|
Recept na Dort Bartík
Recept na Dort Bartík je zařazen v kategorii dorty.
K přípravě Dort Bartík budete potřebovat níže uvedené suroviny, které si dopředu nakupte a nachystejte.
|
Použité suroviny:
Na korpus od Isindy: 20dkg polohrubé mouky 20dkg cukru písek 4 vejce 2 rovné lžičky prášku do pečiva 10 lžic oleje 8 lžic horké vody pár kapek rumové tresti špetka soli Na krém: 1 máslo 1 pudinkový prášek čokoládový 2PL hořkého kakaa 1/4l mléka 3PL cukru krupice 1PL rumu Na prokapání příklopek: 1PL hořkého kakaa 2PL horké vody Na proložení 1 velký banán Na potažení a zdobení smartflex velvet Vytištěný obrázek z netu.
|
|
Zvětšit obrázek
|
Recept na Dort Bartík
Recept na Dort Bartík: Bílky se špetkou soli vyšleháme do tuhého sněhu. Ve větší míse šleháme žloutky s cukrem, dokud hmota nezbělá a nekolikanásobně nenabude, pak přidáme po lžících horkou vodu, každou zašleháme, poté stejně přidáme olej. Konečná hmota by měla být téměř bílá a neměly by v ní být cítit krystalky cukru (pokud tam ještě jsou, stále šlehejte, dokud se nerozpustí). Do žloutkové směsi přimícháme vařečkou mouku smíchanou s práškem do pečiva, pořádně promícháme a nakonec přidáme sníh. Ten se vmíchává velmi jemně, jen se hmota zespoda překlápí přes sníh pořád dokola, dokud se nesmísí. Pokud budete míchat příliš razantně, vyžnete ze sněhu vzduch a korpus nevyběhne. Dortovou formu vyložíme na dne pečicím papírem, pokud máte olej ve spray, stačí papír a boky vystříkat, jinak vymažte sádlem a vysypte hrubou moukou. Do formy nalijeme těsto, urovnáme a dáme do trouby předehřáté na 175°C. Teplotu ztlumíme na 150°C a pečeme cca 40min. Po 40 min. zkusíme špejlí, jestli se na ni nelepí těsto, vyndáme z trouby a necháme ve formě cca 5min. odpočinout. Pak nožem oddělíme případně přilepené boky, z korpusu oddělíme postranní kruh a korpus necháme vychladnout. Na krém svaříme klasicky pudink do husta, překryjeme fólií a dáme vychladit. Změklé máslo vyšleháme a do něj zašleháváme po lžících pudink a rum. Vychladlý korpus dvakrát lehce dokola nařízneme a pomocí nitě jej překrojíme, jako se krájí knedlíky. Spodní části namažeme krémem, poklademe banánem na plátky. Příklopnou část lehce pokropíme rozmíchaným kakaem v horké vodě. Potřeme jí slabě krémem a přiklopíme. Skompletovaný korpus pomažeme zbytkem krému, vyrovnáme nerovnosti, uhladíme a dáme stuhnout. Stuhlý korpus si přeměříme nitkou přes celou šíři i s výškou boků, aby jsme věděli, na kolik máme rozválet potahovou hmotu. Hmotu krátce nahřejeme v mikrovlnce a rozvalujeme. Přeneseme na korpus a opatrně uhlazujeme a rovnáme. Přebytečnou hmotu odřízneme a doupravíme patu dortu. Nabarvíme si hmotu podle potřeb. Lehce rozválíme, přiložíme obrázek a pomocí špendlíku si propícháním naznačíme rysy. Ty potom nožem vyřežeme. Skládáme přímo na obrázek a když máme obrázek kompletní, přeneseme na dort, který v místě kontaktu s obrázkem lehce navlhčíme. Na kytičku vykrojíme velkou kytkou límeček ozdobíme dle možnostím přichytíme k ručce a umotáváme jednoduché růžičky z rozváleného a přehnutého proužku. Následně je vodou přilepujeme do límce. Doupravíme a ze zbytků hmoty ozdobíme boky(dělala jsem jen barevné puntíky). Také můžeme umotat copánek a tím ozdobit patu dortu.
Poznámka k receptu na Dort Bartík: Chtěla jsem původně postavičku, ale nějak se mi do ní nechtělo, tak jsem si to chtěla usnadnit a stejně jsem si zapiplala:-) Joo, je to jakoby Bárt koukal z vnitřku dortu zespoda nahoru. Dvakrát se mi dort nelíbí, ale dcera byla nadšená...jen mi taktně připoměla, že jsem Bártovi zapoměla udělat ouško a nos:-D tak jsem ho na reklamaci dodělala:-))))
Doporučujeme navštívit diskuzi receptu Dort Bartík, kde se můžete zeptat na detaily přípravy,
uvést své vylepšení receptu nebo pochválit autora za kvalitní ispiraci.
|
|
|
Doplňující informace:
- Autor receptu: srettka
- Datum vložení: 12.04.2012
- Počet porcí: n/a
- Doba přípravy: n/a
- Zařazení receptu: Dorty
- Suroviny: Na korpus od Isindy: 20dkg polohrubé mouky 20dkg cukru písek 4 vejce 2 rovné lžičky prášku do pečiva 10 lžic oleje 8 lžic horké vody pár kapek rumové tresti špetka soli Na krém: 1 máslo 1 pudinkový prášek čokoládový 2PL hořkého kakaa 1/4l mléka 3PL cukru krupice 1PL rumu Na prokapání příklopek: 1PL hořkého kakaa 2PL horké vody Na proložení 1 velký banán Na potažení a zdobení smartflex velvet Vytištěný obrázek z netu
|
|
Chcete-li recept vylepšit, máte-li podobný nebo jiný zajímavý recept na dort bartík,
pochlubte se s ním v diskuzi. Děkujeme
|
Otázky a odpovědi týkající se receptu na Dort Bartík - diskuse je zatím prázdná - vložte svůj příspěvek jako první
Vložit nový komentář/dotaz/odpověď Dort Bartík
|
|
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|