|
Recept na Bramborové špalíčky (neboli Bulánci) se žampiony
Recept na Bramborové špalíčky (neboli Bulánci) se žampiony je zařazen v kategorii bezmasá jídla.
K přípravě Bramborové špalíčky (neboli Bulánci) se žampiony budete potřebovat níže uvedené suroviny, které si dopředu nakupte a nachystejte.
|
Použité suroviny:
na špalíčky: 800 g brambor uvařených ve slupce 300 - 350 g polohrubé mouky 30 g rozpuštěného másla 1 vejce + 1 žloutek sůl máslo na promíchání na omáčku: 200 g žampionů 100 g rukoly 2 stroužky česneku 3 lžíce olivového oleje 2,5 dl smetany (33%) mletý bílý pepř 40 g parmazánu.
|
|
Zvětšit obrázek
|
Recept na Bramborové špalíčky (neboli Bulánci) se žampiony
Recept na Bramborové špalíčky (neboli Bulánci) se žampiony: Oloupané brambory nastrouháme najemno, prsty zlehka promícháme s moukou přidáme rozmíchané vejce se žloutkem, rozpuštěné máslo a sůl a rychle zpracujeme na těsto. Těsto rozdělíme na poloviny a z každé vyválíme váleček silný jako palec. Nožem váleček nakrájíme na špalíčky silné asi 3 cm. Špalíčky vaříme v osolené vroucí vodě, dokud nevyplavou. Hotové vyjmeme cedníkem a krátce je ponoříme do ledové vody. Necháme je na sítku odkapat, pokapeme rozehřátým máslem a promícháme, aby se neslepily. Na rozpáleném oleji orestujeme nakrájené žampiony, osolíme je, přidáme na plátky nakrájené stroužky česneku a natrhanou rukolu. Když listy rukoly změknou, přilijeme smetanu a tekutinu odvaříme na polovinu. Do omáčky vložíme špalíčky, prohřejeme a dokutíme solí a pepřem. Hotový pokrm rozdělíme na talíře a posypeme parmezánem.
Poznámka k receptu na Bramborové špalíčky (neboli Bulánci) se žampiony: Odvahu vyzkoušet recept jsme našli při pohledu na uvadající balení rukoly v lednici... Je opět ze skvělého časopisu Žena a kuchyně (únor 2010). Opsala jsem ho přesně podle výtisku, ale nedá mi to a připíšu pár poznatků... :) Brambory jsme naposled použili studené a těsto se povedlo krásně. Předtím vařil vždy toto jídlo přítel a už si nějak nemohl vzpomenout jestli těsto dělal z teplých nebo studených... :)) Jinak název Bulánci vymyslel také on, protože se mu špalíčky napoprvé díky příborovému noži povedly ve tvaru Bulánků (počítačová hra), a tak jim od té doby neřekneme jinak... :) Co se týče vaření špalíčků - včera se nám po vhození do hrnce přestala vařit voda a začaly po chvíli vyplouvat nahoru.. tak jsme je pak ještě nechali převařit až začla voda opět vřít a vše se povedlo... Pokud vám nezbyde máslo na promíchání proti slepení, tak nevadí, postačí třeba olivový olej nebo i slunečnicový... jenom to asi nebude tak dobré... :) Teď k omáčce: pokud byste ji dělali přesně podle receptu asi by jí bylo málo - záleží jak moc máte rádi zalité bramborové šišky... ale určitě doporučuji zdvojnásobit množství alespoň u žampionů... a smetanu použijte klidně 12% nebo i jen třeba mléko. Pepř může být určitě také jenom obyčejný... ;) No a na posypání se nám osvědčil místo dražšího parmazánu sýr značky Moravia (obyčejný plátkový - prodávají se stejným obalem ještě uzený).. no snad je to vše. :) Ještě bych zapomněla - do omáčky se skvěle hodí i třeba jarní cibulka a nebo pórek, když vám přebývají v lednici, jako jednou nám... ;)
Doporučujeme navštívit diskuzi receptu Bramborové špalíčky (neboli Bulánci) se žampiony, kde se můžete zeptat na detaily přípravy,
uvést své vylepšení receptu nebo pochválit autora za kvalitní ispiraci.
|
|
|
Doplňující informace:
- Autor receptu: kovarovah (Helena Kovářová)
- Datum vložení: 01.08.2010
- Počet porcí: asi čtyři porce
- Doba přípravy: n/a
- Zařazení receptu: Bezmasá jídla
- Suroviny: na špalíčky: 800 g brambor uvařených ve slupce 300 - 350 g polohrubé mouky 30 g rozpuštěného másla 1 vejce + 1 žloutek sůl máslo na promíchání na omáčku: 200 g žampionů 100 g rukoly 2 stroužky česneku 3 lžíce olivového oleje 2,5 dl smetany (33%) mletý bílý pepř 40 g parmazánu
|
|
Chcete-li recept vylepšit, máte-li podobný nebo jiný zajímavý recept na bramborové špalíčky (neboli bulánci) se žampiony,
pochlubte se s ním v diskuzi. Děkujeme
|
Otázky a odpovědi týkající se receptu na Bramborové špalíčky (neboli Bulánci) se žampiony - diskuse je zatím prázdná - vložte svůj příspěvek jako první
Vložit nový komentář/dotaz/odpověď Bramborové špalíčky (neboli Bulánci) se žampiony
|
|
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|