|
Recept na Citrónové rizoto podle Nigelly
Recept na Citrónové rizoto podle Nigelly je zařazen v kategorii přílohy.
K přípravě Citrónové rizoto podle Nigelly budete potřebovat níže uvedené suroviny, které si dopředu nakupte a nachystejte.
|
Použité suroviny:
300 g rýže 1 litr zeleninového vývaru 2 šalotky nebo jarní cibulky 3 lžíce jemně strouhaného celeru 2 lžíce másla 1 lžíce olivového oleje kůra z ½ řádně omytého citrónu 2 větvičky jemně nasekaného rozmarýnu Citrónová omáčka: šťáva z 1 citrónu, 1 žloutek, 4 lžíce šlehačky, 4 lžíce strouhaného parmazánu a trochu na posyp sůl, pepř.
|
|
Zvětšit obrázek
|
Recept na Citrónové rizoto podle Nigelly
Recept na Citrónové rizoto podle Nigelly: 1) Nejdříve si nachystáme 1 litr zeleninového vývaru ( = poměr cca 1 litr vody + 300 g rýže stačí na uvaření měkké rýže); nakrájíme najemno rozmarýn; nastrouháme citrónovou kůru; nastrouháme parmazán a jdeme na to: 2) Nakrájíme úplně najemno cibulku a s jemně strouhaným celerem osmažíme na hlubší pánvi nebo pekáčku na másle+olivovém oleji (ten se přidá proto, aby se máslo nepřipalovalo a aby se cibulka nepřipalovala, můžeme ji mírně posolit – sůl uvolní tekutinu zevnitř cibule a ta zabrání její připálení) . 3) Přisypeme rýži, chvíli společně orestujeme a začneme zalévat vývarem, nejdříve po částech a mícháme, až se vstřebá do rýže. Potom zalijeme zbytkem a už mícháme jen občas. Asi za 20 minut by měla být rýže uvařená (čas je orientační, záleží na druhu rýže…). 4) Doprostřed uvařené rýže vložíme citrónovou kůru a rozmarýn, odstavíme z ohně a zamícháme. 5) Vymícháme si citrónovou omáčku, až se pěkně spojí a lehce ji promícháme do rýže. Použila jsem zeleninový bujon, tak už sůl nebyla potřeba.
Poznámka k receptu na Citrónové rizoto podle Nigelly: Zdroj: "Vaření s Nigellou" (britská žurnalistka a rozhlasová hlasatelka Nigella Lawson se proslavila právě tímto gastronomickým seriálem. Začínala jako sloupařka hodnotící restaurace v časopisech a po úspěšném seriálu Vaření s Nigellou“, který se natáčel v jejím domě, vydala již několik kuchařek, za které dostala řadu cen a ocenění). Její recept Citrónové rizoto krásně voní po citrónu a rozmarýnu, ale nemusíte se bát množství použité citr.šťávy, protože smetana s parmazánem báječně vyrovná tuto kyselost. Na správné rizoto doporučuji použít krátkozrnou rýži Arborio (viz komentář Kamily z 5.2.2011), nebo rýži Carnaroli(viz komentář Chocolate 20.3.2011)
Doporučujeme navštívit diskuzi receptu Citrónové rizoto podle Nigelly, kde se můžete zeptat na detaily přípravy,
uvést své vylepšení receptu nebo pochválit autora za kvalitní ispiraci.
|
|
|
Doplňující informace:
- Autor receptu: jahoda
- Datum vložení: 04.04.2011
- Počet porcí: 5
- Doba přípravy: n/a
- Zařazení receptu: Přílohy
- Suroviny: 300 g rýže 1 litr zeleninového vývaru 2 šalotky nebo jarní cibulky 3 lžíce jemně strouhaného celeru 2 lžíce másla 1 lžíce olivového oleje kůra z ½ řádně omytého citrónu 2 větvičky jemně nasekaného rozmarýnu Citrónová omáčka: šťáva z 1 citrónu, 1 žloutek, 4 lžíce šlehačky, 4 lžíce strouhaného parmazánu a trochu na posyp sůl, pepř
|
|
Chcete-li recept vylepšit, máte-li podobný nebo jiný zajímavý recept na citrónové rizoto podle nigelly,
pochlubte se s ním v diskuzi. Děkujeme
|
Otázky a odpovědi týkající se receptu na Citrónové rizoto podle Nigelly - diskuse je zatím prázdná - vložte svůj příspěvek jako první
Vložit nový komentář/dotaz/odpověď Citrónové rizoto podle Nigelly
|
|
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|