|
Recept na Hovězí pečeně Esterházy s krupicovým nokem
Recept na Hovězí pečeně Esterházy s krupicovým nokem je zařazen v kategorii hovězí maso.
K přípravě Hovězí pečeně Esterházy s krupicovým nokem budete potřebovat níže uvedené suroviny, které si dopředu nakupte a nachystejte.
|
Použité suroviny:
na maso: - 1 kg hovězí plece - 80 g špeku - 100 g másla - 160 g mrkve - 160 g celeru - 160 g petržele - nastrouhaná kůra z 1 citonu - 1 L hovězího vývaru - 250 ml zakysané smetany - 40 g jíšky - sůl, pepř na noky: - 200 ml mléka - 100 g másla - 100 g polohrubé mouky - 100 g krupice - 2 žloutky - 4 bílky - špetka muškátového oříšku - sůl.
|
|
Zvětšit obrázek
|
Recept na Hovězí pečeně Esterházy s krupicovým nokem
Recept na Hovězí pečeně Esterházy s krupicovým nokem: Postup na maso: Polovinu očištěné zeleniny nakrájíme na tenké nudličky (jako sirky), polovinu nakrájíme na kostky 1x1 cm. V rendlíku nejprve orestujeme na polovině másla na středním ohni nudličky zeleniny. Stačí cca.2 minuty, měly by zůstat křupavé. Citronovou kůru přidáme k orestované zelenině. Zamícháme, sundáme z plotny a přendáme do misky. Maso vydatně osolíme a opepříme ze všech stran a prošpikujeme ho kousky špeku nakrájeného na špalíčky 1x7 cm. Poté na druhé polovině másla maso orestujeme na prodším ohni ze všech stran spolu s druhou polovinou zeleniny nakrájenou na kostky. Jakmile bude maso zatažené a zlatavé, zalijeme ho vývarem, přivedeme k varu, přikryjeme pokličkou, oheň stáhneme na minimum a dusíme doměkka asi 2 hodiny. Starší maso se může dusit i déle. Až bude maso měkké, můžeme ho vyjmout a vyvařenou šťávu přecedit přes síto a propasírovat (kdo chce, nemusí omáčku cedit, zelenina se částečně rozvaří a klidně v omáčce může zůstat) přidáme podle potřeby jíšku, promícháme a provaříme ještě 15 minut již bez pokličky. Poté přidáme zakysanou smetanu, orestované nudličky zeleniny s citronovou kůrou, zamícháme a provaříme 1 minutu. Podle chuti dosolíme. Maso nakrájíme na plátky, na talíři zalijeme omáčkou a podáváme s krupicovým nokem. Postup na noky: Dáme vařit mléko. Do vařícího mléka přidáme máslo a vsypeme prosátou mouku a krupici. Přidáme špetku muškátového oříšku. Za stálého míchání na středním ohni připravíme tuhou hmotu, která se nelepí. Těsto necháme 10 minut za občasného míchání vychladnout. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Do prochladlého těsta vmícháme žloutky, sůl a tuhý sníh z bílků. Těsto necháme hodinu pořádně prochladnout v lednici. Dvěma lžícemi proti sobě vykrajujeme noky. Vaříme je v mírně osolené vodě 6 minut na středním ohni. Uvařené noky ihned zchladíme v ledové vodě. Podle potřeby noky přihřejeme na pařáčku s vodou, nebo je rychle na 20 vteřin prohřejeme těsně před podáváním ve vařící vodě.
Poznámka k receptu na Hovězí pečeně Esterházy s krupicovým nokem: Recept je z kuchařky "Kouzlo kuchyně Čech a Moravy aneb dědictví našich babiček". Podobný recept už tu sice je, ale s použitím trošku jiných surovin :-)
Doporučujeme navštívit diskuzi receptu Hovězí pečeně Esterházy s krupicovým nokem, kde se můžete zeptat na detaily přípravy,
uvést své vylepšení receptu nebo pochválit autora za kvalitní ispiraci.
|
|
|
Doplňující informace:
- Autor receptu: Mirusha
- Datum vložení: 08.03.2013
- Počet porcí: n/a
- Doba přípravy: n/a
- Zařazení receptu: Hovězí maso
- Suroviny: na maso: - 1 kg hovězí plece - 80 g špeku - 100 g másla - 160 g mrkve - 160 g celeru - 160 g petržele - nastrouhaná kůra z 1 citonu - 1 L hovězího vývaru - 250 ml zakysané smetany - 40 g jíšky - sůl, pepř na noky: - 200 ml mléka - 100 g másla - 100 g polohrubé mouky - 100 g krupice - 2 žloutky - 4 bílky - špetka muškátového oříšku - sůl
|
|
Chcete-li recept vylepšit, máte-li podobný nebo jiný zajímavý recept na hovězí pečeně esterházy s krupicovým nokem,
pochlubte se s ním v diskuzi. Děkujeme
|
Otázky a odpovědi týkající se receptu na Hovězí pečeně Esterházy s krupicovým nokem - diskuse je zatím prázdná - vložte svůj příspěvek jako první
Vložit nový komentář/dotaz/odpověď Hovězí pečeně Esterházy s krupicovým nokem
|
|
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|