|
Recept na Bezlepkový "sedmizrnný" kváskový chléb
Recept na Bezlepkový "sedmizrnný" kváskový chléb je zařazen v kategorii dietní recepty - bezlepkové.
K přípravě Bezlepkový "sedmizrnný" kváskový chléb budete potřebovat níže uvedené suroviny, které si dopředu nakupte a nachystejte.
|
Použité suroviny:
3-4 polévkové lžíce bezlepkového kvásku 60 g mouky Schaer B 60 g ovesné mouky 60 g kukuřičné mouky 60 g jáhlové mouky 50 g amaranthové mouky 50 g pohankové mouky 2 vrchovaté polévkové lžíce hladké sojové plnotučné mouky 2 vrchovaté polévkové lžíce maniokové mouky 1,5 lžičky soli 1 lžička kmínu 1/2 lžičky chlebového koření Alnatura (nemusí být) drcené lněné semínko 1 lžička psyllia voda pohanková krupice na vysypání formy.
|
|
Zvětšit obrázek
|
Recept na Bezlepkový "sedmizrnný" kváskový chléb
Recept na Bezlepkový "sedmizrnný" kváskový chléb: Kvásek, 2/3 množství mouky Schaer B, ovesné a kukuřičné mouky a celé množství jáhlové mouky a psyllium smícháme s vlažnou vodou do řidšího hladkého těsta a necháme na teplém místě 8-10 hodin kvasit (ráno zadělám a po příchodu z práce pokračuji). Přidáme zbylé mouky, lněné semínko dle chuti, sůl, koření a vlažnou vodu (podle potřeby) a důkladně proděláme, těsto bude dost lepit a nemělo by být příliš tuhé, mělo by se dát celkem snadno prodělávat. Těsto převedeme do formy na biskupský chlebíček, vymazané olejem a vysypané pohankovou krupicí (lze i jiná bezlepková krupice) a necháme 2-3 hodiny kvasit. Proces lze trochu urychlit položením formy do pekáčku s teplou vodou. Vložíme do rozpálené trouby (cca 220 °C), po čtvrt hodině pečení stáhneme teplotu na 200 °C. Pečeme zhruba 1 hodinu (při pečení raději neotvírám troubu a kontroluji proces jen "okometricky"). Po upečení necháme velmi pomalu chladnout (vypnu troubu, chléb v ní nechám, po cca 20 minutách troubu otevřu a nechám dál chladnout). Z formy vyklápím až úplně vychladlý chléb.
Poznámka k receptu na Bezlepkový "sedmizrnný" kváskový chléb: Pokud zaděláme z menšího množství mouky, lze samozřejmě péct chléb i ve formičkách na muffiny. Lze použít i menší množství druhů muk, ale protože většina bezlepkových jednodruhových muk má dost výraznou chuť, lze smícháním co nejvíce druhů docílit velmi jedlého produktu :-)Určitě bych to například nepřeháněla s množstvím pohankové mouky, chleba je pak nahořklý. Ovesná mouka může být z hlediska bezlepkové diety problematická kvůli kontaminaci jinými obilninami a je na každém, aby zvážil, zda si ji může dovolit použít. Já nejsem celiak, ale mám intoleranci na pšenici a zatím jsem s ní neměla problém. Lepší fotky budou po víkendu, recept jsem několikrát reprodukovala, ale s tím focením je to dost bídné :-)
Doporučujeme navštívit diskuzi receptu Bezlepkový "sedmizrnný" kváskový chléb, kde se můžete zeptat na detaily přípravy,
uvést své vylepšení receptu nebo pochválit autora za kvalitní ispiraci.
|
|
|
Doplňující informace:
- Autor receptu: kaja.f
- Datum vložení: 23.12.2012
- Počet porcí: 1 forma na biskupský chlebíček
- Doba přípravy: n/a
- Zařazení receptu: Dietní recepty - Bezlepkové
- Suroviny: 3-4 polévkové lžíce bezlepkového kvásku 60 g mouky Schaer B 60 g ovesné mouky 60 g kukuřičné mouky 60 g jáhlové mouky 50 g amaranthové mouky 50 g pohankové mouky 2 vrchovaté polévkové lžíce hladké sojové plnotučné mouky 2 vrchovaté polévkové lžíce maniokové mouky 1,5 lžičky soli 1 lžička kmínu 1/2 lžičky chlebového koření Alnatura (nemusí být) drcené lněné semínko 1 lžička psyllia voda pohanková krupice na vysypání formy
|
|
Chcete-li recept vylepšit, máte-li podobný nebo jiný zajímavý recept na bezlepkový "sedmizrnný" kváskový chléb,
pochlubte se s ním v diskuzi. Děkujeme
|
Otázky a odpovědi týkající se receptu na Bezlepkový "sedmizrnný" kváskový chléb - diskuse je zatím prázdná - vložte svůj příspěvek jako první
Vložit nový komentář/dotaz/odpověď Bezlepkový "sedmizrnný" kváskový chléb
|
|
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|