20 minut do ledničky. Jakmile je těsto vychlazené, vyndejte ho z lednice a pořádně propracujte. Křehké těsto je hodně lepivé, takže při klasickém podsypávání se do něj zapracuje další zbytečná mouka. Proto je nejlepší rozvalovat ho na kusu fólie tak, že mezi těstem a válečkem je další plát fólie. Díky fólii navíc snadno přesunete těsto do formy na koláč (viz tipy a triky), kterou nemusíte vymazávat ani vysypávat, protože těsto je samo o sobě dost mastné. Těsto do formy jemně přitlačte a hodně ostrým nožem ořízněte okraje. Formu přikryjte potravinovou fólií a uložte buď na hodinu do ledničky, nebo na 10 minut do mrazáku ztuhnout. Mezitím máte chvilku na přípravu čokoládového krému. Na hrnec s mírně vroucí vodou položte tepuvzdornou mísu s 200g rozlámané čokolády a nechte ji pozvolna rozpustit. Mezitím si ve vyšší nádobě rychle vyšlehejte mascarpone se šlehačkou jen tak, aby se spojily. Rozpuštěnou čokoládu nechte tak 10 minut za občasného míchání vychladnout, a pak do ní přidejte mascarpone se smetanou a už jen rukou zlehka promíchejte. Hotový krém raději neukládejte do ledničky, protože by mohl příliš zatuhnout, raději jej ponechte při pokojové teplotě (ovšem přikrytý). Zapněte troubu na 160°C. Jakmile je těsto vychlazené, pořádně jeho dno propíchejte vidličkou, aby měla kudy utíkat pára při pečení. Koláčovou formu zakryjte kusem pečicího papíru tak, aby přikrýval i okraje koláče a zatižte ho suchými luštěninami, aby se vám při pečení nezvedalo dno koláče. Vložte do vyhřáté trouby a pečte 20 minut. Sejměte pečicí papír a ještě 10 minut dopékejte. Pozor ať těsto moc nevysušíte, jinak se vám bude při krájení strašně lámat a drolit. Vyndejte z trouby a nechte zcela vychladnout (viz tipy a triky). Teprve potom korpus opatrně vyjměte z formy a přesuňte na tác (tedy, pokud ho nechcete podávat ve formě). Koláč naplňte čokoládovým krémem a mírně ho uhlaďte. Jahody podélně nakrájejte na tenké plátky. Koláč ozdobte jahodami podle svého vkusu a fantazie. Nakonec v hrnečku na mírném plameni rozehřejte 2 lžíce medu a koláč jím těsně před podáváním potřete, aby se jahody krásně leskly (a také se osladily, pokud nejdou úplně zralé). Servírujte vychlazený ke kávě, nebo svěžímu mojitu.
Poznámka k receptu na Křupavý koláč s čokoládovým krémem a jahodami: Rozepsaný recept přehledně proložený fotopostupem i s tipy a triky najdete na:http://www.foodstyle.cz/products/krupavy-kolac-s-c...
Doporučujeme navštívit diskuzi receptu Křupavý koláč s čokoládovým krémem a jahodami, kde se můžete zeptat na detaily přípravy,
uvést své vylepšení receptu nebo pochválit autora za kvalitní ispiraci.
|
|
|
Doplňující informace:
- Autor receptu: K@tka
- Datum vložení: 08.08.2013
- Počet porcí: 6
- Doba přípravy: n/a
- Zařazení receptu: Moučníky - Dezerty, zákusky, poháry - Nepečené a mražené
- Suroviny: Na těsto: 60g loupaných mandlí (viz tipy a triky) 140g hladké mouky 2 a ½ lžíce třtinového cukru 1 vejce pokojové teploty 100g másla pokojové teploty + 2 lžíce másla na smažení mandliček + 2 pláty průhledné fólie na balení dárků + luštěniny na zatížení pečicího papíru (viz tipy a triky) Na krém: 250g mascarpone 200g smetany ke šlehání 40% 200g čokolády nejlépe s 85% kakaa Na glazuru: 2 lžíce medu
|
|
Chcete-li recept vylepšit, máte-li podobný nebo jiný zajímavý recept na křupavý koláč s čokoládovým krémem a jahodami,
pochlubte se s ním v diskuzi. Děkujeme
|
Otázky a odpovědi týkající se receptu na Křupavý koláč s čokoládovým krémem a jahodami - diskuse je zatím prázdná - vložte svůj příspěvek jako první
Vložit nový komentář/dotaz/odpověď Křupavý koláč s čokoládovým krémem a jahodami
|
|
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|