|
Recept na Hruškový koláč s tvarohovou náplní a špaldovou žmolenkou
Recept na Hruškový koláč s tvarohovou náplní a špaldovou žmolenkou je zařazen v kategorii moučníky - Řezy s ovocem, bublaniny.
K přípravě Hruškový koláč s tvarohovou náplní a špaldovou žmolenkou budete potřebovat níže uvedené suroviny, které si dopředu nakupte a nachystejte.
|
Použité suroviny:
TĚSTO : Mouka polohrubá 300 g a špaldová 200 g (lze jen polohrubou) mléko 200 ml, cukr krupice 70 g, máslo změklé( při pokojové teplotě) 70 g, droždí kostka (42 g), vejce - 1 celé + 1 žloutek sůl špetka. NÁPLŇ : netučný tvaroh 5OO g ve stříbře (lze i vaničkový), vejce 3 ks, cukr krupice 3O g, vanil.cukr 1 ks, krupička dětská 2 rovné lžíce, dle potřeby mléko. ŽMOLENKA : polohrubá mouka 100 g (lze i hladká), máslo 125 g, cukr krupice 70 g - 1OO g (dle chuti), vanil.cukr 1 ks, špaldové vločky 40 g - nadrtit, mandle mleté 2O g, mandlová tresť - 4 kapky. Hrušky 8 - 10 ks dle velikosti (já měla 8 větších). Moučkový cukr na posypání koláče..
|
|
Zvětšit obrázek
|
Recept na Hruškový koláč s tvarohovou náplní a špaldovou žmolenkou
Recept na Hruškový koláč s tvarohovou náplní a špaldovou žmolenkou: Část mléka lehce ohřejeme, přidáme do něj droždí, lžičku mouky a cukru a necháme vzejít kvásek. Do mísy vsypeme mouky,přidáme vejce, žloutek, mléko, cukr, máslo, vzešlý kvásek, špetku soli a vymícháme hladké nelepivé těsto. To pak dáme kynout pod utěrkou asi 1-1a1/2 hod. (do zdvojnásobení objemu). Mezitím si promícháme suroviny na tvaroh náplň - mléko přidáme dle potřeby, měl by vzniknout hladký krém (ne řídký). Hrušky oloupeme, rozčtvrtíme, odstraníme jadřince a nakrájíme (já dělala asi 1 cm silné plátky, lze i kostky - pokud budou tenčí úplně se v moučníku ztratí). Vykynuté těsto rozválíme na velký plech (s peč.papírem) a necháme asi 5 - 10 min.kynout. Poté ho potřeme tvarohovou náplní, poklademe hruškami a posypeme žmolenkou. Pečeme v předehřáté troubě na 175°C cca 40 min do růžova. (Já pekla asi 30 min a měla jsem hotovo - ovšem já mám splašenou troubu, tudíž respektujte při pečení tu svou ;-)). Koláč po vychladnutí nakrájíme dle zvyklosti a můžeme posypat mouč.cukrem - já nesypala.
Poznámka k receptu na Hruškový koláč s tvarohovou náplní a špaldovou žmolenkou: Těsto lze s úspěchem zadělat i v pekárně (vlastní zkušenost). Pokud nemáte, nebo nejíte špaldové vločky,dejte do žmolenky 7O g mletých mandlí a už nemusíte přidávat tresť. Těsto je na velký plech a i tak je vyšší. Příště zkusím udělat těsto z poloviční dávky, jinak vše dle receptu (my radši těsto nižší ;-)).
Doporučujeme navštívit diskuzi receptu Hruškový koláč s tvarohovou náplní a špaldovou žmolenkou, kde se můžete zeptat na detaily přípravy,
uvést své vylepšení receptu nebo pochválit autora za kvalitní ispiraci.
|
|
|
Doplňující informace:
- Autor receptu: mirca75
- Datum vložení: 20.12.2009
- Počet porcí: n/a
- Doba přípravy: n/a
- Zařazení receptu: Moučníky - Řezy s ovocem, bublaniny
- Suroviny: TĚSTO : Mouka polohrubá 300 g a špaldová 200 g (lze jen polohrubou) mléko 200 ml, cukr krupice 70 g, máslo změklé( při pokojové teplotě) 70 g, droždí kostka (42 g), vejce - 1 celé + 1 žloutek sůl špetka. NÁPLŇ : netučný tvaroh 5OO g ve stříbře (lze i vaničkový), vejce 3 ks, cukr krupice 3O g, vanil.cukr 1 ks, krupička dětská 2 rovné lžíce, dle potřeby mléko. ŽMOLENKA : polohrubá mouka 100 g (lze i hladká), máslo 125 g, cukr krupice 70 g - 1OO g (dle chuti), vanil.cukr 1 ks, špaldové vločky 40 g - nadrtit, mandle mleté 2O g, mandlová tresť - 4 kapky. Hrušky 8 - 10 ks dle velikosti (já měla 8 větších). Moučkový cukr na posypání koláče.
|
|
Chcete-li recept vylepšit, máte-li podobný nebo jiný zajímavý recept na hruškový koláč s tvarohovou náplní a špaldovou žmolenkou,
pochlubte se s ním v diskuzi. Děkujeme
|
Otázky a odpovědi týkající se receptu na Hruškový koláč s tvarohovou náplní a špaldovou žmolenkou - diskuse je zatím prázdná - vložte svůj příspěvek jako první
Vložit nový komentář/dotaz/odpověď Hruškový koláč s tvarohovou náplní a špaldovou žmolenkou
|
|
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|