|
Recept na Bratislavský vianočný závin
Recept na Bratislavský vianočný závin je zařazen v kategorii moučníky - kynuté - záviny, rolády.
K přípravě Bratislavský vianočný závin budete potřebovat níže uvedené suroviny, které si dopředu nakupte a nachystejte.
|
Použité suroviny:
500 g hladká mouka 250 g maslo - alebo margarín 2 žloutky 20 g droždie 1 PL cukru trochu mléka na kvások cca 150 ml zakysané smetany štipka soli na potretie 1-2 vejce - zvlášť žĺtko a zvlášť bielko rozšľahať Plnka orechová: 200 g mletých ořechů 200 g práškového cukru asi 0,5 dl mléka 1 vanilkový cukr cca 50 g hrozienok namočených v rume Plnka maková: 200 g mletý mak 200 g práškový cukr kôra z citrónu asi 0,5 dl vody hrozienka namočené v rume.
|
|
Zvětšit obrázek
|
Recept na Bratislavský vianočný závin
Recept na Bratislavský vianočný závin: Do múky v mise dáme posekané maslo, rozmrvíme ho a pridáme kvások (z mlieka, cukru a droždia), žĺtka, soľ a so smotanou vypracujeme relatívne tuhé cesto, dáme do chladničky na niekoľko hodín, kľudne aj pol dňa alebo od večera do rána. Nejedná sa o klasické kysnuté cesto, preto ten postup. Aj samotné cesto je hutné a mastné. Cesto potom premiesime a spravíme dve placky, natrieme plnkou, zvinieme. Dáme na peč.papier, potrieme žĺtkom, necháme zaschnúť, asi po 30 minútach natrieme bielkom. Zhruba po 20-30 min. popicháme špáratkom (aby nepraskol) a dáme piecť - cca 180 stupňov, 30-40 minút. Potieraním vajcom a zasychaním získame lesk a mramorovanie po upečení. Plnka orechová - dáme variť mlieko, do vriaceho vmiešame ostané, necháme vychladnúť. Maková - dáme variť vodu a pridáme ostatné. Ak máme viac času a máme chuť a náladu, pripravujeme bratislavské rohlíčky, kedysi sa nimi preslávili bratislavské cukrárne a kaviarne. Z cesta formujeme guličky asi ako orech veľké, rozváľame na oválky tenké cca 2-3 mm a plníme plnkou po dĺžke, zvinieme rohlíčky. Môžeme mierne ohnúť - ja orechové ohýnam, makové nechám rovné, aby sme ich odlíšili. Natierame a postup ako vyššie.
Poznámka k receptu na Bratislavský vianočný závin: Receptov na bratislavské rohlíky je viac, každá rodina si stráži svoj. Po dlhšom uležaní sú skvelé. Bez nich kedysi v Bratislave neboli sviatky.
Doporučujeme navštívit diskuzi receptu Bratislavský vianočný závin, kde se můžete zeptat na detaily přípravy,
uvést své vylepšení receptu nebo pochválit autora za kvalitní ispiraci.
|
|
|
Doplňující informace:
- Autor receptu: magdalenka
- Datum vložení: 13.02.2010
- Počet porcí: 4
- Doba přípravy: n/a
- Zařazení receptu: Moučníky - Kynuté - Záviny, rolády
- Suroviny: 500 g hladká mouka 250 g maslo - alebo margarín 2 žloutky 20 g droždie 1 PL cukru trochu mléka na kvások cca 150 ml zakysané smetany štipka soli na potretie 1-2 vejce - zvlášť žĺtko a zvlášť bielko rozšľahať Plnka orechová: 200 g mletých ořechů 200 g práškového cukru asi 0,5 dl mléka 1 vanilkový cukr cca 50 g hrozienok namočených v rume Plnka maková: 200 g mletý mak 200 g práškový cukr kôra z citrónu asi 0,5 dl vody hrozienka namočené v rume
|
|
Chcete-li recept vylepšit, máte-li podobný nebo jiný zajímavý recept na bratislavský vianočný závin,
pochlubte se s ním v diskuzi. Děkujeme
|
Otázky a odpovědi týkající se receptu na Bratislavský vianočný závin - diskuse je zatím prázdná - vložte svůj příspěvek jako první
Vložit nový komentář/dotaz/odpověď Bratislavský vianočný závin
|
|
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|