|
Recept na Chleba z pravého kvásku
Recept na Chleba z pravého kvásku je zařazen v kategorii domácí pekárna.
K přípravě Chleba z pravého kvásku budete potřebovat níže uvedené suroviny, které si dopředu nakupte a nachystejte.
|
Použité suroviny:
2dl žitný kvásek 300 g žitné mouky a asi 2,5 dl vlažné vody 1 kg pšeničné mouky hladké asi 3,5 dl vlažné vody 4 lžičky soli do zavřené hrsti kmínu.
|
|
Zvětšit obrázek
|
Recept na Chleba z pravého kvásku
Recept na Chleba z pravého kvásku: Vezmeme kvásek z lednice a přelijeme do misky. Oživíme ho žitnou moukou a vlažnou vodou a vše společně zamícháme. Přikryjeme utěrkou a necháme přes noc nakynout. Poté dáme do mísy hladkou mouku, přilijeme vodu. Zamícháme a přidáme kvásek. Ne všechen, zase dáme do skleničky asi pět lžic na příště. V lednici vydrží týden až deset dní. Přidáme sůl, to dejte podle chuti, někomu stačí čtyři lžičky, někomu tři. Já dávám 4. Přidejte kmín a zamíchejte, až máte více jak středně tuhé těsto. Případně přidejte mouku nebo vodu. A teď šup pod peřinu a pět až šest hodin kynout. Potom přepracovat těsto, až se nelepí na vál, nebo pracovní desku. Troubu nechte vyhřát na 70 stupňů a nechte půl hodinky zatáhnout, chleba vám pěkně vyskočí na boku možná, mně vždy pukne. To je doba na potření studenou vodou. To během pečení provedu asi třikrát. A hned zvednu teplotu na 150 a peču asi hodinu a půl. Já mám teploměr, tak vpíchnu a ve středu by měl ukazovat sto stupňů. Poklepu a pokud zní dutě, tak je hotovo .
Poznámka k receptu na Chleba z pravého kvásku: Tady je kvásková mapa. Lidé si ho předávají zadarmo nebo za symbolickou cenu. Já zadarmo. Dá se péci i ze žitné mouky, ale chleba je moc hutný. Vyzkoušel jsem obojí a ten z pšeničné hladké mi vyhovuje více. Podotýkám, kvásek vždy žitný, jinak to nefunguje. www.cuketka.cz/kvasek/kvasek.html
Doporučujeme navštívit diskuzi receptu Chleba z pravého kvásku, kde se můžete zeptat na detaily přípravy,
uvést své vylepšení receptu nebo pochválit autora za kvalitní ispiraci.
|
|
|
Doplňující informace:
- Autor receptu: jan.alois (Honza Alois)
- Datum vložení: 16.03.2013
- Počet porcí: cca 1.5 - 2 kg
- Doba přípravy: n/a
- Zařazení receptu: Domácí pekárna
- Suroviny: 2dl žitný kvásek 300 g žitné mouky a asi 2,5 dl vlažné vody 1 kg pšeničné mouky hladké asi 3,5 dl vlažné vody 4 lžičky soli do zavřené hrsti kmínu
|
|
Chcete-li recept vylepšit, máte-li podobný nebo jiný zajímavý recept na chleba z pravého kvásku,
pochlubte se s ním v diskuzi. Děkujeme
|
Otázky a odpovědi týkající se receptu na Chleba z pravého kvásku - diskuse je zatím prázdná - vložte svůj příspěvek jako první
Vložit nový komentář/dotaz/odpověď Chleba z pravého kvásku
|
|
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|