RECEPTY | Kuchařka s recepty na vaření online
Recepty - kuchařka online

 Recept na Domácí sojový jogurt II

    Recepty, vaření, online kuchařka, Recept na Domácí sojový jogurt II, recepty Domácí sojový jogurt II, Domácí, sojový, jogurt, II


Recept na Domácí sojový jogurt II

Recept na Domácí sojový jogurt II je zařazen v kategorii dietní recepty - ostatní. K přípravě Domácí sojový jogurt II budete potřebovat níže uvedené suroviny, které si dopředu nakupte a nachystejte.

Použité suroviny:
sojové mléko sojový jogurt s živou kulturou (želatinový ztužovač za studena) - viz aktualizace receptu v květnu 2013.

Domácí sojový jogurt II
Zvětšit obrázek

Recept na Domácí sojový jogurt II

Recept na Domácí sojový jogurt II:
Sojové mléko zahřejeme na 35-40 °C a smícháme se sojovým jogurtem. Na každých 100 ml mléka počítáme 1 plnou kávovou lžičku jogurtu. Směs přelijeme do skleniček a zavíčkujeme. Necháme na teplém místě dokud jogurt nezhoustne, trvá to přibližně 8 hodin. Hotový jogurt uskladníme v lednici a spotřebujeme do jednoho týdne. Zkoušela jsem použít sojová mléka Alpro, Provamel a Alnatura, jogurt se podařil ze všech. Jako zdroj jogurtové kultury jsem použila bílý jogurt Provamel, Alpro (k dostání je zatím asi pouze v zahraničí), Joya. Podobně lze „množit“ i kysané sojové nápoje, např. Sojkyšku. Použitím vanilkového nebo čokoládového sojového mléka lze připravit výborný ochucený jogurt. Případně lze hotový jogurt dochutit kakaem (pozor na obsah mléka), džemem, medem nebo ovocem. Pro „zrání“ jogurtu je vhodné jakékoli teplé místo. V zimě ho dávám na kamna, v létě za okno (v tom případě je třeba ho zabalit, aby k němu nešlo světlo). Také je možné ho nechat zabalený pod peřinou. Trochu sofistikovanější metodou je použití jogurtovače, není však nutný, opravdu stačí jen nějaké teplé místo. Aktualizace květen 2013: Poslední dobou se mi nedaří připravit hustý jogurt. Podle ohlasů návštěvníků mých www stránek nejsem sama. Pustila jsem se proto do pátrání, jak jogurtu pomoci, aby víc "zjogurtovatěl". Výrobci si pomáhají nejrůznějšími zahušťovadly, nám asi nezbyde, než si z nich vzít příklad. Zkoušela jsem zahuštění želatinou, které se osvědčilo (postup viz níže). Kromě toho by šlo pravděpodobně použít i bezlepkový škrob, např. kukuřičný nebo tapiokový, to jsem ale ještě netestovala. Kromě problémů s hustotou se mě často čtenáři ptají na možnost použití jiného rostlinného mléka než sojového. Zde mám bohužel špatnou zprávu, zdá se, že sojové mléko je opravdu nejvhodnější a jogurty z ostatních "mlék" (rýžového, mandlového, ovesného - pouze pro ty, kterým nevadí lepek) nezhoustnou, pravděpodobně z důvodu nízkého obsahu bílkovin. Příprava sojového jogurtu s využítím ztužovače: Na 1 litr mléka počítáme 125-150 g sojového jogurtu a 1 balení želatinového ztužovače za studena (od Dr Oetkera). Sojové mléko zahřejeme na 35-40 °C, vmícháme jogurt a ztužovač, nalijeme do skleniček a necháme na teplém místě nebo v jogurtovači zrát.

Poznámka k receptu na Domácí sojový jogurt II:
Na závěr malá kalkulace. Sojový jogurt Joya bílý stojí okolo 20 Kč (125 g), Sojade bílý 45 Kč (400 g), Sojade vanilkový dokonce 70 Kč (400 g). Oproti tomu 1 l sojového mléka Alnatura je za 37 Kč, Provamel 45 Kč a asi nejchutnější Alpro 50 Kč. Cena ochuceného sojového mléka (např. vanilka, čokoláda) se pohybuje mezi 40 a 60 Kč za 1 litr. I když se k ceně mléka připočte energie a vlastní práce, stále jogurt vychází téměř o polovinu levněji než kupovaný. Navíc víte, co obsahuje, že opravdu nepotkal laktózu, mléčné bílkoviny a žádnou chemii. Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.

Doporučujeme navštívit diskuzi receptu Domácí sojový jogurt II, kde se můžete zeptat na detaily přípravy, uvést své vylepšení receptu nebo pochválit autora za kvalitní ispiraci.

Doplňující informace:
  • Autor receptu: petram
  • Datum vložení: 16.03.2012
  • Počet porcí: n/a
  • Doba přípravy: n/a
  • Zařazení receptu: Dietní recepty - Ostatní
  • Suroviny: sojové mléko sojový jogurt s živou kulturou (želatinový ztužovač za studena) - viz aktualizace receptu v květnu 2013
 
Chcete-li recept vylepšit, máte-li podobný nebo jiný zajímavý recept na domácí sojový jogurt ii, pochlubte se s ním v diskuzi. Děkujeme

Diskusní fórum Otázky a odpovědi týkající se receptu na Domácí sojový jogurt II - diskuse je zatím prázdná - vložte svůj příspěvek jako první

Vložit nový komentář/dotaz/odpověď Domácí sojový jogurt II

Položky označené * je nutné vyplnit.
Vaše jméno *:
Email :
Předmět *:
Text příspěvku *:
Opište kód *:
(ochrana proti spamu)
"recept"
Jesliže chcete dostávat reakce/odpovědi na Váš příspěvek, nezapomeňte vyplnit
položku "Email". Váš email nebude zobrazen, ani jinak využit/zneužit.

 


Nenašli jste co hledáte?
Zkuste Google vyhledávání!

Custom Search

ROZDĚLENÍ DLE KATEGORIÍ
Bezmasá jídla
Bramborová jídla
Cukroví
Dietní recepty
Domácí pekárna
Dorty
Drůbeží maso
Grilování
Houby
Hovězí maso
Jiné maso
Luštěniny
Mikrovlnná trouba
Minutky
Mleté maso
Mořské plody
Moučníky
Nápoje
Omáčky
Ostatní
Pizzy
Pokrmy z vnitřností
Polévky
Pomalý hrnec
Pomazánky
Předkrmy
Přílohy
Pro děti
Pro začátečníky
Ryby
Saláty
Sladká jídla
Slané pečivo
Studená kuchyně
Sýry
Těstoviny
Vepřové maso
Zavařeniny
Zdobení
Zeleninová jídla

SUROVINY
Přehled nejběžnějších surovin, ze kterých vaříte: zobraz všechny suroviny

Běžné suroviny
Koření
Maso
Mléčné výrobky
Ostatní
Ovoce
Přílohy
Přísady
Zelenina

Probíhající diskuze
Poslední diskutované recepty:

hamannovy uši - Hamanovy uši
Vložil: Honza Vodička
2022-03-24 09:26:25

Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle toda raba...
Husa - Husička v pomalém hrnci
Vložil: Sylva
2021-12-13 08:17:27

Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ...
králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci
Vložil: Michal Procházka
2020-10-23 23:29:37

Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ? Děkuji...
hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci
Vložil: Ariana
2020-06-25 21:20:59

Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c...
Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát
Vložil: Marie H.
2020-05-13 23:28:50

Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím....


recept-online.cz - online kuchařka s mnoha recepty na přípravu chutných a zdravých jídel
sitemap.txt
TOPlist