|
Recept na Hlučínské koláče
Recept na Hlučínské koláče je zařazen v kategorii sladká jídla.
K přípravě Hlučínské koláče budete potřebovat níže uvedené suroviny, které si dopředu nakupte a nachystejte.
|
Použité suroviny:
•Těsto: •600 g polohrubá mouka •400 g hladká mouka •250 g cukr krupice •150 g máslo (Hera) •50 g sádlo •50 g olej •80 g droždí (2 kostky) •20 g sůl (3 KL) •asi 500ml mléko •3 žloutky •. •Na pomašlování koláčů: •1 vejce •4 PL mléka •. •Posypka: •600 g hladká mouka •300 g máslo (Hera) •300 g práškový cukr •1 žloutek •. •Nádivky •(na uvedenou dávku z 1kg mouky, je potřeba minimálně 1,5 kg náplně, povidlové méně) •. •Tvarohová: •1 kg tvaroh •200 g práškový cukr •4 žloutky •100 g rozinky •sůl •citrónová kůra •Smísit a vmíchat: •100 g rozpuštěné máslo •. •Maková •500 g mletého máku •1 l mléka •200 g cukr •100 g rozinky •sůl •kůra, skořice, (badyán) •Povařit a vmíchat: •150 g rozpuštěné máslo •rum •Na zahuštění perník, piškoty •. •Povidlová •500 g povidel •cukr dle chuti •½ KL badyán •sůl •75 g rozpuštěné máslo •rum •K zahuštění pomleté piškoty, perník.
|
|
Zvětšit obrázek
|
Recept na Hlučínské koláče
Recept na Hlučínské koláče: Smíšením surovin nachystáme posypku a dáme do chladna. Nachystáme náplně. Do mísy prosejeme teplou mouku, osolíme a přidáme z části vlažného mléka, 1 KL cukru a kvasnic vzejitý kvásek a v teplém mléce rozmíchané žloutky a cukr. Zpracujeme těsto a na závěr do něj po částech zapracujeme vlažné roztopené tuky. Těsto vypracujeme, až je hladké a necháme kynout. Po vykynutí propracujeme a necháme čtvrt hodiny kynout. Pak znovu propracujeme a čtvrt hodiny necháme kynout. Uždibujeme těsto a dlaněmi tvarujeme kuličky které necháme na vále krátce kynout. Z těsta tvoříme placičky, zabalíme do nich náplně a dobře uzavřeme. Klademe na pečící papír na plechu švem dolů (povidlové švem nahoru) a necháme ještě chvilku kynout. Pak těsto s náplní zploštíme do tvaru koláčků a potřeme vejcem. Do středu koláčku dáme kuličku z posypky a kolem klademe z posypky vytvořené „okvětní lístky“ do tvaru kytičky. Plný plech dáme do trouby vyhřáté na 190˚C a pečeme 15 – 20 minut dozlatova. Poznámka: Pracujeme v teple a suroviny můžeme temperovat na 25°C v troubě. Stejně tak můžeme těsto nechat kynout v troubě při 25°C. Tuk se nejlépe vpraví do těsta rukou; ne obvyklým hnětením dlaní ale mícháním pouhými prsty (jako hrabičkami) S těstem se velmi dobře pracuje… Můžeme je uždibovat…, ale já je odkrajuji PL a odvažuji po 40 (20, 80) g na váze. Nádivku také odvažuji a dávám jí 0,75 x váha těsta (40g těsta + 30g náplně) „Okvětní lístky“ se nejrychleji tvoří z kousků posypky mezi prvními třemi prsty (ve tvaru „špetka“). Zruční jedinci to dokážou obouruč… Pokud nechcete mít na podnose řadu nakousnutých koláčků tak neopomeňte koláčky nějakým způsobem označit podle jednotlivých náplní… Živě si dovedu představit, jak by to u nás vypadalo kdybych dělal s ořechovou náplní
Poznámka k receptu na Hlučínské koláče: Jedná se o slavnostní (tedy drahé…, jenom toho cholesterolu co je v nich!!!) koláče, které se na Prajzké pekly původně asi 15cm velké. Pro tuto velikost je na jeden kousek potřeba 80 – 100g těsta. Na1ks, v dnešní době obvyklé velikosti, je potřeba asi 40g těsta a kdo si chce s koláčky opravdu vyhrát, tak vezme 20g těsta na kus… Stojí psáno, že z 1kg mouky vyjde 60 až 65 koláčků. Mně se vedle 4ks maxikoláčů podařilo nacpat na plechy ještě dalších 60 midi a minikoláčků. Práce mi vzala 3 hodiny života! Pravda, s tím zdobením jsem se moc nepáral… A až po upečení mi doplo, že ta drobenka je vlastně skoro čistokrevné linecké těsto! Pokud jste uvařili, jídlo vám chutnalo a napíšete to do komentářů, tak se asi neurazím… Pokud jste uvařili, jídlo vám nechutnalo, napište to do komentářů; já se neurazím a ostatním tím jen posloužíte… Pokud se vám recept líbí a dáte mu bod, tak je zbytečné to psát do komentářů… Pokud se vám recept nelíbí, klidně napište proč. Vaše připomínky zvážím a recept případně doplním, opravím, či vymažu…
Doporučujeme navštívit diskuzi receptu Hlučínské koláče, kde se můžete zeptat na detaily přípravy,
uvést své vylepšení receptu nebo pochválit autora za kvalitní ispiraci.
|
|
|
Doplňující informace:
- Autor receptu: casino
- Datum vložení: 07.09.2014
- Počet porcí: 60
- Doba přípravy: n/a
- Zařazení receptu: Sladká jídla
- Suroviny: •Těsto: •600 g polohrubá mouka •400 g hladká mouka •250 g cukr krupice •150 g máslo (Hera) •50 g sádlo •50 g olej •80 g droždí (2 kostky) •20 g sůl (3 KL) •asi 500ml mléko •3 žloutky •. •Na pomašlování koláčů: •1 vejce •4 PL mléka •. •Posypka: •600 g hladká mouka •300 g máslo (Hera) •300 g práškový cukr •1 žloutek •. •Nádivky •(na uvedenou dávku z 1kg mouky, je potřeba minimálně 1,5 kg náplně, povidlové méně) •. •Tvarohová: •1 kg tvaroh •200 g práškový cukr •4 žloutky •100 g rozinky •sůl •citrónová kůra •Smísit a vmíchat: •100 g rozpuštěné máslo •. •Maková •500 g mletého máku •1 l mléka •200 g cukr •100 g rozinky •sůl •kůra, skořice, (badyán) •Povařit a vmíchat: •150 g rozpuštěné máslo •rum •Na zahuštění perník, piškoty •. •Povidlová •500 g povidel •cukr dle chuti •½ KL badyán •sůl •75 g rozpuštěné máslo •rum •K zahuštění pomleté piškoty, perník
|
|
Chcete-li recept vylepšit, máte-li podobný nebo jiný zajímavý recept na hlučínské koláče,
pochlubte se s ním v diskuzi. Děkujeme
|
Otázky a odpovědi týkající se receptu na Hlučínské koláče - diskuse je zatím prázdná - vložte svůj příspěvek jako první
Vložit nový komentář/dotaz/odpověď Hlučínské koláče
|
|
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|