RECEPTY | Kuchařka s recepty na vaření online
Recepty - kuchařka online

 Recept na Koblížky

    Recepty, vaření, online kuchařka, Recept na Koblížky, recepty Koblížky, Koblížky


Recept na Koblížky

Recept na Koblížky je zařazen v kategorii moučníky - kynuté - smažené. K přípravě Koblížky budete potřebovat níže uvedené suroviny, které si dopředu nakupte a nachystejte.

Použité suroviny:
Kromě mouky, dvou zapadlých vajíček a předem preventivně zmražené a v mrazáku zapomenuté kostičky droždí na ně téměř nic jiného nepotřebujete. Ať už máte svůj vlastní a jedinečný recept po babičce, na který jste si doposud netroufli, anebo hodláte zkusit štěstí s tímto návodem, úspěch vám přinese hlavně důkladné propracování těsta a neošizená olejová lázeň pro smažení. Vajíčka i máslo vytáhněte z lednice včas a droždí přeneste z mrazáku do lednice ještě dřív, alespoň půl dne předem. Právě se totiž chystáte přivést na svět kousek kynutého těsta, a to vyžaduje teplo (od svého okolí i od příslušných ingrediencí), sic se mu nebude chtít dostatečně rychle vykynout. Pokud si stále ještě nejste úplně jisti s bezchybným oddělením žloutků od bílků, vrhněte se na to ještě se studenými vajíčky – jakmile už dosáhnou pokojové teploty, mnohem snadněji se blána kolem žloutku protrhne. Bílky zatím uložte do lednice a přidejte je k míchaným vajíčkům, která si budete dělat k nejbližší večeři nebo snídani. 400 g polohrubé mouky co nejlepší kvality (rozhodně na této položce nešetřete) 150 ml vlažného mléka 25 g droždí (tedy asi 2/3 standardní kostky) 60 g másla 60 g jemného krupicového cukru 1 lžíce rumu špetka soli kůra nastrouhaná z jednoho citronu, umytého horkou vodou dostatek oleje na smažení marmeláda nebo povidla na naplnění nebo potření 1 lžíce moučkového cukru na posypání.

Koblížky
Zvětšit obrázek

Recept na Koblížky

Recept na Koblížky:
Droždí rozetřete v malé misce se lžičkou cukru na tekutou kaši – ač se to zdá nemožné, po chvíli míchání lžičkou takové konzistence skutečně dosáhnete. Přilijte polovinu vlažného mléka, přisypte lžíci mouky, ještě jednou krátce vše promíchejte, zakryjte utěrkou nebo ubrouskem a nechte deset minut stát na stole při běžné pokojové teplotě. Až se po chvíli vrátíte, kvásek by měl mít krásnou hustou pěnu – pokud ne, zkuste ještě chvíli počkat. Neuvidíte-li ani potom žádnou aktivitu, začněte znovu s novým droždím. Máslo rozetřete vařečkou, přidejte zbytek cukru a ještě pár minut míchejte, až vše zesvětlá a nezřetelně nabude na objemu. Do máslové pěny dobře vmíchejte oba žloutky, přilijte kvásek, rum, osolte a ochuťte citronovou kůrou. Po částech přidávejte mouku a zbytek mléka a stále pracujte vařečkou – a v této činnosti vytrvejte ještě i poté, co do těsta zmizí i poslední zbytek mouky a poslední kapka mléka. Míchejte, nadzvedávejte, propracovávejte, až dostanete hladké, nepříliš lepivé, sametově hebké a vláčné těsto, na kterém se občas utvoří puchýřek z uvězněných vzduchových bublin. Až tehdy můžete odložit vařečku, láskyplně zakrýt celou mísu čistou a suchou utěrkou a ponechat její obsah, aby se v tichosti a v teple zdvojnásobil – trvá to asi 45 minut až 1 ½ hodiny. Vykynuté těsto vyklopte na pracovní plochu, kterou jste předem posypali trochou mouky. Rukama ho splácněte a válečkem rozválejte na placku silnou jeden centimetr. Vezměte si k ruce vykrajovátko na koblihy nebo obyčejnou skleničku a vykrájejte z plátu kolečka. Nemusíte to s jejich velikostí nijak přehánět, při smažení se dost zvětší. Ze zbylého těsta znovu vyválejte nový plát a zopakujte si vykrajování. Pak všechna kolečka narovnejte vedle sebe do několika řad na pomoučněný podklad, zakryjte je utěrkou a znovu nechte ½ hodiny odpočívat. Kynutému těstu důkladný odpočinek velmi svědčí (a vy ho možná oceníte také). V tom nejširším a zároveň nepříliš vysokém kastrolu, který najdete, rozehřejte olej, měly by ho být na výšku asi dva centimetry. Koblihy v něm totiž při smažení musí plavat a nedotýkat se dna. Jakmile máte pocit, že je olej dost horký, zkuste do něj ponořit první koblížek. Pokud se hned začne smažit a tančit v bublinkách, můžete pokračovat s dalšími kousky, co se jich do hrnce v jedné vrstvě vejde. Pak vše rychle přiklopte poklicí a chvíli vyčkávejte. Díky páře, kterou pomocí poklice uvězníte v hrnci, koblihy krásně vyběhnout. Smažte dvě až tři minuty, dokud na spodní straně koblížky nezezlátnou, pak odstraňte poklici, všechny koblížky otočte a – tentokrát už nepřikryté – je dosmažte i po druhé straně. Vyndejte je na talíř vyložený papírovou utěrkou, která ochotně nasaje odkapávající tuk, a pokračujte stejným způsobem i se zbytkem koleček z těsta. Nenechte olej příliš přehřát, koblížky by se na povrchu příliš rychle spálily a uvnitř zůstaly syrové. Koblížky na povrchu potřete marmeládou, případně je rozkrojte a marmeládovou náplň natřete dovnitř. Jste-li ještě o něco pokrokovější, vezměte cukrářskou plničku s obyčejným rovným a dost širokým nástavcem a marmeládu do středu všech koblížků vstříkněte. A nebo můžete koblížky s marmeládovou náplní rovnou smažit, v tom případě vyválejte plát o něco tenčí, na polovinu vykrájených koleček dejte po lžičce marmelády a přiklopte zbývajícími kolečky. Velmi pečlivě přitiskněte okraje k sobě a nechte příslušnou dobu dokynout. Pokud se vám ale při smažení nedopatřením nebo hříčkou osudu dostane do oleje kousek špatně utěsněné marmelády, vězte, že kvůli vysoké teplotě rychle zkaramelizuje, ztmavne a na povrchu všech smažených koblížků zanechá nehezké černé puntíky. Hotové koblížky poprašte moučkovým cukrem, narovnejte je do mísy, svolejte jedlíky a společně je snězte ještě ten den. I Saturnin přece dobře věděl, že druhý den se hodí nanejvýš jako uspokojivý materiál pro disciplínu hod koblihou na kohokoli.

Poznámka k receptu na Koblížky:
Tento recept najdete v knize Kuchařka pro dceru 3. vydání, bližší informace o této knize najdete zde - http://www.smartpress.cz/titulnistranka/kniha-1.ht...

Doporučujeme navštívit diskuzi receptu Koblížky, kde se můžete zeptat na detaily přípravy, uvést své vylepšení receptu nebo pochválit autora za kvalitní ispiraci.

Doplňující informace:
  • Autor receptu: itesco.cz
  • Datum vložení: 14.05.2011
  • Počet porcí: n/a
  • Doba přípravy: n/a
  • Zařazení receptu: Moučníky - Kynuté - Smažené
  • Suroviny: Kromě mouky, dvou zapadlých vajíček a předem preventivně zmražené a v mrazáku zapomenuté kostičky droždí na ně téměř nic jiného nepotřebujete. Ať už máte svůj vlastní a jedinečný recept po babičce, na který jste si doposud netroufli, anebo hodláte zkusit štěstí s tímto návodem, úspěch vám přinese hlavně důkladné propracování těsta a neošizená olejová lázeň pro smažení. Vajíčka i máslo vytáhněte z lednice včas a droždí přeneste z mrazáku do lednice ještě dřív, alespoň půl dne předem. Právě se totiž chystáte přivést na svět kousek kynutého těsta, a to vyžaduje teplo (od svého okolí i od příslušných ingrediencí), sic se mu nebude chtít dostatečně rychle vykynout. Pokud si stále ještě nejste úplně jisti s bezchybným oddělením žloutků od bílků, vrhněte se na to ještě se studenými vajíčky – jakmile už dosáhnou pokojové teploty, mnohem snadněji se blána kolem žloutku protrhne. Bílky zatím uložte do lednice a přidejte je k míchaným vajíčkům, která si budete dělat k nejbližší večeři nebo snídani. 400 g polohrubé mouky co nejlepší kvality (rozhodně na této položce nešetřete) 150 ml vlažného mléka 25 g droždí (tedy asi 2/3 standardní kostky) 60 g másla 60 g jemného krupicového cukru 1 lžíce rumu špetka soli kůra nastrouhaná z jednoho citronu, umytého horkou vodou dostatek oleje na smažení marmeláda nebo povidla na naplnění nebo potření 1 lžíce moučkového cukru na posypání
 
Chcete-li recept vylepšit, máte-li podobný nebo jiný zajímavý recept na koblížky, pochlubte se s ním v diskuzi. Děkujeme

Diskusní fórum Otázky a odpovědi týkající se receptu na Koblížky - diskuse je zatím prázdná - vložte svůj příspěvek jako první

Vložit nový komentář/dotaz/odpověď Koblížky

Položky označené * je nutné vyplnit.
Vaše jméno *:
Email :
Předmět *:
Text příspěvku *:
Opište kód *:
(ochrana proti spamu)
"recept"
Jesliže chcete dostávat reakce/odpovědi na Váš příspěvek, nezapomeňte vyplnit
položku "Email". Váš email nebude zobrazen, ani jinak využit/zneužit.

 


Nenašli jste co hledáte?
Zkuste Google vyhledávání!

Custom Search

ROZDĚLENÍ DLE KATEGORIÍ
Bezmasá jídla
Bramborová jídla
Cukroví
Dietní recepty
Domácí pekárna
Dorty
Drůbeží maso
Grilování
Houby
Hovězí maso
Jiné maso
Luštěniny
Mikrovlnná trouba
Minutky
Mleté maso
Mořské plody
Moučníky
Nápoje
Omáčky
Ostatní
Pizzy
Pokrmy z vnitřností
Polévky
Pomalý hrnec
Pomazánky
Předkrmy
Přílohy
Pro děti
Pro začátečníky
Ryby
Saláty
Sladká jídla
Slané pečivo
Studená kuchyně
Sýry
Těstoviny
Vepřové maso
Zavařeniny
Zdobení
Zeleninová jídla

SUROVINY
Přehled nejběžnějších surovin, ze kterých vaříte: zobraz všechny suroviny

Běžné suroviny
Koření
Maso
Mléčné výrobky
Ostatní
Ovoce
Přílohy
Přísady
Zelenina

Probíhající diskuze
Poslední diskutované recepty:

hamannovy uši - Hamanovy uši
Vložil: Honza Vodička
2022-03-24 09:26:25

Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle toda raba...
Husa - Husička v pomalém hrnci
Vložil: Sylva
2021-12-13 08:17:27

Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ...
králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci
Vložil: Michal Procházka
2020-10-23 23:29:37

Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ? Děkuji...
hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci
Vložil: Ariana
2020-06-25 21:20:59

Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c...
Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát
Vložil: Marie H.
2020-05-13 23:28:50

Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím....


recept-online.cz - online kuchařka s mnoha recepty na přípravu chutných a zdravých jídel
sitemap.txt
TOPlist