|
Recept na Ciabatta (s prefermentem)
Recept na Ciabatta (s prefermentem) je zařazen v kategorii slané pečivo.
K přípravě Ciabatta (s prefermentem) budete potřebovat níže uvedené suroviny, které si dopředu nakupte a nachystejte.
|
Použité suroviny:
500 g mouky Farina „00“ manitoba (koupené na mouky.cz, odkaz v Poznámce) 420-430 g vody 5 g droždí 2 rovné lžičky soli NEBO 350 g hladké mouky 150 pšeničné chlebové mouky 440 g vody 2 rovné lžičky soli.
|
|
Zvětšit obrázek
|
Recept na Ciabatta (s prefermentem)
Recept na Ciabatta (s prefermentem): večer, den před pečením, umícháme preferment z 200 g vody 200 g manitoby asi 1 g droždí – vše vezmeme z odvážených, přichystaných surovin. Dobře promíchaný preferment uzavřeme v míse proti osýchání a necháme 12 hodin v teple místnosti pracovat. Zároveň s přípravou prefermentu dáme do jiné mísy předmočit další část mouky – smícháme 150 g mouky a 150 g vody a necháme do druhého dne. V „těstě“ proběhne autolýza, mouka bobtná a vytváří se lepková struktura. Ráno smícháme obě těsta – preferment i mouku s vodou – preferment je velice napěněný a nádherně voní. Přidáme zbytek mouky (150 g), v 50 g vody rozpuštěný zbytek droždí a vše necháme robotem asi 5 minut dobře promíchat. Přisypeme sůl a za stálého mísení dolijeme zbytek vody – je na každém, kolik si troufne. U tohoto těsta mám vyzkoušeno celkových 425 g vody. Těsto jsem mísila asi 8-10 minut, pak ho nechala 20 minut odpočívat a znovu robotem promísila. Vyndala jsem hák a těsto nechala v míse kynout asi hodinu. Vykynuté těsto pomocí stěrky prakticky vylijeme na pomoučený stůl a celý povrch mu posypeme moukou. Pomoučené těsto rozřízneme napůl a každou část těsta pomocí stěrky jakoby srolujeme. Jde to dobře, nebojte, povrch těsta drží jako blána pohromadě. Necháme asi 20 minut odpočinout, pak každou ciabattu přeložíme na třetiny, pomocí stěrky přesuneme na pečící fólii a tam srovnáme – pomoučenými prsty ji vytáhneme víc do délky a svrchu ji rovnoměrně prsty poďubkujeme, ať je všude stejně hrubá. Zatím, co se rozehřívá trouba, necháme ciabatty na fólii na plechu nakynout. Troubu i s dlaždicí a starým plechem na dně dobře vyhřejeme na 250-260°C, pak rychlým pohybem sesuneme ciabatty i s pečící fólií z plechu na dlaždici, do nahřátého plechu na dně trouby chrstneme asi 100 ml horké vody a necháme asi 10 minut péct. Ciabatty se začnou prakticky hned nafukovat. Po 10 minutách troubu krátce vyvětráme od páry, teplotu snížíme na 180°C a ciabatty dopečeme – asi 10-15 minut. Pracujeme-li s našimi moukami, je POSTUP práce, kromě počátku, stejný, jako píšu výše. Na preferment smícháme 200 g hladké mouky, 200 g vody a 1 g droždí – nejprve rozmíchat droždí ve vodě, pak až přidat mouku.Zvlášť smícháme 150 g pšeničné chlebové a 150 g vody a necháme předmočit (autolýza). Druhý den pak už pokračujeme přesně podle postupu. Řídké těsto je třeba robotem opravdu dobře vymíchat.
Poznámka k receptu na Ciabatta (s prefermentem): Původní recept na http://www.pekarnomanie.cz/ciabatta-s-prefermentem... Kůrka je pevná a křupavá, trochu žvýkavá. Střída nejvíc zavoní přímo v puse, při jídle – je lehounká, měkounká, vzdušná…a přesto trochu žvýkavá. I když neobsahují tuk, jsou ciabatty výborné i druhý den. Pokud má někdo strach z manipulace s dvěma poměrně velkými plackami řídkého těsta, může je před druhým rolováním trochu vytáhnout do délky, nakrájet na kusy a teprve ty potom přeložit. Po nakynutí a upečení vyndáte z trouby malé ciabattine. Mouka manitoba se dá koupit v Makru nebo http://www.mouky.cz/mouky/eshop/0/0/5/308-GRANORO-...
Doporučujeme navštívit diskuzi receptu Ciabatta (s prefermentem), kde se můžete zeptat na detaily přípravy,
uvést své vylepšení receptu nebo pochválit autora za kvalitní ispiraci.
|
|
|
Doplňující informace:
- Autor receptu: cathleen
- Datum vložení: 17.01.2015
- Počet porcí: n/a
- Doba přípravy: n/a
- Zařazení receptu: Slané pečivo
- Suroviny: 500 g mouky Farina „00“ manitoba (koupené na mouky.cz, odkaz v Poznámce) 420-430 g vody 5 g droždí 2 rovné lžičky soli NEBO 350 g hladké mouky 150 pšeničné chlebové mouky 440 g vody 2 rovné lžičky soli
|
|
Chcete-li recept vylepšit, máte-li podobný nebo jiný zajímavý recept na ciabatta (s prefermentem),
pochlubte se s ním v diskuzi. Děkujeme
|
Otázky a odpovědi týkající se receptu na Ciabatta (s prefermentem) - diskuse je zatím prázdná - vložte svůj příspěvek jako první
Vložit nový komentář/dotaz/odpověď Ciabatta (s prefermentem)
|
|
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|