|
Recept na Kadlíkův kopřivový špenát
Recept na Kadlíkův kopřivový špenát je zařazen v kategorii zeleninová jídla.
K přípravě Kadlíkův kopřivový špenát budete potřebovat níže uvedené suroviny, které si dopředu nakupte a nachystejte.
|
Použité suroviny:
plná taška špiček kopřiv čtvrt tašky medvědího česneku velká cibule zakysaná smetana lžička strouhanky oříšek sádla sůl, pepř.
|
|
Zvětšit obrázek
|
Recept na Kadlíkův kopřivový špenát
Recept na Kadlíkův kopřivový špenát: Než rozepíšu postup výroby tohoto pokrmu, musím odbočit a uvést, jakou averzi ke špenátu jsem musel překonat. Už od ranného dětství, ač milovník přírody, botaniky, pociťoval jsem odpor k stravě zelené barvy. Asi to bylo způsobeno sousedy na patře - policista /teda příslušník VB/ a voják z povolání. Oba typické zelené mozky, kdy policista mi jako šestiletému bral ventilky na kole, že jsem jel po chodníku, a voják z povolání nutil dělat kliky, že jsem si málo očistil tenisky, když jsem šel domů. Bránil jsem se dětskou vynalézavostí, kdy jsem jednomu natloukl do výfuku jeho škodovečky jabka a pak sledoval, jak se snaží nastartovat, a druhému jsme se dokonce spolu s kamarády vykakali do Rudého Práva, zabalili, položili na rohožku, pokropili lihem, zapálili, zazvonili... a pak se pohledem zvenku bavili, jak v pantoflích naboso intenzivním dupáním se snaží oheň zlikvidovat... Zkrátka, špenát jsem nemohl. Dokončil to poslední zážitek, kdy jsem na prázdninách při dětském pobíhání po louce u babičky šlápl bosou nohou do kravince... Blok v mé duši byl opravdu obrovský. Dospěl jsem, v dohodě s manželkou bylo, že nikdy na stole nebude špenát, koprovka, lečo a rajská. Uplynula desetiletí a já několikrát narazil na výraz - špenát z kopřiv. A začal hlodat červík... A ten dohlodal minulý čtvrtek. Vracel jsem se z poslední výpravy na medvědí česnek, když jsem v lužním lese nevydržel, a natrhal plnou tašku krásných svěže zelených špiček kopřiv. Bestie - pálily i přes igelitový sáček.... Doma jsem kopřivy opláchl, a hodil do hrnce s vařící osolenou vodou. Mezitím jsem na oříšku sádla zezlatil velkou cibuli /teda ve dvou hrncích, dvě cibule, protože v jednom jsem souběžně dělal krůtí kostky, na paprice a kari/. Než cibule zezlátla, vytáhl jsem mlýnek na maso a pomlel na střední šajbě asi čtvrtinu objemu kopřiv medvědí česnek. Půlku ho oddělal, do zbytku pomlel horké spařené kopřivy. Promíchal, vykydal na zlatou cibulku, prohříval a míchal. Zahustil jsem lžičkou strouhanky, pak vykydal celou zakysanou smetanu a promíchal. Už do odstavené směsi jsem vmíchal odložený pomletý medvědí česnek. No, servíroval jsem s vařeným bramborem, a krůtíma kostkama v maglajzu z cibule, mleté papriky a kari... Můžu říct, že po víc jak čtyřiceti letech jsem vyléčen z averze ke špenátu. Moc jsme si pochutnali a shodli se, že tohle bude na našem stole častěji... Jo, a ten vývar z kopřiv jsem použil do koupele...
Poznámka k receptu na Kadlíkův kopřivový špenát: +
Doporučujeme navštívit diskuzi receptu Kadlíkův kopřivový špenát, kde se můžete zeptat na detaily přípravy,
uvést své vylepšení receptu nebo pochválit autora za kvalitní ispiraci.
|
|
|
Doplňující informace:
- Autor receptu: Kadlik
- Datum vložení: 06.07.2012
- Počet porcí: 2
- Doba přípravy: n/a
- Zařazení receptu: Zeleninová jídla
- Suroviny: plná taška špiček kopřiv čtvrt tašky medvědího česneku velká cibule zakysaná smetana lžička strouhanky oříšek sádla sůl, pepř
|
|
Chcete-li recept vylepšit, máte-li podobný nebo jiný zajímavý recept na kadlíkův kopřivový špenát,
pochlubte se s ním v diskuzi. Děkujeme
|
Otázky a odpovědi týkající se receptu na Kadlíkův kopřivový špenát - diskuse je zatím prázdná - vložte svůj příspěvek jako první
Vložit nový komentář/dotaz/odpověď Kadlíkův kopřivový špenát
|
|
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|