|
Recept na Dort Bonsai
Recept na Dort Bonsai je zařazen v kategorii dorty.
K přípravě Dort Bonsai budete potřebovat níže uvedené suroviny, které si dopředu nakupte a nachystejte.
|
Použité suroviny:
korpus do malého klasického pekáčku: 375 g mouky 360 g cukru (2x180) 6 vajec 225 ml oleje 150 ml vody 1 prášek do pečiva 2 PL hořkého kakaa na obarvení části těsta na krém: banánový krém s ledovými kaštany: 1 máslo 1 banánový pudink 80 g moučk.cukru 1 vanilkový cukr 0,3l vody 3 x balení Ledových kaštanů Na proložení 3 větší banány višňová marmeláda na potření 1 Margotka k nastrouhání 1 kyblíček o váze 1,4kg potahové a modelovací hmoty Smartflex Velvet sojový suk do vnitřku kmene, pár drátků a odvahu, není to tak těžký, jak se může zdát..
|
|
Zvětšit obrázek
|
Recept na Dort Bonsai
Recept na Dort Bonsai: na korpus: Ušleháme bílky, přidáme polovinu cukru ( 180g) a vyšleháme do husta. V druhé míse šleháme žloutky s dalšími 180g cukru, můžeme přidat pár kapek esence..vanilková, mandlová, ovocná. Postupně přiléváme olej,vodu a mouku zamíchanou s práškem do pečiva. Nakonec vmícháme opatrně sníh. Třetinu těsta dáme zpátky do nádoby, kde jsme šlehali bílky a obarvíme ji kakaem. Do vymazané a vysypané formy střídavě klademe těsto po lžících. Dáme na každou půlku pekáčku jednu lžíci tmavou a na to dvě lžíce světlého těsta. Takto to stále opakujeme až do spotřebování těsta. Nemícháme!!! Tím vytvoříme v reliéfu řezu hezký melír. Pečeme ve vyhřáté troubě na cca 160°C. Pozor, těsto má někdy tendenci udělat uprostřed bouli, po upečení dort hned vyklopte na mřížku, tím se vršek hezky srovná. na krém: Pudink svaříme ve vodě do husta. Do horkého vmícháme nalámanou čokoládu a mícháme do rozpuštění. Přikryjeme fólií a necháme schladnout. Změklé máslo vyšleháme s cukry do pěny a pomalu všleháváme pudinkovou směs. V případě sražení nahřejeme kousek 100% tuku a horký jej zašleháme, tím se krém vyhladí. Korpus na srovnaném vršku obřízneme stejně jako bychom dělali krtkův dort. Necháme asi 2cm mantinel a vnitřek do hloubky 3 cm opatrně vydlabeme a vyřežeme. Nerovnosti nevadí. Potom 2X obřízneme korpus, nejlépe zubatým nožem. Ideální je steakový nůž. Nitkou přeřízneme jako knedlík. Opatrně odklopíme. Spodek pomažeme krémem, poklademe banánem na plátky. Příklopnou část pomažeme marmeládou. Takto uděláme i druhé patro a dort zkompletujeme. Omažeme krémem a zbytek si necháme na vršek. Dáme zatuhnout do chladu, nejlépe přes noc a nebo aspoň do mrazu. Nabarvíme si hmotu dle chuti. Já se pokoušela o dekor mramoru pomocí oranžové, černé a kousku bílé potahovky. Vyválíme a potáhneme od dna misky na bonsai. Uhladíme nejen na misce , ale i pár cm od misky. Odkrojíme (nejlépe rádelkam na pizzu), aby zbyl tak 3cm lemu. Opatrně otočíme korpus a lem zahneme přes mantinel dovnitř a upravíme, aby to bylo co nejhladší. Do vnitřku naneseme zbytek krému a do něj posadíme bonsai. Krém zakryjeme strouhanou Margotkou, která navodí iluzi zeminy. Bonsai si vyrobíme pár dní předem, aby dostatečně vyschla a vytvrdla. Jako základ použijeme sojový suk, do kterého ze spoda vpíchneme 4 parátka do půlky a zapíchneme suk do polystyrénu, nebo do pěnové podložky. Nabarvíme si hnědou hmotu. Přiměřený kus vyválíme tak na 1cm tloušťky a suk obalíme. Upravujeme a tvoříme dole kořeny. Do vrchu suku vpíchneme drátky a ty také obalíme hmotou. Dotvoříme korunu, zazaplátujeme dírky a pomocí kostic, nebo nožíku si vytvoříme strukturu kůry po celé bonsai. Vypodložíme větvičky kelímky, krabičkami, aby vše zaschlo a vahou se to neohlo až dolu. Z kousku zelené hmoty vyválíme placičku asi 0.3mmm, vykrajovátkem naznačíme lísteček a do jeho středu vtlačíme opatrně kousek drátku, aby vyčnívala jakoby stopka. Lísteček dovykrojíme, vytvarujeme do přirozenosti a dáme zaschnout. Zaschlé lístečky opatrně vpichujeme do větviček bonsaie a na závěr uděláme drobné kytičky, které přilepíme pomocí pár kapek vody do lístečků.
Poznámka k receptu na Dort Bonsai: Korpus z Dortománie, nápady a inspirace posbírané po netu. Dnes ho vezem pantátovi, ma bonsaiky v zahradě a dnes kulatiny. No snad to ta moje scifibonsai ( v podstatě vymyšlený druh) přežije, tedy tu cestu v tom teple;-)
Doporučujeme navštívit diskuzi receptu Dort Bonsai, kde se můžete zeptat na detaily přípravy,
uvést své vylepšení receptu nebo pochválit autora za kvalitní ispiraci.
|
|
|
Doplňující informace:
- Autor receptu: srettka
- Datum vložení: 25.06.2012
- Počet porcí: n/a
- Doba přípravy: n/a
- Zařazení receptu: Dorty
- Suroviny: korpus do malého klasického pekáčku: 375 g mouky 360 g cukru (2x180) 6 vajec 225 ml oleje 150 ml vody 1 prášek do pečiva 2 PL hořkého kakaa na obarvení části těsta na krém: banánový krém s ledovými kaštany: 1 máslo 1 banánový pudink 80 g moučk.cukru 1 vanilkový cukr 0,3l vody 3 x balení Ledových kaštanů Na proložení 3 větší banány višňová marmeláda na potření 1 Margotka k nastrouhání 1 kyblíček o váze 1,4kg potahové a modelovací hmoty Smartflex Velvet sojový suk do vnitřku kmene, pár drátků a odvahu, není to tak těžký, jak se může zdát.
|
|
Chcete-li recept vylepšit, máte-li podobný nebo jiný zajímavý recept na dort bonsai,
pochlubte se s ním v diskuzi. Děkujeme
|
Otázky a odpovědi týkající se receptu na Dort Bonsai - diskuse je zatím prázdná - vložte svůj příspěvek jako první
Vložit nový komentář/dotaz/odpověď Dort Bonsai
|
|
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|