|
Recept na Chléb pečený v římském hrnci - postup
Recept na Chléb pečený v římském hrnci - postup je zařazen v kategorii slané pečivo.
K přípravě Chléb pečený v římském hrnci - postup budete potřebovat níže uvedené suroviny, které si dopředu nakupte a nachystejte.
|
Použité suroviny:
1 balení pšenično-žitné mouky na domácí chléb - 900 g, 3 lžičky kmínu - mix celý a drcený, 2 lžičky lněného semínka - možno vynechat, 2,5 lžičky soli, 1 lžička cukru, 25 g čerstvého droždí, 6 dl vody, Mám římský hrnec o objemu 4 lt, kdo má podstatně menší, tak udělá z menší dávky. Pro pečení v římském hrnci si můžeme vybrat kterýkoliv jiný recept na chléb..
|
|
Zvětšit obrázek
|
Recept na Chléb pečený v římském hrnci - postup
Recept na Chléb pečený v římském hrnci - postup: Pokud vlastníme větší domácí pekárnu - mám Eta-Harmony, tak můžeme zadělat těsto v ní. Do nádoby dáme jako první vodu, pak prosátou mouku do které jsme alespoň trochu zamíchali sůl a semínka, nahoru na mouku dáme cukr a rozdrobíme čerstvé droždí. Zvolíme program Těsto a po zadělání necháme vykynout na teple v míse přikryté utěrkou. Nebo necháme v pekárně, ale vyjmeme než nám z formy "uteče". Jinak si uděláme z trošky vlažné vody, cukru a droždí kvásek. Smícháme mouku se solí, kmínem, lněným semínkem, přidáme vlažnou vodu a vykynutý kvásek. Vypracujeme těsto a necháme vykynout. V té době si už namočíme římský hrnec zhruba na 1/2 hodiny do vlažné až teplé vody. Pak ho vevnitř utěrkou vysušíme, glazovaný vevnitř slabě potřeme olejem nebo vyložíme papírem na pečení, jak dno, tak i boky. Na neglazované bych asi používala jen ten papír. Pokud to neuděláme, tak se nám těsto přilepí a chleba bysme pak odtrhávali v kusech. Vykynuté těsto dáme na vál, ještě jednou ho propracujeme a buď uděláme bochník a vložíme do římského hrnce nebo těsto rozprostřeme přes celý hrnec - takto dělávám já. V tom případě nemusí být těsto až tak moc tuhé. Hrnec přikryjeme utěrkou a necháme opět vykynout. Nahoře pak uděláme pilkovým nožem velmi opatrně pár zářezů, nůž si můžeme potřít olejem a povrch potřeme buď vlažnou vodou, mlékem nebo ani nemusíme ničím. Hrnec přiklopíme, vložíme do studené trouby a na střední teplotu pečeme něco málo přes hodinu - dle teploty trouby. Mám plynovou, tak stupně nenapíšu. V plynové troubě je třeba teplotu zvyšovat postupně, ale nepeču úplně na plný výkon, nevím, jak to napsat. Prostě knoflík mám nastavený asi ve 2/3. V poslední třetině pečení odstraníme víko a chléb volněji dopečeme, bude mít vybarvenou kůrku. Já osobně mám raději světlé chleby.
Poznámka k receptu na Chléb pečený v římském hrnci - postup: Krásny chlebík. Tiež ho pečiem v rímskom hrnci, ale v elektrickej trúbe, takže si dovolím napísať aj tento postup pečenia. Pred pečením postriekam chlebík vodou, používam rozprašovať. Na spodku trúby je aj pohár s vodou počas celého pečenia. Prvých 30 min pečiem na 200st.C, opäť orosiť vodou a znížiť na teplotu na 180 st.C. Po ďalšej pol hodinke pečenia chlieb opäť orosíme vodou a 10 min. pečieme pri teplote 160st. C. Po týchto 10 min. na hrnci odklopíme veko a dopekáme nepokrytý na 180 st. C. Presný čas neuvádzam, lebo to záleži aj na trúbe. Netreba zabúdať na to, že aspoň každú pol hodinku treba chlebík rosiť vodou. Mne to záverečné dopekanie trvá cca 25-30 min.
Doporučujeme navštívit diskuzi receptu Chléb pečený v římském hrnci - postup, kde se můžete zeptat na detaily přípravy,
uvést své vylepšení receptu nebo pochválit autora za kvalitní ispiraci.
|
|
|
Doplňující informace:
- Autor receptu: Merylas
- Datum vložení: 09.04.2010
- Počet porcí: 12
- Doba přípravy: n/a
- Zařazení receptu: Slané pečivo
- Suroviny: 1 balení pšenično-žitné mouky na domácí chléb - 900 g, 3 lžičky kmínu - mix celý a drcený, 2 lžičky lněného semínka - možno vynechat, 2,5 lžičky soli, 1 lžička cukru, 25 g čerstvého droždí, 6 dl vody, Mám římský hrnec o objemu 4 lt, kdo má podstatně menší, tak udělá z menší dávky. Pro pečení v římském hrnci si můžeme vybrat kterýkoliv jiný recept na chléb.
|
|
Chcete-li recept vylepšit, máte-li podobný nebo jiný zajímavý recept na chléb pečený v římském hrnci - postup,
pochlubte se s ním v diskuzi. Děkujeme
|
Otázky a odpovědi týkající se receptu na Chléb pečený v římském hrnci - postup - diskuse je zatím prázdná - vložte svůj příspěvek jako první
Vložit nový komentář/dotaz/odpověď Chléb pečený v římském hrnci - postup
|
|
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|