|
Recept na Bochánky maritozzi podle starých Římanů - historické recepty
Recept na Bochánky maritozzi podle starých Římanů - historické recepty je zařazen v kategorii moučníky - bábovky.
K přípravě Bochánky maritozzi podle starých Římanů - historické recepty budete potřebovat níže uvedené suroviny, které si dopředu nakupte a nachystejte.
|
Použité suroviny:
500 g hladké mouky, 25 g čerstvého droždí, 100 g krupicového cukru, 250 ml vody, špetka soli, 2 žloutky, 100 ml oleje, 30 g rozinek, 30 g nahrubo sekaných vlašských ořechů, 30 g sekané kandované citrusové kůry (jemně strouhaná kůra z 1 pomeranče), strouhaná kůra z 1 citrónu; na potření: 2 bílky; 150 g krupicového cukru, 100 ml vody; náplň: 500 ml smetany ke šlehání, moučkový cukr dle chuti.
|
|
Zvětšit obrázek
|
Recept na Bochánky maritozzi podle starých Římanů - historické recepty
Recept na Bochánky maritozzi podle starých Římanů - historické recepty: Něco z historie: Tyto bochánky, kterým se pro jejich jemnost a nadýchanost snad nevyrovná žádný náš mazanec nebo vánočka, pekli už staří Římané. Těsto, vydatně ochucené rozinkami a citrusovou kůrou, přislazovali medem. Neměly strávníky příliš zasytit, jejich úkolem bylo naopak trávení ulehčit. I proto se maritozzi v Itálii hojně pekly v období středověku, hlavně u příležitosti půstu. Jejich název je odvozený od výrazu maritus (lat. manžel) a traduje se, že péct je měly dívky pro své snoubence, aby tím dokázaly, že jsou připraveny vejít do manželského svazku. Dle jiné pověry se pak mohly pekařkám těch nejlepších bochánků maritozzi dvořit nejlepší z mladíků, kteří byli v okolí k dispozici… JAK NA TO: Droždí utřete s 1 lžičkou cukru, přilijte trochu vlažné vody a dobře promíchejte. Zvlášť promíchejte mouku se zbylým cukrem, solí a citrónovou kůrou, do důlku přilijte rozpuštěné droždí, žloutky, olej a vlažnou vodou zadělejte vláčné těsto. Dobře je prohněťte a zapracujte do něj spařené, dobře osušené rozinky, sekané ořechy a kandovanou, příp. strouhanou citrusovou kůru. Opětovně propracované těsto nechte pod fólií 2 hodiny kynout. Jakmile zdvojnásobí objem, krátce je na pomoučeném válu přehněťte a rozdělte na 12 dílů o hmotnosti cca 90 g. Z každého vypracujte bochánek a všechny nechte na plechu s papírem na pečení 30 minut dokynout. Každý pak vytáhněte do podoby oválku, povrch potřete prošlehaným bílkem a ještě je nechte chvíli kynout. Pečte je pak v troubě vyhřáté na 180 °C 15 až 18 minut dorůžova. Mezitím připravte cukerný rozvar: Vodu svařte s cukrem do podoby sirupu a horkým z trouby vyjmuté bochánky potřete. Zchladlé podélně nakrojte (nedokrajovat!), každý opatrně rozevřete a dovnitř nastříkněte dle chuti oslazenou pevnou šlehačku. Náš tip: Bez náplně vydrží tyto bochánky pod skleněným zvonem, případně v krabici s alobalem několik dní. Lze je také zamrazit na prkénku a zmrzlé zabalit sólo do fólie či sáčků, aby k sobě nepřimrzly. Rozmražené opět prokrojte a naplňte…
Poznámka k receptu na Bochánky maritozzi podle starých Římanů - historické recepty: Recept realizoval tým www.hobbymnie.tvpodle návodu Jany Válkové z Brna, která pobývala řadu let v Itálii. Podrobný fotonávod jak na to krok za krokem najdete na stránkách http://www.hobbymanie.tv/clanek/historicke-recepty...
Doporučujeme navštívit diskuzi receptu Bochánky maritozzi podle starých Římanů - historické recepty, kde se můžete zeptat na detaily přípravy,
uvést své vylepšení receptu nebo pochválit autora za kvalitní ispiraci.
|
|
|
Doplňující informace:
- Autor receptu: frejka55
- Datum vložení: 15.01.2015
- Počet porcí: n/a
- Doba přípravy: n/a
- Zařazení receptu: Moučníky - Bábovky
- Suroviny: 500 g hladké mouky, 25 g čerstvého droždí, 100 g krupicového cukru, 250 ml vody, špetka soli, 2 žloutky, 100 ml oleje, 30 g rozinek, 30 g nahrubo sekaných vlašských ořechů, 30 g sekané kandované citrusové kůry (jemně strouhaná kůra z 1 pomeranče), strouhaná kůra z 1 citrónu; na potření: 2 bílky; 150 g krupicového cukru, 100 ml vody; náplň: 500 ml smetany ke šlehání, moučkový cukr dle chuti
|
|
Chcete-li recept vylepšit, máte-li podobný nebo jiný zajímavý recept na bochánky maritozzi podle starých Římanů - historické recepty,
pochlubte se s ním v diskuzi. Děkujeme
|
Otázky a odpovědi týkající se receptu na Bochánky maritozzi podle starých Římanů - historické recepty - diskuse je zatím prázdná - vložte svůj příspěvek jako první
Vložit nový komentář/dotaz/odpověď Bochánky maritozzi podle starých Římanů - historické recepty
|
|
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|