|
Recept na Domácí chléb vhodný i na Jendův Plecovník
Recept na Domácí chléb vhodný i na Jendův Plecovník je zařazen v kategorii přílohy.
K přípravě Domácí chléb vhodný i na Jendův Plecovník budete potřebovat níže uvedené suroviny, které si dopředu nakupte a nachystejte.
|
Použité suroviny:
TĚSTO: Hladká mouka 1kg, vařené brambory 3 středně velké, sůl 4 lžičky, kmín 2 - 3 lžičky, chlebové koření 1/4 lžičky nebo pár zrnek fenyklu, voda. KVÁSEK: droždí 40g, vlažná voda 5lžiček, cukr krupice 1 lžička, hladká mouka 1 lžíce..
|
|
Zvětšit obrázek
|
Recept na Domácí chléb vhodný i na Jendův Plecovník
Recept na Domácí chléb vhodný i na Jendův Plecovník: Suroviny na kvásek smícháme v nahřátém porcelánovém hrnku a v teple necháme asi 10-15 min. kvasit. Do mísy vsypeme prosátou mouku, přidáme na jemném struhadle nastrouhané brambory, sůl, kmín, chleb.koření, kvásek a necelý půl litr vlažné vody. Vše spojíme v těsto a na vále řádně propracujeme. Dáme kynout v míse pod utěrku na teplé místo až nám těsto zdvojnásobí svůj objem (30 - 45 min). Vykynuté těsto rozdělíme na 2 díly, každý vypracujeme a vytvarujeme do tvaru bochánků nebo šišek. Plechy posypeme vrstvou hl.mouky, na kterou položíme chleby a necháme pod utěrkou ještě asi 15 až 20min. kynout - pozor aby nám už moc nekynuly v troubě, mají pak chuť praskat. Po vykynutí smeteme z plechu přebytečnou mouku, necháme ji jen pod chlebem, povrch chlebů potřeme mašlovačkou osolenou vodou a vložíme do rozpálené trouby na 200°C na 15 min. Potom chléb opět potřeme osolenou vodou, zmírníme teplotu trouby na 175°C, po 15 min. na 160°C a pečeme dalších 15 min. Pak chléb opět potřeme osolenou vodou a ještě 5 - 10 min. dopékáme (dle potřeby zvýšíme teplotu kvůli barvě chlebů). Upečený chléb vyjmeme z trouby, potřeme lehce osol.vodou a necháme pomalu chladnout nejprve na plechu, pak přendáme na mřížku, aby se nám zespodu nezapařil.
Poznámka k receptu na Domácí chléb vhodný i na Jendův Plecovník: Já dělám nejčastěji - i na Jendův Plecovník http://www.toprecepty.cz/recept/4382-plecovnik/ - mouku hladkou pšeničnou a mouku tmavou žitnou půl na půl a na Plecovník dělám těsto z poloviční dávky. Těsto nechám v míse nakynout, pak roztáhnu ručně do placky (dle velikosti a tvaru masa), pečlivě zabalím aby se mi někde těsto neotvíralo, zformuji do takového tvaru aby byl bochník / šiška souměrné, -proto aby se nám stejnoměrně propékal ze všech stran. Jinak vše dle receptu. Doba pečení je též 45 - 50 min. Recept na základní chléb mám z knihy Kuchařka z babiččina receptáře, kde je spousta dobrých receptů a rad o zavařování, vaření, domácí lékárně, ...
Doporučujeme navštívit diskuzi receptu Domácí chléb vhodný i na Jendův Plecovník, kde se můžete zeptat na detaily přípravy,
uvést své vylepšení receptu nebo pochválit autora za kvalitní ispiraci.
|
|
|
Doplňující informace:
- Autor receptu: mirca75
- Datum vložení: 03.06.2009
- Počet porcí: n/a
- Doba přípravy: n/a
- Zařazení receptu: Přílohy
- Suroviny: TĚSTO: Hladká mouka 1kg, vařené brambory 3 středně velké, sůl 4 lžičky, kmín 2 - 3 lžičky, chlebové koření 1/4 lžičky nebo pár zrnek fenyklu, voda. KVÁSEK: droždí 40g, vlažná voda 5lžiček, cukr krupice 1 lžička, hladká mouka 1 lžíce.
|
|
Chcete-li recept vylepšit, máte-li podobný nebo jiný zajímavý recept na domácí chléb vhodný i na jendův plecovník,
pochlubte se s ním v diskuzi. Děkujeme
|
Otázky a odpovědi týkající se receptu na Domácí chléb vhodný i na Jendův Plecovník - diskuse je zatím prázdná - vložte svůj příspěvek jako první
Vložit nový komentář/dotaz/odpověď Domácí chléb vhodný i na Jendův Plecovník
|
|
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|