|
Recept na Černé rohlíky ála kornspitz
Recept na Černé rohlíky ála kornspitz je zařazen v kategorii domácí pekárna.
K přípravě Černé rohlíky ála kornspitz budete potřebovat níže uvedené suroviny, které si dopředu nakupte a nachystejte.
|
Použité suroviny:
Na omládek 110 g vlažné vody, lžička sladěnky nebo sladovitu, 140 g hladké mouky, 21 g droždí Dále 30 g pšenice, 30 g žita, 30 g sojových vloček ( a na jejich pozdější namočení 140 g vřelé vody) 150 g vody do těsta, 2 lžičky oleje, lžička drceného kmínu, 20 g žitných otrub, 20 g lněného semínka, 2 rovné lžičky soli, 70 g žitné chlebové mouky, 320-330 g hladké mouky (Fotky mletého žita, pšenice, sóji a žitných otrub jsou u receptu na Vícezrnné dalamánky).
|
|
Zvětšit obrázek
|
Recept na Černé rohlíky ála kornspitz
Recept na Černé rohlíky ála kornspitz: Pšenici a žito semeleme na kávomlýnku na hrubší šrot, vločky pomeleme jen částečně. Směs zalijeme vřelou vodou a necháme nabobtnat. Suroviny na omládek necháme pekárnou umíchat bez předehřevu, stačí 5-7 minut. Pekárnu vypneme a omládek v ní necháme 45 minut kynout. Pak přidáme zbytek surovin, nabobtnaný šrot a bez předehřevu necháme pekárnou vymíchat těsto. Vymísené těsto nakyne ve vypnuté pekárně asi za hodinu. Vyndáme ho, na lehce pomoučené ploše ho propracujeme, rozdělíme na 12 kusů a ze všech uděláme bulky, které necháme asi 10 minut odpočinout. Každou bulku vyválíme na ovál, ten srolujeme do rohlíku a následně ještě tlakem dlaně rohlík vyválíme do tenčího průměru. (Při vyvalování můžeme, pokud je třeba, pracovní plochu lehounce podsypnout moukou - tady ale pozor Pokud podsypete hodně, těsto při svinování nebude přirozeně lepit a rohlík se při pečení může rozvinovat.) Hotový rohlík lehce oválíme v žitné mouce, dvakrát hlouběji a šikmo nařízneme a necháme na plechu kynout. Rozvírající se zářezy sypneme celým kmínem a hrubou solí. Po nakynutí (30 minut) upečeme ve vyhřáté troubě (220°C/25 min). Druhý den po upečení jsou rohlíky samozřejmě trochu tužší, ale stále velice měkké - chcete-li je, měkounké, sníst ještě v den pečení, doporučuji večer udělat omládek, nechat nakynout, přidat zbytek surovin a zadělat těsto. Pak ho ihned, bez kynutí, uložit na noc do lednice (v obalu, aby neoschlo) a ráno nakynuté vytáhnout. Můžete ho nechat chvíli v teple a až pak tvarovat rohlíky nebo můžete tvarovat hned a rohlíky dát nakynout do zavřené trouby, na jejíž dno (pod plech s rohlíky) dáte kastrolek s hodně teplou vodou - vyhřeje prostor trouby a rohlíky lépe kynou. (Foto řezu rohlíku je působením blesku světlejší, než ve skutečnosti. I kupovaný kornspitz je mnohem tmavší, bude to ale způsobeno jeho přibarvením.)
Poznámka k receptu na Černé rohlíky ála kornspitz: Zdroj: http://www.primapekarna.estranky.cz/clanky/rohliky... Chtěla jsem upéct něco na způsob kornspitzů....na různých stránkách jsem si přečetla přibližné složení kornspitze, který byl vynalezen r.1984 v Rakousku a má přesně definovanou (a tajnou ) recepturu. Tyhle "černé" rohlíky určitě pravý kornspitz nejsou, ale jsou výborné. Vyzkoušejte......
Doporučujeme navštívit diskuzi receptu Černé rohlíky ála kornspitz, kde se můžete zeptat na detaily přípravy,
uvést své vylepšení receptu nebo pochválit autora za kvalitní ispiraci.
|
|
|
Doplňující informace:
- Autor receptu: cathleen
- Datum vložení: 15.03.2012
- Počet porcí: 12 kusů, asi po 90 g
- Doba přípravy: n/a
- Zařazení receptu: Domácí pekárna
- Suroviny: Na omládek 110 g vlažné vody, lžička sladěnky nebo sladovitu, 140 g hladké mouky, 21 g droždí Dále 30 g pšenice, 30 g žita, 30 g sojových vloček ( a na jejich pozdější namočení 140 g vřelé vody) 150 g vody do těsta, 2 lžičky oleje, lžička drceného kmínu, 20 g žitných otrub, 20 g lněného semínka, 2 rovné lžičky soli, 70 g žitné chlebové mouky, 320-330 g hladké mouky (Fotky mletého žita, pšenice, sóji a žitných otrub jsou u receptu na Vícezrnné dalamánky)
|
|
Chcete-li recept vylepšit, máte-li podobný nebo jiný zajímavý recept na Černé rohlíky ála kornspitz,
pochlubte se s ním v diskuzi. Děkujeme
|
Otázky a odpovědi týkající se receptu na Černé rohlíky ála kornspitz - diskuse je zatím prázdná - vložte svůj příspěvek jako první
Vložit nový komentář/dotaz/odpověď Černé rohlíky ála kornspitz
|
|
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|